Net voor 22.00 uur. Op donderdag 6 juni 1985 krijgt de finale van de KNVB Beker alsnog haar climax. Subtopper FC Utrecht heeft haar handen vol gehad aan laagvlieger Helmond Sport uit de Eerste Divisie. Het duel lijkt doelpuntloos af te lopen, maar in de vierde minuut van de extra tijd kopt John van Loen een voorzet van de linkerkant van Frans Adelaar binnen: 1-0. FC Utrecht wint voor het eerst in de historie de beker en mag Europa in. Anno 2023 kan Hans Meeuwsen, de rechtsback van Helmond Sport, zich er nog kwaad over maken. "Die scheidsrechter floot zijn laatste wedstrijd."
Replay
De bewuste man is Piet Bosman, die een jaar eerder al afscheid nam als scheidsrechter. Een passend cadeau vanuit de KNVB is de bond ontgaan. De toewijzing van de finale van het bekertoernooi volgt als een soort laat goedmakertje. "Hij wilde natuurlijk dat de finale beslist werd. Had hij afgefloten na twee of drie minuten extra tijd, dan was een replay noodzakelijk geweest. Die replay had een andere scheidsrechter gefloten. Dat wilde hij niet. Man wat was ik boos", vervolgt Meeuwsen in de nieuwe extra dikke editie van ELF Voetbal. Een nummer, omgedoopt tot Stunt Special, een ode aan de verrassing. Via deze link online gemakkelijk te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
Naast Meeuwsen blikken Tjapko Teuben en Huub Stokmans terug op de eindstrijd die vanwege een wel erg bijzondere reden in De Galgenwaard wordt afgewerkt. Laatstgenoemde is in de eindstrijd de bewaker van Van Loen. "Achteraf begrijp ik het nog steeds niet. Ik had Van Loen in mijn zak. Drie minuten voor tijd bracht trainer Jan Brouwer Eric Keizers in. Hij moest de mandekking op Van Loen overnemen. Ik werd overgeplaatst naar de ingevallen Fred Tuinman, een rouwdouwer."
Overtreding
"Eric verloor het beslissende luchtduel. Al had de scheidsrechter kunnen fluiten voor een overtreding vanwege duwen. Maar dan was er geen winnaar gekomen." 38 jaar later dreunt de teleurstelling nog steeds na. Tjapko Teuben, die samen met Stokmans het centrum van de verdediging 93 minuten gesloten hield, vult de woorden aan. "We gaven amper iets weg. Na een halfuur scoorde Van Loen al de 1-0, maar onze doelman Wim van der Meijden werd daarbij overduidelijk gehinderd. Dat doelpunt wilde de scheidsrechter al goedkeuren, maar gelukkig greep zijn assistent (Van Dolder, red.) in."
"Wij vlogen met zijn allen op de scheidsrechter af. Anders waren we toen al het slachtoffer geworden van de arbitrage. We hielden de boel achterin goed gesloten. We speelden de hele wedstrijd compact. Onze enige manier om de beker te winnen." De eindstrijd wordt afgewerkt in Stadion Galgenwaard, de thuishaven van FC Utrecht. "We zouden eigenlijk in het stadion van PSV spelen", vertelt Teuben. Meeuwsen schuldt zijn hoofd. "Nee, toch? Volgens mij zouden we in Helmond spelen." Het komt er allemaal niet van.
Bowlingbal
Waarna te lezen is waarom de eindstrijd in De Galgenwaard plaatsvond. Net zoals een eventuele replay. Daarna volgen mooie anekdotes over het beleid van de club, waarom de spelers wegliepen uit de vergadering over de bekerpremie, de sfeer voorafgaand in Helmond, de strijd met oud-Helmond speler Johan van der Hooft, de weg naar de bekerfinale, de route van het drietal naar Helmond Sport en de reden van hun latere vertrek, wat de komst van Hans Kraay jr. naar De Braak tot stand bracht, hoe een speler zijn teen brak toen Kraay een bowlingbal liet vallen, het behulpzame karakter van René van de Kerkhof en wat heeft het drietal overgehouden aan de bekerfinale?
Het artikel over de eerste en laatste KNVB Bekerfinale van Helmond Sport is onderdeel van de nieuwe editie van ELF Voetbal. Een extra dikke editie, omgedoopt tot Stunt Special. Een ode aan de verrassingen in het voetbal. We spraken betrokkenen over de 1-4 winst van Ajax op Real Madrid in de Champions League, twee clubiconen over de KNVB Bekerwinst van PEC Zwolle tegen Ajax, vier bekerhelden van FC Wageningen die PSV de grootste thuisnederlaag uit de historie bezorgden, drie spelers die het eerste en tevens sensationele Europese avontuur van FC Groningen meemaakten en vier Limburgers die met Fortuna Sittard in het seizoen 1984/85 voor het eerst in de historie deelnamen aan de Europa Cup (II). Daarnaast aandacht voor bijzondere transfers, de Belgische stuntclub Union Saint-Gilloise en Roberto Carlos in de Kelderklasse.
ELF Voetbal nummer 4, de extra dikke Stunt Special, is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschappen van de supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan NS Stations en vliegvelden als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!