Het Portugese wonderkind was eigenlijk niet van plan Barcelona te verlaten, maar in die zomer van 2000 werd hij het middelpunt van een transferstorm. "Eigenlijk wilde hij gewoon meer waardering van de club krijgen, onder meer geuit in een hoger salaris", vertelt journalist en Spanje-correspondent Edwin Winkels tegenover onze medewerker Steven Walter in de Stunt Special van ELF Voetbal. Een extra dikke editie als ode aan de voetbalverrassing, die via deze link ook handig online is te bestellen.
Risico
"In de periode dat Real Madrid met Figo ging lopen, waren er presidentsverkiezingen bij zowel Barça als Real. In Madrid wilde Florentino Pérez president worden. Hij beloofde de aanhangers Figo te kopen. Zou de deal niet doorgaan, dan zou hij de seizoenkaarten van alle supporters voor het komende jaar betalen."
In het voorcontract, dat in het geheim was getekend, lag een boeteclausule besloten. Voor het geval het mis zou gaan. Als Pérez niet zou winnen, zou Figo niet komen en kreeg hij een paar miljoen euro. Als de kandidaat wel zou winnen en de Portugees kwam niet naar Madrid, dan moest Figo vijf miljard peseta's (enkele tientallen miljoenen euro's) betalen. De voetballer zou de interesse van De Koninklijke gebruiken om een beter contract bij Barcelona te krijgen.
Twee vliegtickets
Winkels: "In Barcelona kon niemand een belofte doen, omdat de presidentsverkiezingen nog aan de gang waren. De kandidaten hadden natuurlijk nog geen beslissingsbevoegdheid." Uiteindelijk kwam Joan Gaspart als winnaar van die verkiezingsstrijd uit de bus. Vanaf zijn vakantieadres op Sardinië belde Figo hem op en gaf aan dat hij twee vliegtickets had. Het ene ticket bracht hem naar Barcelona en het andere naar Madrid.
"Hij zei dat hij graag wilde blijven, maar dat de club dan wel de boete zou ophoesten en voor een loonsverhoging moest zorgen. Gaspart ging daar niet in mee", legt Winkels uit. Door de financiële druk werd Figo definitief in de armen van Real gedreven. Op 24 juli 2000 kwam het beeld naar buiten dat monden deed openvallen in de voetbalwereld, vooral in Barcelona. Figo hield het bekende, witte shirt vast. Nummer tien en zijn naam op de rug. "Ik denk dat hij echt niet geloofde dat Pérez zou winnen. Een lachje bij de presentatie kon er niet echt af."
Steven Berghuis
In het artikel over de meest opzienbarende internationale transfer van de laatste decennia spreekt ook Peter Goedbloed, voorzitter van de officiële Nederlandse fanclub van FC Barcelona, openhartig over de transfer. "De frustratie bij de fans was enorm. Denk aan wat de overstap van Steven Berghuis van Feyenoord naar Ajax losmaakte, maar dan met factor tien vermenigvuldigd." Net als Richard Sanchez, zijn evenknie van de Nederlandse fanclub van Real Madrid. Winkels vertelt verder waarom het benaderen van Figo eigenlijk verboden was. "Figo's overstap naar Real Madrid blijft het grootste verraad dat ooit is gepleegd." En citaten van Figo zelf. "Fans zijn mensen die geen eigen mening hebben."
Het volledige artikel over Figo en zijn bijzondere transfer naar Real Madrid is onderdeel van de nieuwe editie van ELF Voetbal. Een extra dikke editie, omgedoopt tot Stunt Special. Een ode aan de verrassingen in het voetbal. We spraken betrokkenen over de 1-4 winst van Ajax op Real Madrid in de Champions League, drie oud-spelers van Helmond Sport over de eerste en laatste KNVB Bekerfinale van de club, vier bekerhelden van FC Wageningen die PSV de grootste thuisnederlaag uit de historie bezorgden, vier Limburgers die met Fortuna Sittard in het seizoen 1984/85 voor het eerst in de historie deelnamen aan de Europa Cup (II), drie spelers die het eerste en tevens sensationele Europese avontuur van FC Groningen meemaakten en twee clubiconen die met PEC Zwolle de sensationele 5-1 winst in de KNVB Bekerfinale tegen Ajax bewerkstelligden. Daarnaast aandacht voor bijzondere transfers, de Belgische stuntclub Union Saint-Gilloise en de komst van Keisuke Honda naar VVV-Venlo.
ELF Voetbal nummer 4, de extra dikke Stunt Special, is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschappen van de supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan NS Stations en vliegvelden als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!