"Het is nooit het plan geweest om de groenste club ter wereld te worden. Op een dag noemde de FIFA ons zo. Dat is blijven hangen. Ik ben mijn hele leven al bezig met een andere, meer duurzame manier van leveren. Daardoor veranderde er iets binnen de club. Ineens besefte ik dat we bouwden aan een ander soort voetbalclub dan mensen kennen. Daarbij volgen we onze principes. We zijn milieuactivisten in alles wat we doen", vertelt voorzitter Dale Vince tegenover onze medewerker Steven Walter in een artikel dat is te lezen in ELF Voetbal nummer 3. Een editie die via deze link gemakkelijk online is te bestellen.
Koeienmest
The Rovers zijn volledig onafhankelijk van energieleveranciers; alles draait op zelf opgewekte groene energie. De daken van stadion The New Lawn liggen vol zonnepanelen. Op een heuvel vlakbij zorgt een windmolen voor meer groene stroom. Stijgende energieprijzen hebben Forest Green Rovers niet geraakt, in tegenstelling tot andere clubs. Maar de transitie naar groene stroom is niet het enige dat gebeurt. De duurzaamheidsgedachte is doorgetrokken naar alle kanten van de club. Zo is het voetbalveld biologisch. Geen chemicaliën op het gras, wel koeienmest.
De supporter die in de rust een worstenbroodje wil eten, kan alleen de vegetarische variant krijgen. "Het is vegan dat de klok slaat; voor staf, spelers en dus ook fans. Mensen waren eerst sceptisch of verrast. Tien jaar geleden was dit radicaal om te doen. Veganisme was toen nog niet zo populair als nu." Het culinaire besluit zorgde ervoor dat bezoekende fans zich in spreekkoren luidkeels afvroegen waar hun hotdogs waren gebleven.
Vleesvrij voedsel
Dale: "De keuze leverde wat weerstand op, maar we zeiden tegen onze supporters: 'Luister, dit is het eten dat we serveren. Dit hoort bij onze principes. Probeer het gewoon eens. Vind je het niet lekker, neem dan gerust je eigen eten mee. Dat vinden we niet erg, maar dit is het voedsel dat we verkopen.' Nu houden ze van onze plantaardige burgers en ander vleesvrij voedsel. Laten we eerlijk zijn, eten bij voetbalclubs is vaak niet hoogstaand. Het was dus niet moeilijk om indruk te maken op onze aanhang met beter eten waarin geen dieren zijn verwerkt."
"Onze hartige taarten zijn zelfs in de prijzen gevallen. De voedselverkopen in het stadion zijn de afgelopen tien jaar waarschijnlijk verachtvoudigd. Het publiek dat op de thuiswedstrijden afkomt is vier à vijf keer zo groot geworden. Meer mensen eten meer voedsel", aldus Dale, die hoopt dat ze door deze ervaring thuis vaker een vegetarische maaltijd op tafel zetten.
Opwekken
In het artikel met ELF Voetbal vertelt Dale ook over zijn persoonlijke achtergrond, het aanbieden van Green Cola, opnieuw gebruikt water, een elektro-tractor die als maaier dient, de bijzondere spelersbus, het ontstaan van vele nieuwe fanclubs in twintig landen, de samenwerking met de Verenigde Naties, waarom en hoe clubs uit de Premier League ook meer kunnen verduurzamen en het probleem waar veel voetbalclubs op het gebied van groene energie tegenaan lopen. "Geld steken in het opwekken van je eigen energie is een investering voor de lange termijn. De kortetermijngedachte is energie bij een ander inkopen." En hoe zien de toekomstplannen van de club eruit?
Het volledige artikel over Forest Green Rovers is te lezen in ELF Voetbal nummer 3. Daarin ook interviews met Gernot Trauner, Feyenoorder afkomstig uit een voetbalgekke familie en opgegroeid met een liefde voor Bayern. Met Jeremie Frimpong, die dit seizoen de pannen van het dak speelt bij Bayer Leverkusen en definitief voor Oranje heeft gekozen. Met Harvey Esajas, de Amsterdammer met de meest bijzondere voetballoopbaan die in de leer is om imam te worden. Met Wiljan Vloet, de oud-hoofdtrainer en technisch/algemeen directeur die nu de Westerschelde Ferry uitdrukkelijker in de markt wil zetten. En met Antti Sumiala, de cultspits die clubtopscorer werd van Emmen, NEC en FC Twente en nu aan een nieuwe uitdaging werkt. Ook gingen we eten bij Enric Llansana van Go Ahead Eagles, lieten we hond uit van/met Jasper Schendelaar van PEC Zwolle en maakten we een reportage over de meest noordelijke derby ter wereld.
ELF Voetbal nummer 3 valt bij de abonnees automatisch in de brievenbus. Ook is het nummer verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als de supermarkten, (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan de NS-Stations, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!