Lilongwe. De hoofdstad van Malawi, in het oosten van Afrika. Sinds januari woont en werkt de excentrieke oefenmeester uit het Gelderse Asperen er. Met Silver Strikers, traditioneel de derde club van het land, is hij opgeklommen tot de koppositie van de Super League. "De eerste twee maanden woonde ik in een hotel. Sindsdien in een compound. Op een kwartiertje van het nationale stadion waar we onze thuiswedstrijden spelen. Het stadion beschikt over een groene grasmat", vertelt De Jongh in ELF Voetbal 6/7, de zomereditie die als thema Op Reis heeft en via deze link ook handig online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
4x4
"De spelers reizen altijd met de bus. Wij als technische staf nemen gezamenlijk de auto. Ik heb een 4x4 van de club. In Afrika is het heel gebruikelijk dat spelers en staf apart van elkaar naar wedstrijden reizen. In Malawi rijd ik zelf", vervolgt hij. "In Rwanda, Kenia en Zuid-Afrika was dat door het verkeer niet te doen. Mozambique is echt crazy."
"In Malawi maak ik als chauffeur typisch Afrikaanse situaties mee. Onlangs werd ik aangehouden omdat ik geen gordel droeg. Helemaal vergeten. 'That's not good, coach.' De agent vroeg vervolgens hoe we deze situatie zouden oplossen. Oh ja, en hij had dorst. Ik wist genoeg. Ik gaf hem twee Amerikaanse dollars. Toen was het bye, bye en ik kon door. Dat geld verdwijnt natuurlijk in zijn eigen zak."
Promoten
"Ook typisch: half mei zou de competitie twee weken stilliggen, omdat de nationale ploeg deelnam aan een toernooi in Zuid-Afrika. Dat kwam ideaal uit. Ik kon naar Nederland vliegen om mijn boek te promoten. Vlak voor vertrek besloten ze het toernooi ineens uit te stellen naar juli. Werd er in dat vrije weekend plotseling een dubbele speeldag ingepland. Had ik slechts drie dagen in Nederland om alles in te plannen."
In Malawi is niet veel te doen, vervolgt De Jongh. "Maputo, Mozambique, waar ik een bungalow heb, is heel modern. Nairobi, Kenia, waar ik een appartement bezit, is een wereldstad. Maar in Malawi is na zeven uur 's avonds, als de zon onder is, niets te beleven. Er is niemand op straat. Dat komt niet alleen door de gebrekkige infrastructuur, maar ook door de armoede. Mensen hebben geen geld om iets te ondernemen. En iedereen staat hier om vijf uur, half zes op. Dan gaan ze lopen. Inwoners leggen dagelijks twintig kilometer te voet af om naar hun werk of school te komen. Geld voor de bus of een auto hebben ze niet."
Mongolië
De Jongh vertelt daarna hoe het met voetballers is gesteld in het land, hoe het niveau van het voetbal is, hoe hij in Malawi belandde, het bijzondere eten in het land, hoe zijn bijnaam The Champ tot stand kwam, een tweede boek dat eraan komt, het pistool dat hij op zich gericht kreeg in Mozambique tijdens het uitlaten van de hond, waarom Rwanda als woongebied fantastisch is, waarom Somalië het minst prettige avontuur was, hoe zijn trainersfunctie in Mongolië bizar verliep, over het 'grauwe' Moldavië, welk mooi avontuur hij misliep en de huidige band met Nederland.
Het volledige interview met Pieter de Jongh alias The Champ is te lezen in de zomereditie van ELF Voetbal. Nummer 6/7 kent als thema Op Reis waarin we de schijnwerpers richten op de pioniers uit het Nederlandse voetbal. Interviews met opperavonturier André Krul die op vijf werelddelen keepte en nu ook graag Afrika wil afvinken, met Ricky van Wolfswinkel die in veel landen scoorde en met doelman Steven van Dijk die actief is op de Faeröer. Maar ook met trainer Thomas Rongen die onder meer bondscoach was van Amerikaans Samoa. David Loggie, de vernederlandste Engelse oud-spits, vertelt over zijn carrière en Alexander Bannink zit al twee jaar op rij dagelijks ruim drie uur in de auto om te gaan trainen of voetballen bij FC Gütersloh. Ook een reisgids waarin zes Nederlanders vertellen over de stad waar ze actief zijn en een overzicht van de Nederlanders per continent.
ELF Voetbal 6/7 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt in de schappen bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de Nederlandse luchthavens en treinstations. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!