Van elk land waar hij heeft gespeeld en gewoond, probeert hij het beste mee te nemen. "In Portugal en Spanje komt een bepaalde ontspanning in je leven die we in Nederland niet hebben. De dagen lijken langer; waardoor het lijkt alsof je meer tijd hebt. Je kunt langer buiten leven. Je eet veel later. In Nederland is alles volgepland in een korte tijd, terwijl ze daar eerder denken: wat vandaag niet lukt, kan morgen ook", vertelt Van Wolfswinkel tegenover onze medewerker Tim Beck in ELF Voetbal 6/7, de zomereditie die als thema Op Reis draagt. Een ode aan de pioniers in de Nederlandse voetbalwereld. Via deze link handig online te bestellen.
Mañana-mañana-mentaliteit
"Alleen als je echt iets nodig hebt en het niet kan wachten tot morgen, is die 'mañana-mañana-mentaliteit 'ook heus weleens irritant, hoor." Van Wolfswinkel is 22 jaar als hij zijn eerste buitenlandse avontuur aangaat. Hij verkast van FC Utrecht naar Sporting Clube de Portugal. Een nieuwe cultuur, nieuwe taal en nieuwe competitie, maar Van Wolfswinkel heeft gauw door de juiste beslissing te hebben genomen. Zowel op sportief als op menselijk vlak heeft hij de tijd van zijn leven in de Portugese hoofdstad.
"De stap was best groot, maar ik had geluk. In de eerste wedstrijd viel ik in voor Hélder Postiga, op dat moment de spits van de Portugese nationale ploeg. Ik scoorde meteen, ben blijven staan en ben niet meer opgehouden met het maken van doelpunten. Zo'n start is zó belangrijk. Fysiek was het een flinke stap, maar ik heb twee seizoenen lang gepresteerd." Ruim tien jaar later geeft de huidige FC Twente-spits toe dat de Portugese topclub 'een klein gokje' was. Bij de belangstelling struint Van Wolfswinkel graag even het internet af op zoek naar informatie over het land, de stad en de club.
Pracht
Of hij gaat te rade bij mensen in de voetballerij die de geïnteresseerde clubs kennen. Alleen lukte dat niet meer voor zijn eerste buitenlandse avontuur. "Veel transfers zijn gehaast. Dan is er concrete interesse en is het binnen een paar dagen rond. Lissabon was wat dat betreft de enige échte gok, want er was geen tijd. Maar als je Lissabon intikt op Google en een paar afbeeldingen ziet, ben je snel verkocht. Al is de pracht van een land of stad uiteindelijk niet meer dan een pluspunt, want onderaan de streep maak je je keuze altijd voor een club. Niet voor een woonplaats."
Ook aan de manier van leven is Van Wolfswinkel snel gewend. "Als je bij een restaurant één keer voor een dichte deur staat om een uur of zeven 's avonds en je leest dat het restaurant pas om negen uur opengaat, sta je de volgende keer gewoon twee uur later voor de deur. Daarin paste ik me snel aan. Je merkt die relaxte mentaliteit aan zóveel dingen. Op de club is het relaxter, maar ook in het verkeer is het veel meer ontspannen dan in Nederland. Soms voelde ik me een toerist in Portugal."
Natuurreservaat
"Ik heb zeker de tijd genomen om het land te leren kennen. Na twee jaar blijf je nieuwe dingen ontdekken in Lissabon. Of in de omgeving, want ik ging ook graag de strandjes in de buurt af. Dan pakte ik de auto en reed ik ergens heen zonder plan om te kijken hoe het daar was. Heel leuk en waardevol om mee te maken." Dat uitvinden vond Van Wolfswinkel mooi aan spelen in een ander land. "In Portugal zat ik in een natuurreservaat in een piepklein en moeilijk bereikbaar restaurant aan de beste vis die ik ooit heb gegeten, en even later in Norwich aan het strand aan de fish and chips. Iedere plek heeft iets unieks, maar in Lissabon was ik beter op mijn plaats."
In het interview vertelt de tweevoudig Oranje-international uiteraard uitgebreid over zijn avontuur bij Norwich City, over zijn dienstverband bij de Franse voormalig grootmacht AS Saint-Étienne, over zijn halve seizoen bij Real Betis in Sevilla en zijn jaren bij FC Basel in Zwitserland. "FC Basel is de favoriete club van Roger Federer. Ik heb hem ontmoet, maar lange gesprekken heb ik niet met hem gevoerd. Normaal gesproken had hij bij de contractbespreking gezeten, maar Federer moest op het laatste moment het vliegtuig pakken voor een verplichting in Frankrijk. Heel jammer, want ik had graag met hem geluncht. Hij is tenslotte een legende voor iedereen."
Het volledige artikel met Ricky van Wolfswinkel is te lezen in de zomereditie van ELF Voetbal. Nummer 6/7 kent als thema Op Reis waarin we de schijnwerpers richten op de pioniers uit het Nederlandse voetbal. Interviews met opperavonturier André Krul die op vijf werelddelen keepte en nu ook graag Afrika wil afvinken, doelman Steven van Dijk die actief is op de Faeröer, trainer Thomas Rongen die onder meer bondscoach was van Amerikaans Samoa en Pieter de Jongh alias The Champ die in Afrika op handen wordt gedragen en nu in Malawi traint. David Loggie, de vernederlandste Engelse oud-spits, vertelt over zijn carrière en Alexander Bannink zit al twee jaar op rij dagelijks ruim drie uur in de auto om te gaan trainen of voetballen bij FC Gütersloh. Ook een reisgids waarin zes Nederlanders vertellen over de stad waar ze actief zijn en een overzicht van de Nederlanders per continent.
ELF Voetbal 6/7 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt in de schappen bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de Nederlandse luchthavens en treinstations. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!