Ajax won de Wereldbeker voor Clubs in de vorige eeuw tweemaal, Feyenoord één keer. In 1995 won Ajax 'm voor het laatst, nadat het de Champions League had gewonnen. Maar eigenlijk was die Wereldbeker voor Clubs in de vorige eeuw een wedstrijd tussen de kampioen van Europa (Europa Cup en later Champions League) en de kampioen van Zuid-Amerika. Zo heette het toernooi dan officieel ook: de (Toyota) European-South American Cup.
Wereldbeker voor Clubs
Onzin, vond de FIFA. Teams uit andere continenten verdienen het ook mee te doen aan de Wereldbeker voor Clubs. Logisch, ook. Dus in 2000 vond er een testversie plaats en vanaf 2005 werd dit toernooi het officiële toernooi om de Wereldbeker. De waarheid is dat er tot nu toe élke keer een Europees of Zuid-Amerikaans (lees: Braziliaans) team won. En voornamelijk de Europese teams winnen veel: Corinthians was in 2012 de laatste Zuid-Amerikaanse winnaar, door met 1-0 van Chelsea te winnen.
FIFA heeft wel een beetje van de gewenste progressie geboekt. Steeds vaker - zoals dit jaar - staat er een team in de finale dat niet uit Europa of Zuid-Amerika komt. Al-Hilal hoopt het patroon te doorbreken. Al Ain (Verenigde Arabische Emiraten), Kashima Antlers (Japan) en Raja Casablanca (Marokko) zijn een paar van de finalisten die niet uit Europa of Zuid-Amerika komen.
De meest opvallende zien we in 2010, toen TP Mazembe uit Congo-Kinshasa de finale haalde. In de kwartfinale won het van het Mexicaanse Pachuca, in de halve finale schakelde het Internacional (Brazilië) uit. Internazionale, de Italiaanse variant, was in de finale wel veel te sterk: 3-0.
Wereldbeker 2023
Het enige voordeel voor de Europeanen en Zuid-Amerikanen is dat zij nu nog steeds in de halve finale pas instromen. Nu, in Marokko, ging dat als volgt. Al-Ahly (Egypte, Afrika) speelde een play-offwedstrijd tegen Auckland City (Nieuw-Zeeland, Oceanië). Vervolgens waren er twee kwartfinalewedstrijden: een tussen Al-Ahly en Seattle Sounders (Verenigde Staten, Noord-Amerika) en een tussen Wydad Casablanca (Marokko, Afrika) en Al-Hilal (Saoedi-Arabië, Azië). Gastland Marokko mocht een land laten deelnemen, maar omdat Wydad Casablanca ook de Afrikaanse Champions League won, kreeg Al-Ahly een extra plekje.
In de halve finale stroomden vervolgens Flamengo en Real Madrid in. Flamengo verloor van Al-Hilal, Real Madrid won van Al-Ahly. Zaterdag om 20.00 uur is de finale tussen Al-Hilal en Real Madrid.
Nieuwe opzet
In 2025 wil de FIFA het weer anders gaan doen. Dan moeten er - volgens FIFA-president Gianni Infantino - liefst 32 teams meedoen aan de Wereldbeker voor Clubs. Een compleet extra toernooi, dus.