Laatste nieuws
18.35Sjoerd Mossou doet opmerkelijke suggestie over videoscheidsrechters na Go Ahead - Ajax
18.35LIVE Premier League | Arsenal op voorsprong bij Manchester City, maar net voor rust rood voor Trossard
18.35LIVE eredivisie | PSV stevent af op zege in Sittard en blijft foutloos aan kop
18.28VI Live: Arsenal door met tien man, PSV op rozen in Sittard
18.20Priske ziet onzekerheid bij Feyenoord-aanvaller: 'Dat is mijn verantwoordelijkheid'
18.14VI Live: Gabriel kopt Arsenal op voorsprong, PSV via De Jong op 1-3
18.14VI Live: Tillman schiet fraaie vrije trap binnen om PSV de leiding te geven
18.14VI Live: Tillman schiet op fraaie wijze vrije trap binnen om PSV de leiding te geven
18.07Ongekend: Bayer Leverkusen doet het wéér, Boniface stelt zege veilig in slotfase
18.06NAC pissig over penalty: 'Andersom krijgen wij die niet mee'
18.05Niet te stoppen: Arsenal volgend slachtoffer Haaland, Noor evenaart record Ronaldo
18.00VI Live: Arsenal maakt op prachtige wijze gelijk, PSV op jacht naar treffer
18.00Priske onzeker over blessure Gimenez: 'Hij leek net in positieve stemming te zijn'
17.55Toen Francesco Farioli bij Ajax een blik op de bank wierp, werd hij pijnlijk met zijn neus op de feiten gedrukt
17.48Haaland slaat vroeg toe en staat na 105 wedstrijden op 100 goals
17.48Haaland slaat vroeg toe in topper en voegt zich in select rijtje
17.43Topscorer Steijn wil scoren op Old Trafford: 'Daar droom je als kind van'
17.41VI Live: Haaland schiet City op voorsprong, PSV op gelijke hoogte
17.40Timber eist penalty op bij Feyenoord: 'Niemand is de baas, Hancko gunt het mij'
17.35LIVE buitenlands voetbal | Bayer Leverkusen slaat in 93ste minuut nog toe, Teze scoort voor Monaco
17.33Priske mist vertrouwen bij Feyenoord en licht situatie Ivanusec uit
17.33Priske blij met zege: 'Maar we zijn nog niet waar we willen zijn'
17.31Brian Priske mist bij vlagen zelfvertrouwen bij Feyenoord-spelers: ‘Je voelt de onzekerheid’
17.30Praat mee op VP: Villarreal CF - FC Barcelona
17.28Leverkusen geeft demonstratie in De Kuip in eigen land goed vervolg
17.20Been onder de indruk van Feyenoorder: 'Het gaat om tempo, dat heeft hij'
17.17VI Live: Feyenoord-huurling Bullaude zet Fortuna Sittard snel weer naast PSV
17.15Feyenoord verliest Gimenez, vervanger Ueda belangrijk bij zege op NAC
17.15Twente rekent in aanloop naar Manchester United ruim af met Almere
17.15Heerenveen schudt AZ-debacle van zich af: winst op negental Groningen
17.02VI Live: Tillman opent score, opstellingen City - Arsenal bekend
16.59Timber blij met zege na 'taaie week' voor Feyenoord: 'We zijn eerlijk naar elkaar'
16.57Timber legt uit waarom hij strafschop nam en looft nieuwkomer
16.57Brighton geeft met vier Nederlanders voorsprong uit handen tegen Nottingham
16.50Almere City ondanks sterke eerste helft afgedroogd door Twente
Resultaten x
binnenland

Xavi Simons: "Bij het verhaal van RB Leipzig viel alles op zijn plaats"

PSV, Paris Saint-Germain of toch een andere club? Xavi Simons liep in de zomer enkele weken rond met deze opties in zijn hoofd. De twintigjarige aanvallende middenvelder koos voor een tijdelijk avontuur bij RB Leipzig. Een beslissing waarvan hij nog geen seconde spijt heeft gehad. Voor de toekomst heeft hij nog twee doelen voor ogen. "Zo wil ik dé tien van Oranje worden."

