"Hé, jij komt uit Nederland." De zin komt herhaaldelijk terug tijdens mijn bezoek. Donderdagochtend 24 juni 2021 tegen de klok van tien uur geeft hij een hand. Zijn dochter Nancy en haar moeder José bieden hem de helpende hand om de afstand vanuit de auto naar het terras van wijnrestaurant SuttoWine aan de rand van Noventa di Piave te overbruggen. "Moet de stok mee op de foto?", vraagt hij al snel aan de aanwezige fotograaf. Helaas is de ondersteuning noodzakelijk geworden. Zijn gezondheid is op dat moment al broos. Een combinatie van dementie en diabetes heeft van Konijnenburg een persoon gemaakt die plotseling afhankelijk is van derden. Iets dat eigenlijk helemaal niet bij hem past.
ADO Den Haag
De zaakwaarnemerswereld komt eigenlijk via toeval op zijn pad. Ploon is als kind al een grote voetballiefhebber. Hij wordt geboren in de Steenwijklaan, op een steenworp afstand van het Zuiderparkstadion. Als kind ziet hij achter de hekken vele wedstrijden van ADO Den Haag. "Ik was fan van Feyenoord, maar kwam daar nooit", vertelt hij twee jaar geleden. Ploon haalt het eerste elftal van ADO. Hij is trots. "ADO betaalde in die tijd niet. Ik kon daar niet van leven." Hij speelt tegelijk in een Rock-‘n-roll-band met de naam The Black Albino’s. Als drummer treedt hij vaak op. In die periode start hij ook met platen verzamelen. Later komen daar duizenden cd's bij.
Treurig nieuws. De bekende zaakwaarnemer Apollonius Konijnenburg is vanmorgen op 84-jarige leeftijd overleden. Bracht veel spelers naar de Serie A. Begon in Den Haag als muzikant. Ik ging juni 2021 bij hem op bezoek in Italië, regio Venetië. Kampte toen al met dementie. RIP? pic.twitter.com/jpZTs7Xcdg
— Sander Berends (@SanderBerends1) June 22, 2023
Zijn wereld verandert als Cor Coster, de schoonvader van Johan Cruijff, hem benadert. De Amsterdammer ziet commerciële mogelijkheden in het voetbal. "Cor vroeg me te helpen. Dat bleek een gouden combinatie. Cor hielp de spelers, ik verkocht ze. Ik had veel contacten in Italië opgedaan en kende de ingangen. Ik kwam snel uit bij de personen van de club die over transfers gingen zoals president Silvio Berlusconi en technisch directeur Ariedo Braida van AC Milan; als je eenmaal binnen bent, gaat het vervolg vanzelf. Michel van de Korput naar Torino in 1980 was de eerste, in het jaar dat Italië de grenzen opende voor buitenlandse spelers. Voor Ruud Krol van Napoli regelde ik zijn imagorechten. Dat zorgde direct voor succes. Italiaanse clubs zagen dat Nederlandse spelers goed aardden in de Serie A en meerwaarde meebrachten. Ik haalde Jan Peters daarna naar Genoa en Wim Kieft naar Pisa. Ze deden het goed. Daarmee had ik geluk, want de vraag bleef."
AC Milan-trio
Zijn grootste klappers maakte hij eind jaren tachtig. Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard groeiden uit tot het meest succesvolle buitenlandse trio in de historie van AC Milan. "Het contact met Milan was al gelegd, maar in eerste instantie wilde Marco helemaal niet. Hij was veel te gehecht aan Ajax en Nederland. Nadat Cor het sein gaf dat hij Marco had overtuigd, hebben we de transfer snel rondgemaakt." In het diepste geheim. Vader Joop van Basten wist van niets toen de handtekeningen in maart 1987 werden gezet." Konijnenburg is in die periode uitgegroeid tot machtigste zaakwaarnemer in de voetbalwereld. "Ik belde op een gegeven moment niet meer met clubs of spelers, maar zij belden mij. Ik was een van de eerste Nederlanders met een autotelefoon."
Na het overlijden van Coster werkt Konijnenburg even alleen. “Dat bleek lastig. Ik kende een Italiaan uit Haarlem, die in een pizzeria werkte en graag stappen wilde maken in de voetbalwereld. Ene Mino Raiola. Ik benaderde hem. Sindsdien werkten we regelmatig samen." Raiola neemt het stokje eind jaren negentig over van Konijnenburg. "De vraag naar Nederlandse spelers droogde op. Andere competities werden populairder. Ik ging steeds vaker schilderen." Hij laat Monte Carlo, zoals hij Monaco telkens noemt, na twintig jaar achter om zich in Italië te vestigen. "Ik heb een zwak voor Italianen. Als je met de auto problemen krijgt, stopt een Italiaan, helpt hij en zal hij jou naar de plek van bestemming brengen. Dat zie ik een Fransman niet doen. Fransen zullen ook nooit een andere taal spreken. Hier heb ik mijn hart gevonden."
Boekenverzameling
Hij betrekt een woning in Ceggia, op veertig kilometer van Venetië. Zijn verzamelingen om zich heen. "De cd’s in de gang, de lp’s op mijn kantoor." Naast sportboeken leest Ploon ook graag maffiaboeken. "Ik ben gek op de maffia, op de boeken dan. Altijd zeer interessant." Tijdens mijn bezoek geeft hij al toe dat hij steeds minder las. "Het enige, dat ik elke dag lees, is La Gazzetta dello Sport." Anderhalve week geleden overlijdt Silvio Berlusconi op 86-jarige leeftijd. De twee hadden vele jaren een uitstekende zakelijke relatie. "Als hij me zag, reageerde hij direct van 'oh, dit gaat me weer geld kosten'." In de hemel komen ze elkaar weer tegen. Ploon laat naast dochter Nancy ook een zoon na, Rick. Hij woont in Middelburg.
Het volledige interview met Apollonius Konijnenburg, gepubliceerd in ELF Voetbal nummer 7 uit 2021, is hier te lezen.