Voetbal in de woestijn, een overzicht en een korte geschiedenis
Voetbal is in Qatar de absolute nummer één sport, gevolgd door het bij ons redelijk onbekende cricket. De sport werd hier geïntroduceerd enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog. Begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd in de hoofdstad Doha het eerste voetbalstadion gebouwd.
In Qatar heersen de strengste gokwetten die je kunt vinden. Je vindt de competities van deze Arabische natie dan ook niet zo gauw terug bij bookmakers. Ook onze legale Nederlandse bookmakers bieden niet de mogelijkheid om op de Qatar Stars League weddenschappen te plaatsen. Het WK 2022 krijgt uiteraard wel alle aandacht bij online casino Nederland, waar je ook alle info over onze vaderlandse bookmakers kunt vinden.
Tijdens de jaren zeventig en tachtig kwam er een sterke opmars in het Qatarees voetbal. En ze begonnen internationale ambities te koesteren na de bouw van het Khalifa International Stadium in 1976. Daarna werd het jaar 1981 een mijlpaal. Het nationale jeugdteam van Qatar plaatste zich namelijk voor het eerst voor het FIFA WK voor jeugdelftallen.
Het nationale elftal heeft het niet gemakkelijk. Er zijn ongeveer drie miljoen inwoners in Qatar, maar daarvan zijn er 2,7 miljoen arbeidsmigrant met een andere nationaliteit. Het is dan ook niet eenvoudig om uit slechts driehonderdduizend inwoners een nationaal elftal samen te stellen. De sjeiks probeerden buitenlandse spelers tegen vergoeding de Qatarese nationaliteit aan te bieden. Maar de FIFA heeft hier een stokje voor gestoken.
Aan het begin van dit millennium begonnen die oliesjeiks buitenlandse spelers aan te trekken, en won de sport nog meer aan populariteit bij het grote publiek. Maar toch worden tot op de dag van vandaag de grote stadiums niet gevuld. De extreme hitte en tijdgebrek houden veel toeschouwers weg.
Voor het WK 2022 wordt wel verwacht dat die ‘voetbaltempels’ vollopen, maar dat zal vooral met buitenlandse supporters zijn.
Het land telt verschillende competities, en de Qatar Stars League is te vergelijken met onze Eredivisie. Het is namelijk ook het hoogste niveau dat men in dat land op voetbalgebied kan bereiken. Er nemen twaalf teams aan deel, en één op vijf spelers is niet van Qatar. Internationale vedetten tekenen dikwijls nog voor één of twee jaar een vet betaald contract in deze oliestaat voordat ze helemaal met voetballen stoppen.
Ook heel wat Nederlandse spelers hebben hier een mooi pensioenfonds bij elkaar gevoetbald. Frank en Ronald de Boer, Wesley Sneijder en Nigel de Jong, om maar enkele namen te noemen. Maar ook spelers uit andere landen vonden de weg naar het hete klimaat en het grote geld van het Midden-Oosten. Onder hen topspelers zoals Emile Mpenza, Xavi Hernandez en Toby Alderweireld.