Danny Holla (openingsfoto) fronste zijn wenkbrauwen tijdens zijn eerste trainingssessies op het eiland van 416 duizend inwoners, gelegen in de Middellandse Zee. "We trainen meestal 's middags om half vier. Tien minuten voor aanvang arriveren de Maltezers uit ons team. Zij komen rechtstreeks vanuit hun werk. Ze trekken hun schoenen aan en gaan. Dat maakte ik niet eerder mee. Bijna alle jongens van het eiland hebben een baan. Voor mijn gevoel niet omdat ze het financieel nodig hebben. Eerder als voorbereiding op hun carrière na het voetbal", vervolgt de 34-jarige middenvelder in de extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal, waarin alle Nederlandse voetbalprofs in het buitenland zijn opgesomd waarvan er liefst vijftig aan bod komen in 46 interviews. De editie is via deze link online snel en handig te bestellen.
Expats
Holla, oud-speler van onder meer FC Groningen, Almere City, VVV-Venlo, PEC Zwolle en FC Twente, woont sinds de zomer van 2020 met zijn vrouw en twee kinderen op Malta. "Normaal gesproken wordt mijn oudste zoon opgehaald met de schoolbus. Hij is zes jaar en spreekt vloeiend Engels. De jongste is drie en spreekt ook al Engels. Als voetballer met een gezin is Malta een uitstekende plek. Ik woon dicht bij het trainingscomplex. Ons appartement maakt deel uit van een gebouw waar veel Zweedse expats wonen."
"Zij werken hier in de gamingindustrie. Ik speel vaak padel met ze. Die banen schieten hier als paddenstoelen uit de grond. Onze appartementen kijken uit op het zwembad. Daar liggen de kinderen dagelijks in, als het enigszins mogelijk is." Bliek (foto hierboven) woont vijf tot tien minuten verderop. "Lekker dichtbij, maar alles hier is dichtbij. Binnen twintig minuten ben je overal op Malta", vervolgt Holla. "Toen ik twee jaar geleden transfervrij werd, informeerde Sylvano Comvalius bij me. We speelden samen bij FC Omniworld. Hij had net getekend bij Sliema en keerde zo terug op Malta, waar hij op zijn 21ste zijn buitenlandse carrière was gestart."
Ideaal
"Sliema zocht een middenvelder. Na Brighton wilde ik graag een nieuw buitenlands avontuur aangaan. Diverse landen wees ik af, omdat ik daar niet graag met mijn vrouw en kinderen wilde wonen. Malta is ideaal." Bliek vertelt in het artikel ook over de weg die hij naar Malta doorliep. De Zeeuw vertelt over zijn ervaringen op het eiland, de speelwijze in de competitie, het niveau, het verloop van het huidige seizoen, zijn vorige buitenlandse avontuur in Georgië en toekomst. Holla heeft nog een mooie anekdote over de staat van het gras in het nationale voetbalstadion.
Het volledige interview met Danny Holla en Julius Bliek is te lezen in de extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal, die afgelopen maand is verschenen. Daarin liefst 46 interviews met onze landgenoten in haast evenveel buitenlandse competities. Denk aan Virgil van Dijk, Crysencio Summerville en Joël Piroe in Engeland, Jeffrey Gouweleeuw, Mark Diemers en Thijmen Goppel in Duitsland, Denso Kasius in Italië en Xavi Simons en Branco van den Boomen in Frankrijk. Maar ook Wout Droste op IJsland, Shayne Pattynama in Noorwegen, Nick Marsman in de Verenigde Staten en Wouter Burger en Léon Bergsma in Zwitserland. Denk ook aan gesprekken met Nederlandse profs in de kleinere landen. Zo spraken we de enige Nederlandse prof in de competities van Andorra, Estland, Letland, Singapore, Kosovo en Bangladesh.
De extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal is bij de abonnees op de deurmat gevallen. En is verkrijgbaar bij de bekende boekenzaken en non-food winkels. Daarnaast op bekende reisplekken als Schiphol, Eindhoven Airport en de grote NS-stations. Online bestellen is via deze link zo gebeurd. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link is een abonnement snel afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!