29-09-2023 12:00 door Sander Berends

Tot medio juli hield hij de voetbalwereld deze zomer in spanning. Welk shirt zou Xavi Simons dit seizoen aantrekken? PSV, Paris Saint-Germain of een andere club? Uiteindelijk bleek de apotheose te bestaan uit een terugkeer van PSV naar PSG waarna de Franse topclub hem direct verhuurde aan RB Leipzig. Daarmee kwam een einde aan weken van speculeren. "Het was geen gemakkelijke beslissing", vertelt de hoofdrolspeler in ELF Voetbal nummer 10, die deze week is verschenen en via deze link ook gemakkelijk online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Project

"Het verbaasde me weer hoeveel mensen in de voetbalwereld mijn telefoonnummer hebben. Na afloop van het seizoen ben ik door veel technisch directeuren en trainers gebeld. Hoeveel? Dat weet ik niet meer precies. Veel! Allemaal legden ze uit waarom ze mij wilden hebben. Dat ze een project rond mij wilden uitzetten bij hun club. Stuk voor stuk mooie verhalen." Het mobiele nummer van trainer Marco Rose van RB Leipzig was een van de vele die op zijn beeldscherm verschenen. "Hij vertelde een heel helder verhaal. Een verhaal dat me erg aansprak. Hij liet duidelijk merken me erg graag te willen binnenhalen. Diezelfde indruk kreeg ik in gesprekken met andere mensen binnen de club."

"Ik wilde eerst een tussenstap zetten. Dan pas door naar de absolute top. Bij Leipzig viel alles op zijn plaats. Een club die strijdt om de bovenste plaatsen in een topcompetitie. Een ploeg die in de Champions League uitkomt. Dat vond ik belangrijk. Bovendien een plek waar ik aan spelen toekom en waar ik verder kan groeien. Veel jongens in de selectie kende ik al, maar dat was minder van belang. Het sportieve plaatje stond voorop. Ik leer er niets van om bij een topclub op de bank plaats te nemen."

Weinig tijd

Zijn keuze pakt tot dusver geweldig uit. Bij zijn officiële debuut veroverde Simons direct de Duitse Supercup. Landskampioen Bayern München kreeg met 3-0 klop. In competitieverband laat hij zich vanaf speeldag één gelden met doelpunten en assists. Na vijf duels staat de teller op drie goals en vier assists. "Ik heb een goede keuze gemaakt. We spelen bij Leipzig 4-2-2-2." Met Simons hangend op rechts. Als een van de twee ‘halve tienen’, zoals dat in Duitsland wordt genoemd. "Vooraf spraken we uitgebreid over mijn rol. Je weet dat er bij een topclub weinig tijd is om je aan te passen. Nu voel ik me fantastisch."

"De trainer eist dat iedereen veel meters maakt, ook de technische spelers. Ik zit na elke wedstrijd kapot en dat is prima. Dat zie ik als een investering in mezelf." Niet alleen op het veld heeft Simons het naar zijn zin. "Ik voel me goed hier, voel me thuis. Ik geniet. We hebben een leuk team, de faciliteiten zijn top en Leipzig is een leuke stad. Faustino (zijn exact zeven jaar oudere broer, red.) is opnieuw met me meegekomen. We woonden al samen in Eindhoven. Nu verblijft hij weer bij me. Al is het wel de bedoeling dat ik straks op mezelf ga wonen."

Duitse taal

Met de Duitse taal maakt hij vorderingen. "Half augustus ben ik begonnen met lessen. Verstaan kan ik het al een beetje." De volgende uitdaging voor polyglot Simons. Op twintigjarige leeftijd spreekt hij buiten Nederlands vloeiend Spaans, Catalaans, Frans en Engels. "Ik vind het belangrijk om me aan te passen. Daar hoort de taal bij. Al worden er binnen de selectie ook andere talen dan Duits gesproken."

In het interview vertelt Xavi Simons ook over zijn samenwerking met Dani Olmo, de reden waarom hij zijn besluit zo lang uitstelde, wie bij die beslissing een rol speelden, hoe hij zich voelt bij de opmerkingen van analisten in de media, het telefoontje naar bondscoach Ronald Koeman, zijn rol in Oranje, zijn band met Ruud van Nistelrooij, zijn vooruitblik op het Champions League-seizoen, de biografie die over hem is uitgebracht en zijn toekomst.

Het volledige interview met Xavi Simons is te lezen in ELF Voetbal nummer 10, die deze week is verschenen. Daarin ook interviews met Dave Mitchell, Frans Hoek, Erling Haaland en Jorrel Hato. Enkele direct betrokkenen over de doorbraak van PSV-talent Isaac Babadi, drie oud-medespelers vertellen in de rubriek Eredivisieparels over de PSV-jaren van Ronaldo Luís Nazário de Lima en Million Manhoef van Vitesse licht zijn inspiratiebronnen uitgebreid toe. We gingen muskusratten vangen met Meindert Postma, oud-profvoetballer van sc Heerenveen, Veendam en SC Cambuur, we brachten een bezoek aan Duitsland voor een interview met viervoudig Oranje-international Rob Reekers en speelden De Slimste Mens... met Bart Vriends van Sparta Rotterdam.

ELF Voetbal nummer 10 valt deze week bij de abonnees op de deurmat. De editie is natuurlijk ook in de bekende supermarkten en boekenzaken verkrijgbaar. En natuurlijk op reislocaties als Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.