Laatste nieuws
04.10Ronald Koeman maakt Oranje-opstelling bekend: speler maakt basisdebuut tegen Bosnië en Herzegovina
02.20Stemming is goed bij Oranje na winst op Bosnië: 'Veel frisheid en good vibes'
02.20Deels vernieuwd Oranje begint Nations League met ruime winst op Bosnië
00.15Bosnische en Duitse media onder de indruk: 'Oranje vol frivoliteit en vreugde'
00.08Koeman reageert op uitspraken Reijnders: 'Heb niks bijzonders gedaan'
00.04Koeman looft Oranje-duo: 'Absoluut veel chemie tussen elkaar'

Gisteren

23.56Schouten antwoordt scherp op Driessen na vraag over ruim winnend Duitsland
23.53Koeman zwijgt na zege over Depay: 'Ga mijn vingers er nu niet aan branden'
23.48Koeman na vraag naar Braziliaanse competitie: 'Bijt nu maar even op mijn tong'
23.44Media zagen dat Oranje een straaltje hoop overliet voor Bosnië-Herzegovina
23.41Koeman zwijgt over transfer Memphis: 'Dan krijg ik het hele land over me heen'
23.39Koeman kritisch op De Ligt na tegengoals: 'Hij staat verkeerd, dit mag niet'
23.35Plezier straalt er vanaf bij Oranje na zege op Bosnië: ‘Zegt veel over hoe we deze week beleefd hebben’
23.35Oranje boekt dankzij late treffers toch klinkende zege op Bosnië en beleeft vliegende start in Nations League
23.35Lees alles over de Oranje-zege en de bijzondere Timber-avond
23.30Van der Vaart kritisch op Koeman: 'Waarom wisselen, wat wint hij daar nou mee?'
23.25Vijf conclusies: nieuw elan bij Oranje, connectie Zirkzee met Reijnders
23.25LIVE: Oranje wint overtuigend van Bosnië met 5-2 (gesloten)
23.18Koeman geniet van 'fris en snel' Oranje en beschermt De Ligt
23.15Reijnders over speciale connectie: 'Dat gevoel heb je op de training al'
23.15Oranje op rapport | Topcijfers voor uitblinkers Joshua Zirkzee en Tijjani Reijnders, één onvoldoen­de
23.13'Zonde dat Koeman al gezegd heeft dat Brobbey gaat spelen'
23.07Tweelingbroers Timber in de voetsporen van Koemannetjes, De Boertjes en Van de Kerkhofjes
23.05Duitsland met vertrouwen naar Amsterdam na ruime zege op Hongarije
23.00Reijnders stelt tevreden vast dat dit zijn beste interland tot dusver was
23.00Vernieuwd en fris Oranje loopt pas laat uit tegen Bosnië en Herzegovina
22.46Oranje op rapport: twee absolute uitblinkers, toch één onvoldoende
22.44Oranje op Rapport: drie duidelijke uitblinkers bij doelpuntenfeest
22.40Opgefrist Oranje start met spektakelstuk aan Nations League-seizoen
22.35VI Live: Oranje boekt overtuigende zege op Bosnië
22.35VI Live: Xavi Simons bekroont goede wedstrijd met goal en maakt er 5-2 van
22.33Duitsland geeft tegen Hongarije signaal af aan groepsgenoot Oranje
22.31Gebroeders Timber de boeken in als derde tweeling in Oranje
22.20VI Live: Bosnië dringt aan en houdt de wedstrijd spannend
22.20VI Live: Dzeko maakt aansluitingstreffer na fout De Ligt
Resultaten x
binnenland

Interview Thijmen Goppel: "Hier wordt ongelofelijk hard getraind"

Op de Nederlandse velden vormde hij een nachtmerrie voor menig back. Thijmen Goppel was met zijn snelheid voor geen enkele tegenstander te houden. Sinds afgelopen zomer bezorgt de 25-jarige rechtsbuiten de verdedigers in de Duitse 3. Liga grijze haren. In het shirt van SV Wehen Wiesbaden maakt hij bijzondere ervaringen mee. "De buitenwereld onderschat hoe groot deze competitie is."

