De raakvlakken tussen de twee sporten zijn miniem. Vooral voor Loggie. Als voetballer stond de nu 66-jarige Brit bekend om zijn strijd, iemand die vanuit alle standen ballen raak schoot, maar zijn been ook nooit terugtrok en daardoor de nodige kaarten pakte. Het leverde hem de bijnaam Het Beest op. In het golf zijn juist eigenschappen als kalmte, concentratie en beheersing belangrijk. "Ik ben honderd meter van een golfbaan opgegroeid. Mijn ouders en grootouders speelden golf", vertelt Loggie in ELF Voetbal 6/7, de editie die is omgedoopt tot zomereditie en als thema Op Reis kent. De editie is via deze link online te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
World Tour
Zijn vader, onderwijzer van beroep, bekleedde een functie binnen de golfclub van Newbiggin-by-the-Sea, een kustplaats in het uiterste noordoosten van Engeland. "Een prachtige baan van achttien holes. Vanaf veel plekken had je een mooi uitzicht op de zee." Op zijn zestiende koos hij echter voor het voetbal. "In golf was ik goed. In mijn omgeving de beste in mijn leeftijd, maar het was toen haast onmogelijk om met golf je geld te verdienen. Er was nog geen Challenge Tour, geen European Tour. Alleen de World Tour en daarin kwamen alleen de grootste golfers uit."
"In het voetbal was de stap voor mij gemakkelijker. Op dezelfde leeftijd kon ik naar de jeugdopleiding van Burnley, op dat moment het AZ van Engeland. Ik besloot die droom na te streven en kwam in een gastgezin terecht. Burnley lag op ruim honderdzestig kilometer." Een jaar later sloot Loggie aan bij het eerste elftal van The Clarets. "Ik liep de jeugdkleedkamer binnen en zag dat mijn plek leeg was. Er lag geen trainingskleding klaar. De assistent-trainer kwam binnen. 'Jij hebt hier niets meer te zoeken'. Hij nam me mee. Ik vroeg me af wat ik gedaan."
Liverpool
"Hij zette me neer in de kleedkamer van het eerste elftal. Tussen negen internationals. Dat was spannend, maar ik werd gelijk opgenomen in de groep. We hadden een fantastische ploeg. Een paar weken later zat ik voor de eerste keer op de bank tegen Liverpool." Hij toont het meegenomen shirt. Rood-blauw, rugnummer 6. "In dit shirt maakte ik mijn debuut. Norwich City-uit. Toen speelde ik nog als middenvelder. Pas bij Sparta maakte Barry Hughes een spits van me. Ik had de pech dat in die periode slechts één wissel mogelijk was. Er mochten ook niet meer spelers op de bank plaatsnemen."
In het artikel vertelt Loggie over zijn duels met de legendarische Jack Charlton, met wie hij later ging vissen. Hoe hij uiteindelijk naar de uitgang werd geleid, York City een verkeerde keus bleek en hoe hij in Nederland terechtkwam. Hoe hij dacht naar HFC Haarlem te gaan, maar tekende bij Sparta. Zijn vertrek uit Het Kasteel komt aan bod, zijn rode kaarten, zijn transfer naar het Belgische Lierse SK. En hoe plotseling AZ-bestuurder Dick Schouten en trainer Piet de Visser daar bij de entree op hem wachtten.
Louis van Gaal
Uit zijn tijd in Alkmaar volgen veel anekdotes. "Tijdens trainingskampen was het altijd een sport om te ontsnappen uit het hotel. In de winter van 1987 werd Louis van Gaal trainer. Zonder dat hij het wist, waren we via een andere uitgang op de parkeerplaats beland. Iedereen was er. Toen we gingen tellen, ontbrak er nog iemand. Zagen we plotseling Maurice van Ham via de afvoerpijp naar beneden glijden. Levensgevaarlijk. Een dag later bij het ontbijt vertelde Van Gaal dat hij trots was op de groep. Dat iedereen binnen was gebleven..."
Ook volgen mooie anekdotes over avonturen onder trainer Piet de Visser, onder Henk Wullems en hoe hij in de winterstop van 1989 via de vrouw van Piet de Visser bij Willem II terechtkwam. "We betrokken een huis in Kaatsheuvel. Schuin tegenover de oude ingang van De Efteling. We trainden alleen 's ochtends. Als mijn dochter uit school kwam, gingen we vaak direct naar het pretpark." Ook zijn transfer naar SC Cambuur, waar hij zijn minst prettige periode beleefde, en zijn terugkeer naar AZ komen aan bod. En uiteraard zijn carrière na het voetbal.
Het volledige artikel met David Loggie is te lezen in de zomereditie van ELF Voetbal. Nummer 6/7 kent als thema Op Reis waarin we de schijnwerpers richten op de pioniers uit het Nederlandse voetbal. Interviews met opperavonturier André Krul die op vijf werelddelen keepte en nu ook graag Afrika wil afvinken, met Ricky van Wolfswinkel die in veel landen scoorde en met doelman Steven van Dijk die actief is op de Faeröer. Maar ook met trainer Thomas Rongen die onder meer bondscoach was van Amerikaans Samoa, met Pieter de Jongh alias The Champ die in Afrika op handen wordt gedragen en nu in Malawi traint en Alexander Bannink die al twee jaar op rij dagelijks ruim drie uur in de auto zit om te gaan trainen of voetballen bij FC Gütersloh. Ook een reisgids waarin zes Nederlanders vertellen over de stad waar ze actief zijn en een overzicht van de Nederlanders per continent.
ELF Voetbal 6/7 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt in de schappen bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de Nederlandse luchthavens en treinstations. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!