Hij spreidt het shirt uit op een van de tafels in de persruimte van het Abe Lenstra Stadion. ‘Lucas Min bästa vän 1996 2014’ prijkt met witte letters verdeeld over drie rijen op de voorzijde van het zwarte tricot. "Lucas mijn beste vriend, met zijn geboorte- en sterftejaar", verklaart Rami Kaib de tekst. Elke wedstrijd draagt hij het shirt onder zijn wedstrijdshirt. "Zodat Lucas toch bij me is bij elke aanval, tackle of elk luchtduel", vervolgt hij in het artikel in ELF Voetbal nummer 2, die vandaag is verschenen en via deze link snel en gemakkelijk is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
Tattoo
Supporters in het stadion hebben het shirt nog nooit gezien. "Toen ik mijn eerste doelpunt maakte in het betaald voetbal trok ik mijn shirt niet omhoog. Waarom wel? Ik weet zelf dat ik hem met me meedraag." Hij trekt de linkermouw van zijn hoodie omhoog. Hij wijst op de initialen LH, deel uitmakend van een grote tattoo. "Lucas Hartzell, zo is zijn naam. Van kleins af aan was hij mijn beste vriend. We woonden dicht bij elkaar in Nyköping, speelden in hetzelfde voetbalteam, logeerden bij elkaar, haalden samen kattenkwaad uit en waren vaker mét dan zónder elkaar."
"Lucas kon ook goed voetballen. Hij was spits. Trefzeker. Ik was in die tijd linksbuiten. We voelden elkaar uitstekend aan." De vriendschap krijgt een knauw als Kaib in de winter van 2014 wordt binnen gehengeld door IF Elfsborg, een club uit de Allsvenskan, de hoogste divisie van Zweden. "Ik verhuisde naar een internaat in Boräs, de stad waar Elfsborg vandaan komt. Dat is bijna drie uur rijden van Nyköping. We waren aangewezen op contact via Messenger. Omdat ik me wilde settelen in mijn nieuwe omgeving sprak ik Lucas niet meer dagelijks. Ik wist dat het niet goed met hem ging, maar absoluut niet dat hij erover nadacht om zijn leven te beëindigen. Dat wist niemand."
Epilepsieaanval
"Lucas kende veel pech. Door een liesblessure kon hij een jaar niet voetballen. Arts na arts, fysiotherapeut na fysiotherapeut werd bezocht. Maar niemand kon aangeven waar de oorzaak van zijn klachten lag. Laat staan wanneer hij weer kon voetballen. Met pillen moest hij de pijn bestrijden. Toen hij bij zijn vriendin overnachtte, kreeg hij een epilepsieaanval. Niet alleen hijzelf schrok enorm. Na die aanval hoorde hij dat hij daardoor voor zijn twintigste absoluut geen alcohol mocht drinken of rijlessen mocht nemen. Dat deed hem pijn. Hij kreeg nog meer pijnstillers voorgeschreven. Dat heeft iets met zijn gedachten gedaan. Er gebeurde te veel te snel, vermoed ik. Op een dag is hij naar de spoorlijn in Nyköping gelopen. Hij heeft gewacht tot de intercity tussen Malmö en Stockholm passeerde, is gaan rennen, en heeft zich daarna voor de trein gegooid."
Kaib slikt even. "Het gebeurde op 14 maart 2014. Die datum vergeet ik nooit meer. Lucas was net zeventien. Zijn vader belde me ’s middags." Het overige gedeelte van het artikel is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin vertelt hij hoe hij voor elke wedstrijd Lucas herdenkt, hoe de band met Lucas' vader is ontstaan en nog steeds is, over zijn komst naar Heerenveen, zijn ervaringen in ons land, hoe hij in Zweden werd ontdekt, zijn familie, band met Tunesië en Libanon en zijn broer en broertje.
Het artikel van Kaib maakt deel uit van ELF Voetbal nummer 2, die zojuist is verschenen. Daarin ook het verhaal achter Antony van Ajax, we maakten een portret van Feyenoord-aanwinst Patrik Walemark door gesprekken met oud-jeugdtrainers en zijn vader en spraken Anwar El Ghazi over zijn transfer naar Everton. Daarnaast interviews met Paulos Abraham (FC Groningen), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) en fotoverzamelaar Kor Louissen. We gingen op reportage in Groenlo met FC Twente-aanvaller Daan Rots en mountainbiken met Cas Odenthal (NEC). We stellen als talent Ryan Flamingo (Sassuolo) voor, Victor Sikora stelt zijn Superelf samen en in de rubriek Vunzig Voetbal belichten we deze keer Voetbalvetes. En nog veel meer!
ELF Voetbal nummer 2 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. Bovendien ligt de editie in de winkelschappen bij de bekende boekenzaken, op de stations en op Schiphol. Online bestellen is via deze link snel en handig gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie inclusief vier Specials per jaar automatisch op de deurmat. Via deze link zo gebeurd. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!