"Drie dagen voordat ik tekende bij Go Ahead Eagles belde ik met Marc om te vragen hoe het eraan toegaat op de club en in de stad. We kenden elkaar niet persoonlijk voordat we kennismaakten in Nederland. Maar ik wist wie hij was, want we hebben regelmatig tegen elkaar gespeeld. Marc speelde voor Osasuna en ik voor Athletic Bilbao. Dat is een derby. Al gaat dat er niet zo aan toe als hier. In Nederland kun je niet dineren met iemand van een andere club, want mensen hebben een hekel aan elkaar vanwege hun clubvoorkeur. In Spanje is het relaxter", vertelt Córdoba tegenover verslaggever Tim Beck in ELF Voetbal nummer 5, die afgelopen maand is verschenen en via deze link online handig en gemakkelijk is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
Nep-Basken
"Hier kun je niet zeggen dat je Zwolle een mooie stad vindt, terwijl mensen in Bilbao heel goed kunnen genieten van de stad San Sebastián." Cardona haakt in. "Maar mensen uit Pamplona (de stad van Osasuna, red.) worden wel boos als je ze nep-Basken noemt, haha. Osasuna komt eigenlijk uit de regio Navarra, maar het ligt dicht bij Baskenland en ze voelen zich met de regio verbonden. Daarom is het een derby. Inigo en ik zien elkaar ook regelmatig buiten het veld. We hebben een WhatsApp-groep met buitenlandse spelers."
Cordóba: "Nederlandse spelers hebben hun eigen leven hier en daarom is het logisch dat we meer optrekken met de buitenlanders. In Bilbao had ik zelf ook mijn sociale leven. Marc en ik zijn niet alleen, hoor. Ik woon met mijn vriendin, terwijl een vriend van Marc in Nederland studeert. En met de buitenlandse jongens van Go Ahead Eagles spreken we regelmatig af. Dan drinken we iets, of we gaan bowlen of poolen. Wanneer ik vrij ben, probeer ik ook veel van het land te zien. Al mijn ploeggenoten vertelden dat het niet het echte Nederland zou zijn, maar uiteraard ben ik naar Amsterdam geweest. Daar waren vooral toeristen inderdaad. Maar ik ga ook naar kleine dorpjes rondom Deventer."
Gordijnen
"Het fijne aan Nederland is dat je bijna overal in een uurtje kunt zijn. Dat zijn wij Spanjaarden niet gewend. Wat nog meer anders is vergeleken met ons land? Nou ja, toch vooral de manier hoe jullie je dag indelen. Tussen vijf en zes eten jullie en na zevenen zit de dag erop. Zeker in de winter stopt het leven dan écht. Iedereen sluit zijn gordijnen en blijft binnen." Cardona: "Dat is voor mij hetzelfde. Ik kon er moeilijk aan wennen dat de winkels om zes uur dicht gaan en er in de winter niemand meer op straat is. In Spanje gaat iedereen dan juist de straten op. Ook in de winter."
Córdoba: "Het voedsel is ook heel anders. Waar ik vandaan kom, is een cultuur van gastronomie. Van de vijftig beste restaurants ter wereld staan er misschien wel vijf in de regio waar ik vandaan kom. In Spanje hebben we zorg voor gerechten, maar het maakt jullie volgens mij weinig uit. Tijdens de lunch gooien jullie een sandwich erin, terwijl wij echt de tijd nemen. Jullie zijn langer in de keuken dan effectief aan het dineren. Jullie hebben altijd haast en daar is het diner een goed voorbeeld van. In Spanje nemen we de tijd om na te tafelen. Dan drinken we nog een kop koffie en praten we na. Dat is een groot verschil."
Messi en Iniesta
In het artikel vertellen de twee Spanjaarden niet alleen over hun kookkunsten en die van hun landgenoten, maar vertellen ze over hun jeugdjaren, licht Cardona zijn FC Barcelona-periode toe waarbij hij in dezelfde kleedkamer plaatsnam als Messi en Andrés Iniesta, waardering voor Rivaldo en Ronaldinho, de bijzondere fitheid van alle spelers van Bilbao, andere sporten en Covid en steken ze hun waardering over de Nederlandse speelwijze niet onder stoelen of banken.
Het volledige interview met het Go Ahead Eagles-duo Marc Cardona en Inigo Córdoba is te lezen in ELF Voetbal nummer 5. Daarin ook interviews met PSV-middenvelder Érick Gutiérrez, Donyell Malen, vader Hans en zoon Wout Westerhof en avonturier Jeffrey Neral. We maakten een ronde met Sparta Rotterdam-spits Lennart Thy en hond Bailey, tekenden de inspiratiebronnen op van FC Twente-aanvoerder Robin Pröpper en introduceren de nieuwe rubriek Inktverhalen. Een voetballer laat zijn tattoos zien vergezeld met de bijzondere verhalen daarachter. We trappen af met Mickaël Tirpan van Fortuna Sittard. Daarnaast een verhaal over het Bosman-arrest dat Ajax opnieuw dwars zit, we onderzochten het cliché Duitse zege en tekenden een verhaal op over het voetbal in Kamp Westerbork. En nog veel meer!
ELF Voetbal nummer 5 is vorige maand bij de abonnees op de deurmat gevallen. Natuurlijk is de editie ook verkrijgbaar in de bekende (kantoor)boekwinkels, supermarkten en op doorstroomlocaties als de NS-Stations en Schiphol en Eindhoven Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link snel en handig gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is nog handiger. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!