Laatste nieuws
18.35Sjoerd Mossou doet opmerkelijke suggestie over videoscheidsrechters na Go Ahead - Ajax
18.35LIVE Premier League | Arsenal op voorsprong bij Manchester City, maar net voor rust rood voor Trossard
18.35LIVE eredivisie | PSV stevent af op zege in Sittard en blijft foutloos aan kop
18.28VI Live: Arsenal door met tien man, PSV op rozen in Sittard
18.20Priske ziet onzekerheid bij Feyenoord-aanvaller: 'Dat is mijn verantwoordelijkheid'
18.14VI Live: Gabriel kopt Arsenal op voorsprong, PSV via De Jong op 1-3
18.14VI Live: Tillman schiet fraaie vrije trap binnen om PSV de leiding te geven
18.14VI Live: Tillman schiet op fraaie wijze vrije trap binnen om PSV de leiding te geven
18.07Ongekend: Bayer Leverkusen doet het wéér, Boniface stelt zege veilig in slotfase
18.06NAC pissig over penalty: 'Andersom krijgen wij die niet mee'
18.05Niet te stoppen: Arsenal volgend slachtoffer Haaland, Noor evenaart record Ronaldo
18.00VI Live: Arsenal maakt op prachtige wijze gelijk, PSV op jacht naar treffer
18.00Priske onzeker over blessure Gimenez: 'Hij leek net in positieve stemming te zijn'
17.55Toen Francesco Farioli bij Ajax een blik op de bank wierp, werd hij pijnlijk met zijn neus op de feiten gedrukt
17.48Haaland slaat vroeg toe en staat na 105 wedstrijden op 100 goals
17.48Haaland slaat vroeg toe in topper en voegt zich in select rijtje
17.43Topscorer Steijn wil scoren op Old Trafford: 'Daar droom je als kind van'
17.41VI Live: Haaland schiet City op voorsprong, PSV op gelijke hoogte
17.40Timber eist penalty op bij Feyenoord: 'Niemand is de baas, Hancko gunt het mij'
17.35LIVE buitenlands voetbal | Bayer Leverkusen slaat in 93ste minuut nog toe, Teze scoort voor Monaco
17.33Priske mist vertrouwen bij Feyenoord en licht situatie Ivanusec uit
17.33Priske blij met zege: 'Maar we zijn nog niet waar we willen zijn'
17.31Brian Priske mist bij vlagen zelfvertrouwen bij Feyenoord-spelers: ‘Je voelt de onzekerheid’
17.30Praat mee op VP: Villarreal CF - FC Barcelona
17.28Leverkusen geeft demonstratie in De Kuip in eigen land goed vervolg
17.20Been onder de indruk van Feyenoorder: 'Het gaat om tempo, dat heeft hij'
17.17VI Live: Feyenoord-huurling Bullaude zet Fortuna Sittard snel weer naast PSV
17.15Feyenoord verliest Gimenez, vervanger Ueda belangrijk bij zege op NAC
17.15Twente rekent in aanloop naar Manchester United ruim af met Almere
17.15Heerenveen schudt AZ-debacle van zich af: winst op negental Groningen
17.02VI Live: Tillman opent score, opstellingen City - Arsenal bekend
16.59Timber blij met zege na 'taaie week' voor Feyenoord: 'We zijn eerlijk naar elkaar'
16.57Timber legt uit waarom hij strafschop nam en looft nieuwkomer
16.57Brighton geeft met vier Nederlanders voorsprong uit handen tegen Nottingham
16.50Almere City ondanks sterke eerste helft afgedroogd door Twente
Resultaten x
binnenland

Dave Mitchell, Australische cultspits: "Feyenoord was absoluut de beste periode van mijn carrière"

Een snelle en sterke spits. Robuust, nauwelijks van de bal te krijgen. Dat type aanvaller zocht Feyenoord in 1987. In de Australiër Dave Mitchell kwamen alle wensen samen. Anderhalf jaar knokte hij in De Kuip, maar zijn deelname aan de Olympische Spelen leidde tot een bitter afscheid. In het shirt van NEC keerde hij kort terug in de Eredivisie. "Daar kon ik de echte Dave Mitchell nooit laten zien. Feyenoord was absoluut de beste periode van mijn carrière."

29-09-2023 14:00 door Sander Berends

Ruim 36 jaar geleden haalde Feyenoord met Dave Mitchell voor het eerst een Australiër binnen. Bij Eintracht Frankfurt werd de centrumspits slachtoffer van de buitenlander-regel die op dat moment van toepassing was in de Bundesliga, legt hij uit in ELF Voetbal nummer 10, die zojuist is verschenen en via deze link gemakkelijk is te bestellen, waarin de nu 61-jarige Mitchell uitgebreid aan het woord komt. "Eintracht wilde een grote naam vastleggen en kreeg de kans om Lajos Detari te contracteren, terwijl mijn contract juist afliep."

