Laatste nieuws
16.33LIVE Leeuwinnen | Oranje Leeuwinnen beginnen voorbereiding op EK met oefenwedstrijd tegen Indonesië
16.32Ancelotti mildert Clásico-stress met Van Basten-anekdote
16.30Volgende Man City-speler laat zich uit over druk schema: 'Ik was opgebrand'
16.12Duel AC Milan verplaatst, gevolgen voor schorsing Reijnders
16.10Bosz deelt goed nieuws vanuit de ziekenboeg: 'Hij kan gewoon spelen'
16.09Bosz verdedigt de medische staf van PSV: 'Is onwetendheid van de mensen'
16.00Ten Hag baalt van blessureplaag: 'Werpt ons terug op de ranglijst'
15.55Van Hanegem hekelt meningen over Feyenoorder: 'Welk niveau hebben ze gespeeld dan'
15.55Voorselectie Jong Oranje: één debutant, Milambo en Flamingo ook geselecteerd
15.30Vijf tv-tips: zo kijk je naar El Clásico en Arteta versus Slot
15.25Jans voelt zich niet gepasseerd met Utrecht: 'Laat ons maar in de luwte'
15.25Reiziger maakt voorselectie Jong Oranje bekend: nieuweling uit KKD bij de groep
15.22Foden openhartig over moeizame seizoenstart: 'Ik was opgebrand'
15.15Ronald Koeman over voorselectie Oranje: ‘Alleen spelers die volledig fit en inzetbaar zijn’
15.10Bosz reageert vlijmscherp na vraag over PEC: 'Dit is amateurdenken, doen wij niet'
15.05Ten Hag baalt van blessureleed bij United: 'Dat remt ons af'
15.05'Ajax dreigt nu al te laat te zijn voor het grootste talent van het land'
15.05Bosz schijnt licht op voorselectie Oranje: 'Heb daarover met Koeman contact gehad'
14.58Noa Lang strikt Ronnie Flex voor tweede rapnummer 'Damage'
14.53Tillman verraste Bosz na de wedstrijd: 'Dat had hij me wel eerder mogen vertellen'
14.50Willem van Hanegem lyrisch over Feyenoord: ‘Het belangrijkste is gewoon dat je het vertrouwen hebt’
14.46Rode kaart ADO geseponeerd, De Guzmán voorlopig aan de kant
14.45Nieuw nummer Lang valt in de smaak bij Bosz: 'Wij dronken vroeger een biertje...'
14.43Slot moet viertal missen in belangrijke kraker van Liverpool tegen Arsenal
14.41Van Bommel weigerde concreet aanbod: 'Moeilijk om nu in te stappen'
14.31Feyenoord bereikt principeakkoord met Igor Paixão over nieuw contract
14.30Lang terug in voorselectie Oranje jaar na laatste interland, geen De Jong en Depay
14.25Braziliaans fenomeen (41) wil dolgraag meedoen aan omstreden WK voor clubteams
14.20Heracles deelt ondanks recordverlies positieve vooruitzichten
14.18Paixão verlengt contract bij Feyenoord: 'Ik leef hier mijn droom'
14.15Bosz heeft Karsdorp terug en hoopt Lang in Eindhoven te houden
14.15Bosz heeft Karsdorp terug en deelt compliment uit aan medische staf PSV
14.15Feyenoord en uitblinker akkoord over contract tot 2029: 'Ben elke dag nog trots'
14.10Massaal onbegrip over één naam bij Oranje: 'Maar Milambo speelt tennis?'
14.10Indonesië zoekt voetbalsters in Nederland: 'Dacht: wow, iedereen lijkt op familie'
Resultaten x
binnenland

In memoriam Apollonius Konijnenburg: Ploon gooide de deur van de Serie A open voor Nederlandse spelers

Excentriek, slim en markant, maar zeker ook vrijgevig, sympathiek, energiek en een levensgenieter. Apollonius Konijnenburg wierp zich in Nederland op als een van de eerste zaakwaarnemers met veel invloed. Hij bracht Nederlandse spelers naar de Serie A, zorgde ervoor dat Vlamingen in het Italiaanse walhalla terechtkwamen en kende een goede band met Silvio Berlusconi. Donderdagochtend overleed hij op 84-jarige leeftijd in Italië, waar hij in Ceggia woonde.

23-06-2023 12:00 door Sander Berends

"Hé, jij komt uit Nederland." De zin komt herhaaldelijk terug tijdens mijn bezoek. Donderdagochtend 24 juni 2021 tegen de klok van tien uur geeft hij een hand. Zijn dochter Nancy en haar moeder José bieden hem de helpende hand om de afstand vanuit de auto naar het terras van wijnrestaurant SuttoWine aan de rand van Noventa di Piave te overbruggen. "Moet de stok mee op de foto?", vraagt hij al snel aan de aanwezige fotograaf. Helaas is de ondersteuning noodzakelijk geworden. Zijn gezondheid is op dat moment al broos. Een combinatie van dementie en diabetes heeft van Konijnenburg een persoon gemaakt die plotseling afhankelijk is van derden. Iets dat eigenlijk helemaal niet bij hem past.

