Sinds medio maart ervaart de doelman uit Apeldoorn de gebruiken en gewoonten van de bevolking van de Faeroër, gelegen in de driehoek Schotland - Noorwegen - IJsland in de noordelijke Atlantische Oceaan. De groep van achttien eilanden telt in totaal bijna 52 duizend inwoners en is een autonoom onderdeel van het Koninkrijk Denemarken. "De mensen zijn hier redelijk in zichzelf gekeerd. Als nieuweling merkte ik dat mensen zich afvroegen: wat moet jij hier? Ze moeten je eerst leren kennen. Dan worden ze steeds opener en helpen ze je", vertelt Van Dijk in ELF Voetbal 6/7, de zomereditie die als thema Op Reis heeft gekregen. En via deze link ook online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
Taal
"Gelukkig spreekt iedereen Engels. Als de mensen onderling praten, is dat erg lastig te verstaan. Ze spreken Faeroërs. Die taal lijkt op IJslands, dat ik herkende van mijn periode daar. Alleen praten ze hier binnensmonds. Gelukkig vinden de wedstrijdbesprekingen plaats in het Engels. We hebben een Deense trainer. Als hij met de andere Deense jongens spreekt of mijn Deense huisgenoten onderling praten, kan ik redelijk volgen waarover het gaat. De Deense taal heeft raakvlakken met het Nederlands. Andersom kunnen de Denen mijn gesprekken met onze Belgische ploeggenoot Jasper Van Der Heyden aardig begrijpen."
Van Dijk staat onder contract bij 07 Vestur, de voetbalclub van de dorpen Sandavágur en Sörvágur. Hij stuurde een vriendschapsverzoek naar Michael Schjönberg, oud-international van Denemarken en trainer van 07 Vestur. "Nadat het verzoek werd geaccepteerd, stuurde ik een rechtstreeks bericht. Ik kreeg geen reactie. Twee à drie weken later kreeg ik een vriendschapsverzoek van de directeur van 07 Vestur. De club zocht een keeper, maar ik moest erg snel beslissen vanwege de transferdeadline. Ik heb Jasper, de Belgische speler, gebeld om te informeren en besloot het risico te nemen. Tijd om te kijken was er niet. Ik tekende vanuit Nederland."
Kopieerwinkel
"De voorzitter belde me toen ik net de sportschool binnenstapte. Ik vroeg wanneer de transfermarkt sloot. Bleek het om vier uur die middag. Ik ben direct naar huis gegaan, heb bij de kopieerwinkel allerlei printjes gemaakt, die ondertekend en alles teruggestuurd. Een kwartier voor de deadline kwam mijn overgang rond. Een dag later kreeg ik mijn vliegtickets toegestuurd en weer een dag daarna kwam ik deze kant op. Binnen de club werd ik uitstekend opgevangen."
Van Dijk vertelt daarna waarom hij nog vijf weken moest wachten op een visum, hoe het niveau van de Betri deildin is, hoe de doelstelling van de club luidt, welke toekomstplannen er liggen, waar en met wie hij woont, waarom hij staande onder de douche plotseling deelgenoot werd van een bijzonder fenomeen op de eilandengroep, tips over de Faeroër, de windfactor tijdens wedstrijden, de professionalisering van het voetbal in de eilandengroep, welke bijzondere taak de spelers kregen tijdens een festival, zijn vorige avonturen in Australië en op IJsland en zijn bewondering voor de eilandengroep.
Het volledige interview met Steven van Dijk is te lezen in de zomereditie van ELF Voetbal. Nummer 6/7 kent als thema Op Reis waarin we de schijnwerpers richten op de pioniers uit het Nederlandse voetbal. Interviews met opperavonturier André Krul die op vijf werelddelen keepte en nu ook graag Afrika wil afvinken, met Ricky van Wolfswinkel die in veel landen scoorde en met Pieter de Jongh alias The Champ die in Afrika op handen wordt gedragen en nu in Malawi traint.. Maar ook met trainer Thomas Rongen die onder meer bondscoach was van Amerikaans Samoa. David Loggie, de vernederlandste Engelse oud-spits, vertelt over zijn carrière en Alexander Bannink zit al twee jaar op rij dagelijks ruim drie uur in de auto om te gaan trainen of voetballen bij FC Gütersloh. Ook een reisgids waarin zes Nederlanders vertellen over de stad waar ze actief zijn en een overzicht van de Nederlanders per continent.
ELF Voetbal 6/7 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt in de schappen bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de Nederlandse luchthavens en treinstations. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!