Steenbergen. In het vestingstadje in het westen van Brabant met dan ruim tienduizend inwoners, veertig kilometer ten zuiden van Rotterdam, huist Ioan Sabau in de zomer van 1990 met vrouw en twee jonge kinderen. Kort daarvoor heeft hij een handtekening gezet onder een contract voor vier jaar bij Feyenoord. "Ik vond het heerlijk. Lekker rustig", vertelt hij in ELF Voetbal nummer 11, de dikke Special met als titel Oranje Bril. Het Nederlandse voetbal wordt bekeken vanuit buitenlands perspectief. Een editie die via deze link ook handig online te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
Regime
Sabau laat de garage bij de vrijstaande woning in Steenbergen na zijn komst volgens afspraak ombouwen tot krachthonk, zodat hij ook buiten de groepstrainingen aan zijn fitheid kan werken. Het zegt alles over de dan 22-jarige Roemeen, die nauwelijks bevrijd van het communistisch regime van dictator Nicolae Ceausescu eindelijk de stap naar West-Europa kan maken. Die stap maakt hij met een uitstekend seizoen in de benen. "Ik speelde voor Dinamo Boekarest, waarmee ik de halve finale van de Europa Cup II bereikte. In de nationale ploeg leverde ik een belangrijke bijdrage aan de kwalificatie voor het WK van 1990 in Italië."
Zo scoorde de jonge Sabau tegen Griekenland en Denemarken, waardoor beide landen thuis moesten blijven. "Tijdens de titelstrijd in Italië werd ik benaderd door Feyenoord en sprak ik met voorzitter Jorien van den Herik en Gunder Bengtsson, die de nieuwe trainer werd in Rotterdam. Ze lieten blijken hoe graag ze me wilden halen. Bengtsson kwam over van Panathinaikos, dat we in de achtste finale van de Europa Cup II hadden uitgeschakeld. In Boekarest wonnen we met 6-1. Ik speelde goed en scoorde twee keer. Bengtsson vertelde me vanaf dat moment al te willen aantrekken. Na het gesprek meldden andere clubs zich, zoals Bologna en Atlético Madrid, maar mijn keuze stond vast."
Historie
Hij legt uit. "Feyenoord had en heeft zo’n grote naam. Ik wist dat Feyenoord een grote club was. Een club met een enthousiaste supportersgroep en een prachtige historie. Ik kende de Europese geschiedenis. Vele grote namen hadden in Rotterdam gevoetbald. Ik was ervan overtuigd dat deze club me naar een hoger niveau kon brengen. Een grote en gerespecteerde club in de wereld. Daar wilde ik heen."
"Feyenoord stelde alles in het werk om me op mijn gemak te laten voelen. Zo kreeg ik een persoonlijke assistent. Hij stond altijd klaar en hielp ons met integreren in Nederland. Ik was opgegroeid in een communistisch land. Een land zonder vrijheid. In Nederland keek ik mijn ogen uit. Het was best shocking, op een positieve manier. Ik voelde me eindelijk vrij en veilig. Ik kon eindelijk zaken ondernemen die ik wilde ondernemen. Ik voelde dat ik al snel deel uitmaakte van de Feyenoord-familie en gerespecteerd en gewaardeerd werd door de fans. Dat deed me goed."
Herstellen
Sabau vertelt ook waarom hij kippenvel kreeg bij het betreden van De Kuip. Een gevoel dat niet is verdwenen. "Het contact met mensen binnen de club is er nog steeds." Welke bijzondere manier van herstellen hij kende en met welke spelers van Feyenoord hij optrok. Waarover hij verrast was op zijn eerste trainingen bij Feyenoord, wat zijn hoogtepunten waren bij de Rotterdammers en waarom hij in 1992 uiteindelijk naar Italië vertrok. Ook komt het leven na het voetbal aan bod. Zijn visie over het Nederlands voetbal en wat hij als trainer graag zou bereiken.
Het interview met Ioan Sabau maakt deel uit van ELF Voetbal nummer 11, omgedoopt tot Oranje Bril Special. Het Nederlands voetbal belicht vanuit buitenlands perspectief. Daarin ook interviews met de Portugees Abel Xavier, die mede vanwege de Europa Cup-finale Benfica - PSV voor de Eindhovenaren koos. Met Henrik Larsen die drie keer scoorde in de halve finale van het EK 1992 en zo Oranje uitschakelde. Met Graham Arnold, de bondscoach van Australië die zijn Roda JC- en NAC-periode meeneemt in zijn trainersaanpak. Ook vertelt Ronald de Boer over de passie van Josep Guardiola voor Johan Cruijff, Urby Emanuelson over de nalatenschap van de grote drie van Milaan bij AC en Holger Badstuber over de invloed van Louis van Gaal bij Bayern München.
De ELF Voetbal Special: Oranje Bril valt automatisch bij de abonnees op de deurmat. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als de supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de NS-treinstations, Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is natuurlijk ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!