"De verschillen tussen Nederland en Griekenland zijn groot. Je moet je snel aanpassen, want soms word je verrast door hoe dingen hier geregeld zijn. In Nederland was ik gewend om op trainingskamp te trainen na het ontbijt. Eenmaal in Griekenland liep ik naar beneden om te gaan eten en was er niemand. Bleek dat ze pas na de training ontbijten. Toen dacht ik: op die manier kan ik niet trainen. Het leven start hier later, waardoor Grieken later ontbijten. Dat is de cultuur, maar toch wilde ik niet op een lege maag trainen. Dus heb ik snel nog een banaan en Griekse yoghurt boven tafel proberen te toveren."
Buitenwijk
Dat vertelt de 33-jarige Brabander tegenover onze medewerker Tim Beck in ELF Voetbal 6/7, de zomereditie die als thema Op Reis heeft gekregen. Een nummer dat via deze link ook handig online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis. In de ELF Voetbal Reisgids komen zes Nederlanders aan het woord die vertellen over de stad en het land waar zij spelen. Zo vertelt Tom van Weert over Griekenland en haar hoofdstad Athene. "Veel mensen vragen me hoe Athene is, maar ons trainingscomplex en huis liggen in een buitenwijk."
"Heel vaak kom ik niet in het centrum, want ik heb geen zin om me erdoorheen te wurmen met de auto. Van wat ik heb gezien, beviel het me wel. Er zijn heel diverse wijken in Athene. Moderne wijken, gedeeltes met oude gebouwen, hippie-achtige wijken. Zelf zou ik de wijk Plaka aanraden. Dat ligt op de heuvel richting de Akropolis en heeft mooie, smalle straatjes met heerlijke restaurants. Een prachtig stukje Athene."
Monteur
Qua punctualiteit moest Van Weert erg wennen. "Als je om half negen afspreekt, moet je niet boos worden als er om negen uur nog niemand is. Het gaat er wat rustiger aan toe. In Nederland is half negen exact half negen. Onlangs moest een monteur iets maken in mijn appartement. Die man zou er tussen half drie en drie uur zijn. Om vier uur belde ik om te vragen waar hij bleef en vertelde hij dat het niet ging lukken. Hij zou morgen wel langskomen. Dat heb ik al honderd keer meegemaakt. Je moet er zelf achteraan blijven gaan. Dat is wennen, maar dat lukt mij wel."
"Je kunt boos worden, maar het zit zo in de cultuur verankerd dat je het toch niet gaat veranderen." Vanaf november heeft Van Weert een eigen appartement. "De mooie stranden in de buurt heb ik nog niet gezien, want mijn hotel lag niet in de buurt en nadien was het strandseizoen over. Niet ver buiten Athene heb je een lange kustlijn, waar je iedere dag een nieuw strandje kunt kiezen. Nu we vakantie hebben, zal ik vaker naar de kust gaan. Verder staat nog op de planning om eens naar het basketbal te gaan."
Reistips
Van Weert vertelt in het artikel waarom. En hoe het zit met de connectie en waarom het moeilijk is om een wedstrijd lijfelijk te bezoeken. Ook hoe het komt dat hij nog weinig van Athene en het land heeft gezien buiten de stadions. En uiteraard komt alles over het kampioensfeest voorbij. Naast Tom van Weert vertellen ook vijf andere voetballers over hun stad en land: Nick Kuipers over Bandung (Indonesië), Maarten Paes over Dallas (Verenigde Staten), Bram Nuytinck over Genua (Italië), Yoëll van Nieff over Boedapest (Hongarije) en Richard van der Venne over Melbourne (Australië).
De volledige ELF Voetbal Reisgids, waarin voetballers hun bestemmingen tippen, is terug te lezen in de zomereditie van ELF Voetbal. Nummer 6/7 kent als thema Op Reis waarin we de schijnwerpers richten op de pioniers uit het Nederlandse voetbal. Interviews met opperavonturier André Krul die op vijf werelddelen keepte en nu ook graag Afrika wil afvinken, met Ricky van Wolfswinkel die in veel landen scoorde en met doelman Steven van Dijk die actief is op de Faeröer. Maar ook met trainer Thomas Rongen die onder meer bondscoach was van Amerikaans Samoa. David Loggie, de vernederlandste Engelse oud-spits, vertelt over zijn carrière en Alexander Bannink zit al twee jaar op rij dagelijks ruim drie uur in de auto om te gaan trainen of voetballen bij FC Gütersloh. Ook een overzicht van de Nederlanders per continent.
ELF Voetbal 6/7 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt in de schappen bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de Nederlandse luchthavens en treinstations. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!