"Sekou Cissé en Arouna Koné, aardige jongens”, zo herinnert Erkan ze. “Jongens die op zoek waren naar iemand die ze konden vertrouwen, in een wereld waar veel mensen vooral het beste met zichzelf voorhadden”. Ze vroegen Erkan te kijken naar hun arbeidscontracten en te adviseren bij financiële beslissingen in privé. Ze vroegen hem ook hun zakelijke belangen te behartigen: ofwel om hun zaakwaarnemer te worden.
Maar waar jongetjes tegenwoordig zowel van een carrière als profvoetballer en als zaakwaarnemer dromen, was Erkan als jonge jongen met andere dingen bezig. Opgegroeid in Zutphen, als zoon van een vader die professioneel de saz (ook wel ‘ba?lama’ genoemd, een soort Turkse gitaar met twee snaren) bespeelde werd muzikaliteit Erkan met de paplepel ingegoten. Hij leerde de saz bespelen, maar ook de piano en de drums. Op laatstgenoemd instrument ondersteunde hij zijn vader muzikaal bij optredens op feesten en partijen. Zijn bijdrage aan de optredens stopt pas als hij naar Amsterdam verhuist waar hij de twee Ivoriaanse voetballers ontmoet die een onverwachte wending aan zijn carrière geven.
Erkan Alkan en Sergio Perez (voorzitter Real Madrid). Alkan bracht als zaakwaarnemer Bale en Camavinga naar Madrid.
Weg van de Zuidas
In het papierwerk was Erkan thuis, maar met de vele andere aspecten van het zaakwaarnemen was hij nog onbekend. Ook de taalbarrière tussen hem en de Franstalige Ivorianen blijkt in de praktijk steeds vaker onhandig. Erkan realiseert dat als hij het beste wil voor ‘zijn jongens’, hij het niet alleen kan. Hij wendt zich tot Mohammed Sinouh, die zich door zijn Marokkaanse achtergrond al op jonge leeftijd realiseerde dat een goede beheersing van het Frans een nuttige investering zou blijken. Sinouh is na aanstellingen bij Inter Football en Stellar Sports dan reeds enkele jaren zelfstandig zaakwaarnemer voor verschillende voetballers. Sinouh herkent de soepele omgang van Erkan met de Ivorianen en het natuurlijke vertrouwen tussen spelers en zaakwaarnemer. Enkele dagen later zegt Erkan zijn baan als kandidaat-notaris op en verruilt hij de Zuidas voor een plek langs de zijlijn van het voetbalveld, met vriend en compagnon Sinouh.
De volgende stap
In het najaar van 2010 komt er een telefoontje van de oud-collega van Sinouh: Jonathan Barnett, oprichter van het Engelse Stellar Sports. Hij wil uitbreiden in Europa en Nederland moet de eerste vestiging op het continent worden: hij vraagt Erkan en Mohammed om partner te worden.
“Zaakwaarnemen is anticiperen. Als je in de media leest over een transfer wordt er door de club al lang gewerkt aan een vervanger, wie zich dan pas meldt is simpelweg te laat. Als je echt het beste met je spelers voor hebt, moet je overal van op de hoogte zijn.”
De mannen zien in de samenwerking mogelijkheden hun werk efficiënter en effectiever te doen en treden toe. Na Nederland volgen er snel nieuwe kantoren in Spanje, Duitsland, Schotland en Brazilië. Inmiddels telt Stellar 130 medewerkers met vele honderden voetballers onder hun hoede in alle topdivisies van Europa en bijna alle Premier League en Championshipclubs. Erkan blijft het liefst operationeel bezig: met zijn spelers, langs de lijn en in de bestuurskamer. De extra slagkracht en effectiviteit door het netwerk stelt hem in staat in dezelfde tijd zijn spelers nog betere begeleiding te geven.
"Meer vrije tijd moet je ambitie niet zijn als zaakwaarnemer, dan zit je in het verkeerde beroep. Je enige streven moet het succes van je spelers zijn. En als ik af en toe toch een momentje heb? Ja, dan kruip is soms weer even achter de piano."