ADO Den Haag

De zaakwaarnemerswereld komt eigenlijk via toeval op zijn pad. Ploon is als kind al een grote voetballiefhebber. Hij wordt geboren in de Steenwijklaan, op een steenworp afstand van het Zuiderparkstadion. Als kind ziet hij achter de hekken vele wedstrijden van ADO Den Haag. "Ik was fan van Feyenoord, maar kwam daar nooit", vertelt hij twee jaar geleden. Ploon haalt het eerste elftal van ADO. Hij is trots. "ADO betaalde in die tijd niet. Ik kon daar niet van leven." Hij speelt tegelijk in een Rock-‘n-roll-band met de naam The Black Albino’s. Als drummer treedt hij vaak op. In die periode start hij ook met platen verzamelen. Later komen daar duizenden cd's bij.

Zijn wereld verandert als Cor Coster, de schoonvader van Johan Cruijff, hem benadert. De Amsterdammer ziet commerciële mogelijkheden in het voetbal. "Cor vroeg me te helpen. Dat bleek een gouden combinatie. Cor hielp de spelers, ik verkocht ze. Ik had veel contacten in Italië opgedaan en kende de ingangen. Ik kwam snel uit bij de personen van de club die over transfers gingen zoals president Silvio Berlusconi en technisch directeur Ariedo Braida van AC Milan; als je eenmaal binnen bent, gaat het vervolg vanzelf. Michel van de Korput naar Torino in 1980 was de eerste, in het jaar dat Italië de grenzen opende voor buitenlandse spelers. Voor Ruud Krol van Napoli regelde ik zijn imagorechten. Dat zorgde direct voor succes. Italiaanse clubs zagen dat Nederlandse spelers goed aardden in de Serie A en meerwaarde meebrachten. Ik haalde Jan Peters daarna naar Genoa en Wim Kieft naar Pisa. Ze deden het goed. Daarmee had ik geluk, want de vraag bleef."

AC Milan-trio

Zijn grootste klappers maakte hij eind jaren tachtig. Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard groeiden uit tot het meest succesvolle buitenlandse trio in de historie van AC Milan. "Het contact met Milan was al gelegd, maar in eerste instantie wilde Marco helemaal niet. Hij was veel te gehecht aan Ajax en Nederland. Nadat Cor het sein gaf dat hij Marco had overtuigd, hebben we de transfer snel rondgemaakt." In het diepste geheim. Vader Joop van Basten wist van niets toen de handtekeningen in maart 1987 werden gezet." Konijnenburg is in die periode uitgegroeid tot machtigste zaakwaarnemer in de voetbalwereld. "Ik belde op een gegeven moment niet meer met clubs of spelers, maar zij belden mij. Ik was een van de eerste Nederlanders met een autotelefoon."

Na het overlijden van Coster werkt Konijnenburg even alleen. “Dat bleek lastig. Ik kende een Italiaan uit Haarlem, die in een pizzeria werkte en graag stappen wilde maken in de voetbalwereld. Ene Mino Raiola. Ik benaderde hem. Sindsdien werkten we regelmatig samen." Raiola neemt het stokje eind jaren negentig over van Konijnenburg. "De vraag naar Nederlandse spelers droogde op. Andere competities werden populairder. Ik ging steeds vaker schilderen." Hij laat Monte Carlo, zoals hij Monaco telkens noemt, na twintig jaar achter om zich in Italië te vestigen. "Ik heb een zwak voor Italianen. Als je met de auto problemen krijgt, stopt een Italiaan, helpt hij en zal hij jou naar de plek van bestemming brengen. Dat zie ik een Fransman niet doen. Fransen zullen ook nooit een andere taal spreken. Hier heb ik mijn hart gevonden."

Boekenverzameling

Hij betrekt een woning in Ceggia, op veertig kilometer van Venetië. Zijn verzamelingen om zich heen. "De cd’s in de gang, de lp’s op mijn kantoor." Naast sportboeken leest Ploon ook graag maffiaboeken. "Ik ben gek op de maffia, op de boeken dan. Altijd zeer interessant." Tijdens mijn bezoek geeft hij al toe dat hij steeds minder las. "Het enige, dat ik elke dag lees, is La Gazzetta dello Sport." Anderhalve week geleden overlijdt Silvio Berlusconi op 86-jarige leeftijd. De twee hadden vele jaren een uitstekende zakelijke relatie. "Als hij me zag, reageerde hij direct van 'oh, dit gaat me weer geld kosten'." In de hemel komen ze elkaar weer tegen. Ploon laat naast dochter Nancy ook een zoon na, Rick. Hij woont in Middelburg.

Het volledige interview met Apollonius Konijnenburg, gepubliceerd in ELF Voetbal nummer 7 uit 2021, is hier te lezen.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met…Tom Beugelsdijk?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.