Hij merkte het op bezoek bij 1. FC Magdeburg weer eens. "Er zaten negentien- à twintigduizend toeschouwers op de tribune. Maar het geluid dat ze produceerden, dat was niet normaal. Zoveel lawaai. Dat had ik niet eerder meegemaakt. Ook bij 1.FC Kaiserslautern is het altijd een heksenketel. De meeste clubs in de 3. Liga beschikken over enorme stadions. Kaiserslautern, TSV Havelse, MSV Duisburg en 1. FC Magdeburg spelen in accommodaties waar meer dan dertigduizend toeschouwers binnen kunnen. Die zitten er vaak ook."
Transfer
Afgelopen zomer tekende Goppel een tweejarig contract bij SV Wehen Wiesbaden. "Ik beschikte over een doorlopend contract bij Roda JC Kerkrade, maar wilde graag nog een stap maken. Ik heb nu de leeftijd. Trainer Jurgen Streppel gunde me de stap en Roda JC kon een mooie transfersom voor me vragen. Tijdens mijn vakantie vernam ik dat SV Wehen interesse in me had. Ik kende de club niet goed, ging direct research doen en dat stemde me positief. De gesprekken deden de rest. SV Wehen wil zo snel mogelijk promoveren naar de Tweede Bundesliga, een ambitie die me erg aansprak. Het Duitse voetbal staat hoog aangeschreven. Veel clubs in de 3. Liga kunnen probleemloos in de onderste helft van de Eredivisie of bovenste regionen van de Keuken Kampioen Divisie instromen."
Goppel maakte al snel kennis met de Duitse trainingsmethodes waarin conditie en uithoudingsvermogen belangrijke factoren zijn. "Uitlooptrainingen kennen ze bijvoorbeeld niet. In Nederland doen de basisspelers een dag na de wedstrijd rustig aan. Tijdens een duel maak je al twaalf kilometer. Hier plannen ze de volgende dag nog keurig een loop van acht kilometer door de bergen. Net hebben we ook weer getraind. Volgens mij ben ik een hamstring ergens verloren, die zal nog op het veld liggen. Zo hard trainden we."
De speelwijze in de Duitse 3. Liga vormde ook een omschakeling. "In Nederland willen we mooi voetballen. Bij Roda JC mocht ik acties maken, werd ik weggestoken met passjes. Hier was het vooral in het begin lange ballen. Ze kenden mijn snelheid en wilden daar op deze manier gebruik van maken. Ik sta erom bekend dat ik vaak assists lever, mijn doelpuntjes meepik, maar in het begin lukte dat hier niet. Ik verloor zelfs na enkele wedstrijden mijn basisplaats. De zevende wedstrijd (op 3 september tegen 1.FC Saarbrücken, red.) startte ik weer en maakte ik prompt mijn eerste doelpunt." Door de 3-4 zege pakte SV Wehen Wiesbaden de koppositie. "Daarmee lagen we op koers voor de doelstelling promotie, maar daarna ging het mis en vloog onze trainer (Rüdiger Rehm, red.) eruit."
Promotie
De derde plek, die recht geeft op een promotie/degradatieduel met de nummer zestien uit de Tweede Bundesliga, wordt ook moeilijk. "Vanaf medio februari wonnen we driemaal op rij. Ik draaide ook weer lekker, gaf zes assists in die periode. Maar het uit de competitie nemen van Türkgücü München heeft ons weer een mentale klap bezorgd. Wij raakten drie punten kwijt en zagen onze achterstand verder oplopen. Theoretisch kan het nog, maar het zal heel lastig worden", vervolgt Goppel, die er dit seizoen inmiddels vier in heeft liggen en acht assists afgeleverd heeft.
"De gemiddelde lengte van de spelers in de 3. Liga ligt tien centimeter hoger dan in Nederland. Elke club kent minstens zes jongens van 1,90 meter of meer. Kom ik met mijn 1,78 meter aan, haha. Resultaat in de 3. Liga staat voorop, merkte ik snel. Als je wint en slecht hebt gespeeld, is alles goed. Spelen we fantastisch, maar gaan we onderuit, volgt veel kritiek."
