De panenka van Memphis
Wat speelde Oranje goed op 16 november 2023! Om zicht te houden op de poulewinst in de UEFA Nations League moest er worden gewonnen. Maar wereldkampioen Frankrijk was de tegenstander in De Kuip. Een team dat aantrad met grootheden als Kylian Mbappé, N'Golo Kanté en Antoine Griezmann. Vlak voor rust bracht Georginio Wijnaldum Oranje op een 1-0 voorsprong. De Rotterdammer werkte een rebound van een schot van Ryan Babel binnen.
In de tweede helft kreeg Frankrijk diverse kansen om de gelijkmaker op het scorebord te brengen. Het Nederlands elftal vond op zijn beurt doelman Hugo Lloris herhaaldelijk als blokkade op zijn pad. Maar de toenmalige sluitpost van Tottenham Hotspur werd diep in de extra tijd alsnog voor de tweede keer gepasseerd. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kreeg een strafschop nadat Frenkie de Jong, de absolute uitblinker van de avond, werd gevloerd. Memphis Depay maakte het buitenkansje af met een heerlijke panenka. "Een panenka om de wereldkampioen op niet mis te verstane wijze te vernederen," becommentarieerde Jeroen Grueter namens de NOS het moment.
De misser van Seedorf
Clarence Seedorf en strafschoppen. Het zou nooit een gelukkige combinatie worden. Het leed begon op 30 juni 1996 toen Nederland en Frankrijk tegenover elkaar stonden in de kwartfinale van het EK van 1996. Anfield in Liverpool fungeerde als speellocatie. Nederland kwalificeerde zich voor de kwartfinale na een 0-0 in de poulefase tegen Schotland en een 4-1 nederlaag tegen Engeland. Het Nederlands elftal versloeg alleen Zwitserland met 2-0.
In de eerste helft domineerde Oranje. Dennis Bergkamp stelde Phillip Cocu in staat om de 1-0 aan te tekenen, maar de middenvelder trof de paal. Na rust speelde Frankrijk juist beter. Een vrije trap van Zinedine Zidane miste het doel en keeper Edwin van der Sar moest ook enkele keren redding brengen. Omdat er ook tijdens de verlenging niet werd gescoord, moesten strafschoppen redding brengen. Alle Fransen schoten raak. De enige misser kwam van Seedorf. De vierde inzet van Oranje werd gekeerd door doelman Bernard Lama. Seedorf verliet ontroostbaar met tranen in de ogen het veld. Seedorf zou overigens op 2 april 1997 in Bursa tegen Turkije nog een belangrijke penalty missen.
De vernedering in Stade de France
Antoine Griezmann, Dayot Upamecano en twee keer Kylian Mbappé. Doelman Jasper Cillessen zag eerder dit jaar, op 24 maart, een karrenvracht aan ballen op zich af komen. De doelman van NEC was ook niet helemaal onschuldig bij de eerste twee treffers. Goals die nota bene binnen acht minuten vielen. Ronald Koeman had zich bij zijn rentree als bondscoach een ander welkom gewenst. Oranje opereerde als los land in de openingswedstrijd van de kwalificatie voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland. Verdedigers Jurriën Timber, de debuterende Lutsharel Geertruida, Virgil van Dijk en Nathan Aké wisten niet hoe ze de Franse aanvallers moesten aanpakken.
Na een halfuur werd de falende Kenneth Taylor uit zijn lijden verlost en vervangen door Wout Weghorst, maar veel bracht de omzetting niet teweeg. Zelfs een eretreffer was Nederland niet gegund. Memphis Depay zag zijn strafschop in de extra tijd gekeerd worden door doelman Mike Maignan. Tot nu toe is het voor Oranje het enige puntenverschil in haar kwalificatiereeks.
Mühren houdt WK-droom levend
Op 25 maart 1981 troffen Nederland en Frankrijk elkaar pas voor het eerst in een officiële interland. De vorige twaalf ontmoetingen betroffen allemaal oefeninterlands. Nu was De Kuip in Rotterdam het toneel van een kwalificatieduel voor het WK van 1982 in Spanje. Opvallend genoeg zou uitgerekend Arnold Mühren de hoofdrol op zich nemen. Na teleurstellingen onder bondscoaches Ernst Happel en Jan Zwartkruis bedankte Mühren.
Bondscoach Kees Rijvers haalde de toenmalige middenvelder van Ipswich Town echter over. Het gevolg van vele afmeldingen. Wim Jansen had bedankt voor Oranje, Johan Cruijff bleef bij datzelfde standpunt en Dick Nanninga moest afzeggen vanwege een blessure. Net na rust was het Mühren die via een prachtige vrije trap de achteraf enige treffer aantekende en de vice-wereldkampioen in leven hield met het oog op de plaatsing voor de mondiale titelstrijd. Nederland moest echter alsnog thuisblijven, omdat de return in Parijs acht maanden later met 2-0 werd verloren.
Frankrijk ingemaakt op EK
Het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland kende voor Oranje een fantastische start. In de openingswedstrijd werd wereldkampioen Italië met 3-0 ingemaakt. En in de tweede wedstrijd van de zogenaamde poule des doods wachtte Frankrijk, dat tien jaar eerder de beste van de wereld was en als een van de favorieten naar de alpenlanden was afgereisd. Maar Oranje kende een gewenste openingsfase.
Al na tien minuten kopte Dirk Kuijt een hoekschop van Rafael van der Vaart binnen. In de Franse defensie, met de reuzen William Gallas en Lilian Thuram in het hart, had de aanstormende André Ooijer voor verwarring gezorgd. Door veel balverlies van met name Orlando Engelaar kreeg Nederland problemen. Drie keer moest doelman Edwin van der Sar als laatste reddingsboei optreden. Florent Malouda, Sidney Govou en Franck Ribéry waren aan de andere kant dichtbij de gelijkmaker.
Na rust miste Thierry Henry de grootste kans, maar Oranje verdubbelde de voorsprong. Arjen Robben werd weggestuurd door Ruud van Nistelrooij en bediende Robin van Persie: 2-0. Henry maakte in de 71e minuut de aansluitingstreffer en wilde op jacht naar meer. Maar nauwelijks een minuut later knalde Robben de 3-1 achter Grégory Coupet. Vlak voor tijd schoot Wesley Sneijder nog fraai de 4-1 in. Oranje bereikte met drie zeges de kwartfinale en strandde daarop op het Rusland van Guus Hiddink.