"Ik vergeet het moment nooit meer. Ik belde op een zondagmiddag naar een speler. Hij nam op en vroeg bijna met angst wat er aan de hand was. Toen ik antwoordde dat ik belde om te vragen hoe het met hem ging, was hij hoogst verbaasd. Dat kende hij niet. We hebben gesproken over enkele zaken uit het dagelijkse leven, over zijn familie en dergelijke. Hij bedankte me voor die interesse. Dit voorbeeld is veelzeggend voor de huidige rol van de zaakwaarnemer", vertelt Rosa tegenover ELF Voetbal.
Biografie
De 41-jarige agente is een van de machtigste zaakwaarnemers in voetballand. Geboren in Brazilië en op haar elfde naar Duitsland verhuisd, streefde ze haar ambities na. Die lagen in de voetbalwereld. Ze voetbalde zelf en haalde op jonge leeftijd haar trainersdiploma’s. Na zeven jaar voor TSG 1899 Hoffenheim en vier jaar op de communicatieafdeling van RasenBallsport Leipzig te hebben gewerkt, opereert ze sinds 2018 als zaakwaarnemer. Sinds dit jaar voor Unique Sports Group, dat vijf vestigingen in vier landen kent. Rosa, die zes talen vloeiend spreekt, heeft onder andere Dayot Upamecano van Bayern München, Amadou Haidara van RB Leipzig en Mohamed Camara van AS Monaco in haar portefeuille. Op dit moment leidt ze daarnaast als programmadirecteur het Players Agent programma van de UEFA, dat wordt aangeboden aan 32 cursisten. Deelnemers zijn oud-profs, huidige en toekomstige zaakwaarnemers.
"Een mooie gelegenheid om mijn filosofie te kunnen delen met collega's en mensen uit de voetbalwereld die dezelfde stap willen zetten. Je ziet het enthousiasme bij de deelnemers. Iedereen is erg geïnteresseerd, heeft vele vragen en leert van elkaar. Het belangrijkste van deze bijeenkomsten is jezelf te verbeteren en meningen te delen. De zaakwaarnemerswereld is een nieuwe weg ingeslagen. Het werk bestaat uit zoveel meer dan enkel een club vinden en daar een contract afsluiten. Het begeleiden is zo belangrijk geworden dat dit een verplichting moet zijn voor personen die in de branche werkzaam zijn."
Rosa gaat daardoor niet automatisch met een speler in zee als ze wordt benaderd. "Eerst wil ik zijn of haar achtergrond leren kennen. Een speler of speelster moet niet naar ons toekomen en denken dat wij hem of haar zomaar naar een nieuwe of grote club brengen. Er moet een band groeien. Op die wijze scouten wij ook spelers. Met name in de hoogste jeugdteams. Tijdens het kijken naar wedstrijden ontstaat vaak al een goed beeld van een speler. We willen daarna graag een goed gesprek en om de tafel met de ouders."
Mental coach
"Goed begeleiden betekent in feite dat je 24 uur per dag zeven dagen in de week bereikbaar bent. Dat je vaak naar spelers toegaat. Dat je hen helpt met allerlei vragen. Dat je meekijkt naar woonruimte, meedenkt met bijvoorbeeld een studie, helpt met belastingzaken en voor alle mogelijke problemen klaarstaat. Op die momenten komt je baan eerder overeen met die van mental coach dan van agent. Logisch, we werken samen met mensen. We proberen onze cliënten beter te maken. Geven hen advies.”
“Van de buitenwereld lijkt zaakwaarnemer een prachtige baan. Mensen zien dat je de mooiste wedstrijden in de Champions League bezoekt en de hele wereld rondreist. Ze weten niet dat ik na die wedstrijd nog tot half twee 's nachts bij die speler thuis heb gezeten, naar mijn hotel reed en 's morgens om acht uur alweer in het vliegtuig zat op weg naar mijn volgende afspraak."
Ze is blij dat ze haar filosofie kan uitdragen middels het UEFA Player Agent Programme (UEFA PAP). "We zien in onze wereld mensen werken die ons vak geen goede naam geven. Een plukje dat de markt betreedt om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ik ben blij dat de UEFA het initiatief heeft genomen om diverse programma's te ontwikkelen voor functies in de voetbalwereld waarvoor geen reguliere opleiding bestaat. Zoals het programma zaakwaarnemer. De behoefte blijkt uit het aantal aanmeldingen voor deze cursussen en workshops. Daarmee wordt aan een grote vraag voldaan.”
Regulering
“Nog steeds is zaakwaarnemer een vrij beroep en kan iedereen zomaar aan tafel plaatsnemen in die rol. Helaas kunnen zaakwaarnemers niet tot een bindende overeenstemming komen, omdat de belangen voor eenieder anders liggen. Gelukkig heeft de UEFA nu de handschoen opgepakt en een vorm van opleiding aangeboden."
De UEFA biedt dit seizoen via haar Academy zes programma’s aan. Daarvoor kunnen (oud-)profvoetballers, trainers, scheidsrechters en personeel van betaald voetbalclubs zich inschrijven. Elke opleiding bestaat uit face-to-face seminars, workshops, online lessen en lezingen van experts uit de branche. De meeste programma’s zijn gecertificeerd via een Europese topuniversiteit. Meer info op https://uefaacademy.com/