29-04-2022 10:00 door Sander Berends

Hij merkte het op bezoek bij 1. FC Magdeburg weer eens. "Er zaten negentien- à twintigduizend toeschouwers op de tribune. Maar het geluid dat ze produceerden, dat was niet normaal. Zoveel lawaai. Dat had ik niet eerder meegemaakt. Ook bij 1.FC Kaiserslautern is het altijd een heksenketel. De meeste clubs in de 3. Liga beschikken over enorme stadions. Kaiserslautern, TSV Havelse, MSV Duisburg en 1. FC Magdeburg spelen in accommodaties waar meer dan dertigduizend toeschouwers binnen kunnen. Die zitten er vaak ook."

Transfer

Afgelopen zomer tekende Goppel een tweejarig contract bij SV Wehen Wiesbaden. "Ik beschikte over een doorlopend contract bij Roda JC Kerkrade, maar wilde graag nog een stap maken. Ik heb nu de leeftijd. Trainer Jurgen Streppel gunde me de stap en Roda JC kon een mooie transfersom voor me vragen. Tijdens mijn vakantie vernam ik dat SV Wehen interesse in me had. Ik kende de club niet goed, ging direct research doen en dat stemde me positief. De gesprekken deden de rest. SV Wehen wil zo snel mogelijk promoveren naar de Tweede Bundesliga, een ambitie die me erg aansprak. Het Duitse voetbal staat hoog aangeschreven. Veel clubs in de 3. Liga kunnen probleemloos in de onderste helft van de Eredivisie of bovenste regionen van de Keuken Kampioen Divisie instromen."

Goppel maakte al snel kennis met de Duitse trainingsmethodes waarin conditie en uithoudingsvermogen belangrijke factoren zijn. "Uitlooptrainingen kennen ze bijvoorbeeld niet. In Nederland doen de basisspelers een dag na de wedstrijd rustig aan. Tijdens een duel maak je al twaalf kilometer. Hier plannen ze de volgende dag nog keurig een loop van acht kilometer door de bergen. Net hebben we ook weer getraind. Volgens mij ben ik een hamstring ergens verloren, die zal nog op het veld liggen. Zo hard trainden we."

De speelwijze in de Duitse 3. Liga vormde ook een omschakeling. "In Nederland willen we mooi voetballen. Bij Roda JC mocht ik acties maken, werd ik weggestoken met passjes. Hier was het vooral in het begin lange ballen. Ze kenden mijn snelheid en wilden daar op deze manier gebruik van maken. Ik sta erom bekend dat ik vaak assists lever, mijn doelpuntjes meepik, maar in het begin lukte dat hier niet. Ik verloor zelfs na enkele wedstrijden mijn basisplaats. De zevende wedstrijd (op 3 september tegen 1.FC Saarbrücken, red.) startte ik weer en maakte ik prompt mijn eerste doelpunt." Door de 3-4 zege pakte SV Wehen Wiesbaden de koppositie. "Daarmee lagen we op koers voor de doelstelling promotie, maar daarna ging het mis en vloog onze trainer (Rüdiger Rehm, red.) eruit."

Promotie

De derde plek, die recht geeft op een promotie/degradatieduel met de nummer zestien uit de Tweede Bundesliga, wordt ook moeilijk. "Vanaf medio februari wonnen we driemaal op rij. Ik draaide ook weer lekker, gaf zes assists in die periode. Maar het uit de competitie nemen van Türkgücü München heeft ons weer een mentale klap bezorgd. Wij raakten drie punten kwijt en zagen onze achterstand verder oplopen. Theoretisch kan het nog, maar het zal heel lastig worden", vervolgt Goppel, die er dit seizoen inmiddels vier in heeft liggen en acht assists afgeleverd heeft.

"De gemiddelde lengte van de spelers in de 3. Liga ligt tien centimeter hoger dan in Nederland. Elke club kent minstens zes jongens van 1,90 meter of meer. Kom ik met mijn 1,78 meter aan, haha. Resultaat in de 3. Liga staat voorop, merkte ik snel. Als je wint en slecht hebt gespeeld, is alles goed. Spelen we fantastisch, maar gaan we onderuit, volgt veel kritiek."

