Vijf keer wisselen
Dit wordt het eerste wereldkampioenschap waarbij trainers de beschikking hebben over het inzetten van vijf wisselspelers. Deze regel geldt al langer in het clubvoetbal, maar wordt nu voor het eerst toegepast op een wereldwijd toernooi. De vijf wissels mogen worden ingezet op in totaal drie wisselmomenten. Een extra tactische schakel voor de oefenmeesters.
26 selectiespelers
Misschien was het je al opgevallen, maar dit is het eerste WK waarbij er 26 spelers per land mee mogen, in plaats van de gebruikelijke 23 man. Dit geeft de coach meer mogelijkheden om spelers met specifieke kwaliteiten mee te nemen. Een voordeel voor landen met een groot arsenaal aan sterren.
Een voet op de lijn bij penalty's
Nog een regel die we al gewend zijn, is dat keepers tijdens een penalty minimaal een voet op de lijn moeten hebben staan tot en met het moment dat de speler schiet. De kans is groot dat een aantal penalty's opnieuw moeten worden genomen, omdat keepers graag steggelen.
Semi automatische buitenspeltechniek
Tijdens het WK 2022 wordt de VAR uitgebreid. Grensrechters krijgen namelijk een extra hulpmiddel: de semi automatische buitenspeltechniek. Dankzij de techniek kan de VAR sneller oordelen of een speler daadwerkelijk buitenspel liep. Waar dit eerst tot zeventig seconden duurde, is het nu binnen twintig seconden duidelijk. Dat scheelt een hoop tijd tijdens de wedstrijd en verhoogt de spelsnelheid. Volgens Arsene Wenger, een van de bedenkers van het systeem, is het vergelijkbaar met doellijntechnologie. Echter krijgt niet de scheidsrechter, maar de grensrechter een signaal wanneer een speler (nipt) buitenspel loopt.
Vrouwelijke scheidsrechters
Voor het eerst worden er vrouwelijke scheidsrechters ingezet op een mannelijk internationaal eindtoernooi. Stéphanie Frappart (Frankrijk), Yoshimi Yamashita (Japan) en Salima Mukansanga (Rwanda) staan op de lijst van in totaal 36 scheidsrechters.