Borussia Dortmund
In de DFB Pokal sneuvelde de ploeg tegen Borussia Dortmund. "We waren kansloos. Erling Braut Haaland maakte er drie. Ik stond tegenover Nico Schulz. Of hij me bij kon houden? Dat weet ik niet. Ik heb de hele wedstrijd achter hem aangerend." Goppel, die met rugnummer 9 speelt ('de club bood dat aan, het nummer was vrij'), moest enorm wennen aan het scheidsrechterskorps. "Binnen de kortste keren stond ik op vier gele kaarten, terwijl ik er in Nederland in mijn hele leven twee ontving. Voor een balletje wegtikken, tegen de scheidsrechter ingaan of een handgebaar maken, word je direct op geel getrakteerd. Ik moet voortaan extra alert zijn."
Uitduels bezoekt de vleugelaanvaller uit Roelofarendsveen met zijn ploeg meestal met het vliegtuig. "Met een lijnvlucht. Eén keer had de club een privévlucht geregeld. Soms reizen we ook met de bus. Zit je zo zes uur in. De afstanden zijn enorm. Dan was ik vanuit Nederland natuurlijk niet gewend. Voor elke wedstrijd verzamelen we ook in een hotel."
Thuiswedstrijden
Thuiswedstrijden van SV Wehen Wiesbaden in de 3. Liga trekken rond de twee- à drieduizend toeschouwers. "We kennen de pech dat Wiesbaden tussen Frankfurt en Mainz ligt, twee steden met clubs in de Bundesliga. Ons stadion ligt middenin de stad. Het trainingscomplex in de bergen, elf kilometer verderop. Na mijn komst werd ik aanvankelijk ondergebracht in een hotel. Omdat ik nog geen auto had, reed ik met een Zweedse teamgenoot (Gustaf Nilsson, red.) mee. Nu woon ik in een appartementencomplex waar ook een teamgenoot uit Denemarken (Bjarke Jacobsen, red.), Australië (John Iredale, red.), Zweden (Nilsson, red.) en Kroatië (Petar Sliskovic, red.) woont. Onderling spreken we Engels. Op de club is Duits absoluut de voertaal. Dat gaat me gelukkig goed af. Ik woon in het centrum. Alles is lekker dichtbij. Ik neem me vaak voor om te koken, maar dan zit ik toch weer bij de Thai om de hoek. Na een wedstrijd is het juist te verleidelijk om de McDonald’s te negeren, haha."
"Wiesbaden is een mooie stad. Netjes, historische gebouwen en groener dan ik vooraf verwachtte. Als vervoermiddel gebruik ik zo’n stepje. Daarmee kun je het beste rondcrossen en alles bereiken. Overal in de stad kun je die stepjes pakken en weer inleveren. Als ik bezoek krijg, zijn ze vaak verrast over de stad. Ze verwachten niet dat het zo mooi is." Promoveren met SV Wehen Wiesbaden wordt dit seizoen erg lastig. "We hopen er nog op. Anders moet het volgend jaar maar gebeuren."
Het interview met Thijmen Goppel is tevens te lezen in de extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal, die vorige maand is verschenen. Daarin liefst 46 interviews met onze landgenoten in haast evenveel buitenlandse competities. Denk aan Virgil van Dijk, Crysencio Summerville en Joël Piroe in Engeland, Jeffrey Gouweleeuw en Mark Diemers in Duitsland, Denso Kasius in Italië en Xavi Simons en Branco van den Boomen in Frankrijk. Maar ook Wout Droste op IJsland, Shayne Pattynama in Noorwegen en Wouter Burger en Léon Bergsma in Zwitserland. Denk ook aan gesprekken met Nederlandse profs in de kleinere landen. Zo spraken we de enige Nederlandse prof in de competities van Andorra, Estland, Letland, Singapore, Kosovo en Bangladesh.
De extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal is bij de abonnees op de deurmat gevallen. En is verkrijgbaar bij de bekende boekenzaken en non-food winkels. Daarnaast op bekende reisplekken als Schiphol, Eindhoven Airport en de grote NS-stations. Online bestellen is via deze link zo gebeurd. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link is een abonnement snel afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!