Borussia Dortmund

In de DFB Pokal sneuvelde de ploeg tegen Borussia Dortmund. "We waren kansloos. Erling Braut Haaland maakte er drie. Ik stond tegenover Nico Schulz. Of hij me bij kon houden? Dat weet ik niet. Ik heb de hele wedstrijd achter hem aangerend." Goppel, die met rugnummer 9 speelt ('de club bood dat aan, het nummer was vrij'), moest enorm wennen aan het scheidsrechterskorps. "Binnen de kortste keren stond ik op vier gele kaarten, terwijl ik er in Nederland in mijn hele leven twee ontving. Voor een balletje wegtikken, tegen de scheidsrechter ingaan of een handgebaar maken, word je direct op geel getrakteerd. Ik moet voortaan extra alert zijn."

Uitduels bezoekt de vleugelaanvaller uit Roelofarendsveen met zijn ploeg meestal met het vliegtuig. "Met een lijnvlucht. Eén keer had de club een privévlucht geregeld. Soms reizen we ook met de bus. Zit je zo zes uur in. De afstanden zijn enorm. Dan was ik vanuit Nederland natuurlijk niet gewend. Voor elke wedstrijd verzamelen we ook in een hotel."

Thuiswedstrijden

Thuiswedstrijden van SV Wehen Wiesbaden in de 3. Liga trekken rond de twee- à drieduizend toeschouwers. "We kennen de pech dat Wiesbaden tussen Frankfurt en Mainz ligt, twee steden met clubs in de Bundesliga. Ons stadion ligt middenin de stad. Het trainingscomplex in de bergen, elf kilometer verderop. Na mijn komst werd ik aanvankelijk ondergebracht in een hotel. Omdat ik nog geen auto had, reed ik met een Zweedse teamgenoot (Gustaf Nilsson, red.) mee. Nu woon ik in een appartementencomplex waar ook een teamgenoot uit Denemarken (Bjarke Jacobsen, red.), Australië (John Iredale, red.), Zweden (Nilsson, red.) en Kroatië (Petar Sliskovic, red.) woont. Onderling spreken we Engels. Op de club is Duits absoluut de voertaal. Dat gaat me gelukkig goed af. Ik woon in het centrum. Alles is lekker dichtbij. Ik neem me vaak voor om te koken, maar dan zit ik toch weer bij de Thai om de hoek. Na een wedstrijd is het juist te verleidelijk om de McDonald’s te negeren, haha."

"Wiesbaden is een mooie stad. Netjes, historische gebouwen en groener dan ik vooraf verwachtte. Als vervoermiddel gebruik ik zo’n stepje. Daarmee kun je het beste rondcrossen en alles bereiken. Overal in de stad kun je die stepjes pakken en weer inleveren. Als ik bezoek krijg, zijn ze vaak verrast over de stad. Ze verwachten niet dat het zo mooi is." Promoveren met SV Wehen Wiesbaden wordt dit seizoen erg lastig. "We hopen er nog op. Anders moet het volgend jaar maar gebeuren."

Het interview met Thijmen Goppel is tevens te lezen in de extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal, die vorige maand is verschenen. Daarin liefst 46 interviews met onze landgenoten in haast evenveel buitenlandse competities. Denk aan Virgil van Dijk, Crysencio Summerville en Joël Piroe in Engeland, Jeffrey Gouweleeuw en Mark Diemers in Duitsland, Denso Kasius in Italië en Xavi Simons en Branco van den Boomen in Frankrijk. Maar ook Wout Droste op IJsland, Shayne Pattynama in Noorwegen en Wouter Burger en Léon Bergsma in Zwitserland. Denk ook aan gesprekken met Nederlandse profs in de kleinere landen. Zo spraken we de enige Nederlandse prof in de competities van Andorra, Estland, Letland, Singapore, Kosovo en Bangladesh.

De extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal is bij de abonnees op de deurmat gevallen. En is verkrijgbaar bij de bekende boekenzaken en non-food winkels. Daarnaast op bekende reisplekken als Schiphol, Eindhoven Airport en de grote NS-stations. Online bestellen is via deze link zo gebeurd. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link is een abonnement snel afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.