Absoluut geen buitenspel

Waarna Mitchell vertelt hoe hij met Feyenoord in contact kwam. Tegen Willem II beleefde de Australische aanwinst een valse start. In Tilburg won Feyenoord met 2-3. Mitchell stond bij het eindsignaal al onder de douche na een rode kaart. Daarna groeide hij met Lars Elstrup uit tot een gevaarlijk aanvalsduo. Zo werd AZ met 7-2 verslagen, DS’79 met 8-2 en Sparta onder meer door twee goals van Mitchell met 5-1. "Als eerste schieten me de wedstrijden tegen PSV binnen. In mijn eerste seizoen opende ik met een kopbal de score in Eindhoven. We waren veel beter. Tien minuten voor tijd stuurde ik René Hofman weg met een passje. De scheidsrechter floot voor buitenspel. Dat was het absoluut niet. Een minuut later maakte Ronald Koeman gelijk. Via een goedkope strafschop werd het 2-1 en in de slotminuut 3-1. Het doet nog pijn als ik daaraan terugdenk."

Dave Mitchell (tweede van rechts) met shirt van Rangers FC in zijn handen, dat in 2022 zou deelnemen aan de Sydney Super Cup.

"Een seizoen later maakten we dat goed. Oranje was net Europees kampioen geworden, PSV had de Europa Cup I gewonnen. Op de eerste speeldag kwamen ze naar De Kuip. Na een kwartier stak Martin van Geel me weg met een prachtige pass. Op volle snelheid omspeelde ik keeper Hans van Breukelen en scoorde. Twee minuten later leek een bal van Ben Wijnstekers te hard, maar trapte Van Breukelen de bal tegen Berry van Aerle. Kreeg ik ‘m op een presenteerblaadje voor mijn voeten." Voor Mitchell, die werd uitgeroepen tot Man van de wedstrijd en de teruggekeerde Peter Houtman op de bank hield, betekende het zijn laatste hoogtepunt. Twee weken later zou hij naar Seoel vliegen om met Australië deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Vervangen

"Trainer Rob Jacobs was duidelijk. Als ik afreisde naar de Olympische Spelen zou hij me na terugkeer niet meer in de basis opstellen. Zo had hij een reden om me te vervangen." De FIFA bestempelde de Olympische Spelen toentertijd nog niet als officiële speeldata waarop clubs verplicht waren hun internationals af te staan. "Nu bestaan de teams uit Onder 23-ploegen plus drie dispensatiespelers. In 1988 golden er geen leeftijdsbeperkingen. Ik was de belangrijkste spits van Australië. Ik had beloofd te komen en was al ingeschreven. Een vervanger mocht niet meer worden opgeroepen. Ik reisde af, naar achteraf bleek het een cruciaal besluit in mijn carrière."

Nadat Australië in de kwartfinale werd uitgeschakeld door de Sovjet-Unie kwam Jacobs zijn woord na en moest Mitchell in Rotterdam-Zuid plaatsnemen op de bank. "Ik moest het doen met invalbeurten. Daarin kwam geen verandering. Diverse clubs klopten aan, maar ik wilde niet weg bij Feyenoord. Na een poos besloot ik niet het risico te nemen dat ik helemaal geen keuze meer had en vertrok ik in de winterstop naar Chelsea. Dat was zuur. Ik hield van Feyenoord, had het uitstekend naar mijn zin. Ik woonde prettig in Barendrecht en met ploeggenoten ondernam ik vaak gezellige uitjes. We gingen stappen, uit eten. Altijd gezellig", zegt hij, het laatste woord in het Nederlands uitsprekend.

Kiprestaurant

"Als we twee keer trainden, reden we na afloop vaak met de hele ploeg naar een kiprestaurant", waarna een mooie anekdote volgt over wat er dan gebeurde. Mitchell vertelt waarom Chelsea daarna de 'slechtste keuze' was die hij in zijn voetballoopbaan nam, zijn mislukte comeback in de Eredivisie bij NEC, uitgebreid over zijn leven na het voetbal en over de vele activiteiten waar hij nu mee bezig is. Zo is hij betrokken bij een nieuwe trainingsvorm op het gebied van koppen, is hij analist in Maleisië, scout hij voor Feyenoord en komt hij binnenkort naar Rotterdam.

Het volledige interview met Dave Mitchell is te lezen in ELF Voetbal nummer 10, die deze week is verschenen. Daarin ook interviews met Xavi Simons, Frans Hoek, Erling Haaland en Jorrel Hato. Enkele direct betrokkenen over de doorbraak van PSV-talent Isaac Babadi, drie oud-medespelers vertellen in de rubriek Eredivisieparels over de PSV-jaren van Ronaldo Luís Nazário de Lima en Million Manhoef van Vitesse vertelt over zijn inspiratiebronnen. We gingen muskusratten vangen met Meindert Postma, oud-profvoetballer van sc Heerenveen, Veendam en SC Cambuur, we brachten een bezoek aan Duitsland voor een interview met viervoudig Oranje-international Rob Reekers en speelden De Slimste Mens... met Bart Vriends van Sparta Rotterdam.

ELF Voetbal nummer 10 valt deze week bij de abonnees op de deurmat. De editie is natuurlijk ook in de bekende supermarkten en boekenzaken verkrijgbaar. En natuurlijk op reislocaties als Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.