In ELF Voetbal nummer 2, die eerder deze maand is verschenen en ook handig online via deze link is te bestellen, komt de 36-voudig Oranje-international tegenover onze medewerker Tim Beck uitgebreid aan het woord over zijn inspiratiebronnen. Martins Indi stelde een opvallende lijst samen. Daarin zijn de leidende thema's het land van zijn ouders, obstakels overwinnen in zijn jeugd en rust vinden door zijn geloof. "Mijn eerste inspiratiebron is zonder twijfel mijn gezin. Mijn vrouw en twee kinderen."
Respect
De ontwikkeling van zijn kinderen inspireert Martins Indi iedere dag. Hij leert er zelf ook van, vertelt hij. Over de persoon die hij is geworden en over de persoon die hij als kind was. "Ik geef bepaalde aspecten van de opvoeding van mijn ouders mee aan mijn kinderen. Wat ik zoal meeneem is dat onderling respect en onderlinge emotionele connectie heel belangrijk zijn. Zulke normen en waarden geven mijn vrouw en ik mee aan onze kinderen. En dankbaarheid voor wat je hebt is ook belangrijk voor ons."
"Kijk niet te veel naar wat je niet hebt. Dat vertel ik ook aan mijn eigen kinderen." Naast bepaalde normen en waarden geeft Martins Indi zijn kinderen ook de Afrikaanse cultuur mee. Hij is zelf geboren in het Portugese Barreiro. Zijn ouders komen uit Guinee-Bissau, een voormalige kolonie van Portugal. In zijn jeugd leefde Martins Indi naar Afrikaanse gebruiken. "We aten het eten dat ze daar eten, we spraken het Portugees dat ze daar spreken. Het is een totaal andere levenswijze dan ik bij Nederlandse gezinnen zag."
Verdiepen
"Wij aten bijvoorbeeld altijd samen. Ik voel die verbintenis met Guinee-Bissau zeker. Ik ben me er steeds meer in gaan verdiepen de laatste jaren. Ik ga op zoek naar de geschiedenis van het land en praat over Guinee-Bissau met mijn ouders. Die gesprekken gaan een stuk verder de diepte in dan in het verleden." Niet alleen met familie praat Martins Indi over het Afrikaanse land dat pas sinds 1975 onafhankelijk is van Portugal. Ook met ex-ploeggenoot en voormalig Roda JC-speler Danilo Pereira sprak hij er regelmatig over gedurende zijn tijd bij FC Porto. "Er komen genoeg goede voetballers uit Guinee-Bissau."
Waarna Martins Indi de namen noemt en nog meer uitleg geeft over het land. Ook vertelt Martins Indi uitgebreid over zijn jeugd, die niet zonder slag of stoot verliep. "Het was niet altijd makkelijk om de Afrikaanse en Nederlandse wereld in elkaar te laten overlopen." Ook komt hij aan het woord over zijn periode in de jeugd van Feyenoord, de hulp van Cor Adriaanse, de Amerikaanse actrice Viola Davis als inspiratiebron en het jarenlange racisme dat hij zelf ondervond. En wat er in de voetbalwereld op dat gebied beter kan. Daarnaast prijst hij voormalig bondscoach Louis van Gaal en vertelt hij waarom hij koos voor de islam als geloof.
Het volledige interview met Bruno Martins Indi is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook een interview met oud-Oranje international en Feyenoord-speler Michel van de Korput, Fatih Sonkaya vertelt uitgebreid over zijn bijzondere carrière, Sparta-doelman Nick Olij vergezelt de vele tatoeages op zijn lichaam met een mooi levensverhaal en drie jeugdtrainers vertellen bijzondere verhalen over Liverpool-winteraanwinst Cody Gakpo. De Slimste Mens speelt medewerker Tim Beck deze keer met Wout Brama van FC Twente en we gaan de hond uitlaten in de rubriek Viervoeters met Pawel Bochniewicz van sc Heerenveen. Alexander Büttner vertelt over zijn tijd bij Manchester United en in het bijzonder Robin van Persie en nog veel meer.
ELF Voetbal nummer 2 is verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als supermarkten, (kantoor)boekhandels en vertrouwde reislocaties als de NS-Stations, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online gemakkelijk te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen is nog gemakkelijker. Alle edities automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!