"Ik wil graag kijken of ik iets kan betekenen om het voetbal verder te helpen. Ik zou graag het voetbal beter en populairder te maken, de beleving groter", vertelt hij over zijn beweegredenen te stoppen als betaald voetballer en zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Armeense voetbalbond. "Tien jaar geleden maakte ik deel uit van een gouden generatie. De ploeg die met 2-2 gelijkspeelde bij Italië en met 4-0 won in en van Denemarken. Sindsdien staat alles stil. Het voetbal in het land heeft een duwtje nodig. Daaraan wil ik graag meewerken."
Trainersdiploma
Dat vertelt de nu 33-jarige Özbiliz in ELF Voetbal nummer 12, die eerder deze maand is verschenen en via deze link handig online is te bestellen. We gingen op bezoek bij hem in Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Bij FC Urartu waar hij niet alleen sinds de zomer van 2022 voetbalt, maar ook jeugdtrainer is en probeert zijn trainersdiploma UEFA B binnen te halen. Iets dat hij in oktober 2020 niet voor mogelijk had gehouden. De periode dat hij plotseling uit de voetbalwereld verdween.
"Mijn moeder was ernstig ziek. Uitgezaaide borstkanker. Ik wilde graag elke dag bij haar zijn, in Nederland. Tegelijk was ik het plezier verloren vanwege de coronasituatie." In Amsterdam, waar Özbiliz zijn huis heeft aangehouden, kwamen er nieuwe uitdagingen op zijn pad. "Ik kocht een mediterraans restaurant in Amsterdam. Lavash, aan de Korte Leidsedwarsstraat. Daarna kreeg ik Peppino, het Italiaanse restaurant aan de overkant, aangeboden. Daarvan ben ik nu ook eigenaar. Een neef van me verricht het regelwerk."
"Een restaurant hier in Jerevan? Daar ben ik niet naar op zoek. In de stad zitten zoveel goede restaurants. Het is haast onmogelijk die te overtreffen. In Armenië pakken de restaurants groots uit met interieur en de hoeveelheid eten. In Nederland zijn we daarin wat nuchterder."
Ajax
Özbiliz keerde in die tijd terug naar De Toekomst, het jeugd- en trainingscomplex van Ajax. "Herman Arendse, mijn oude elftalleider, appte me. We spreken elkaar regelmatig. Hij bracht me in contact met toenmalig hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali. Dat leidde tot een snuffelstage. Ik liep mee met de Onder 8 tot en met Onder 12. Dat beviel me uitstekend. Het was leuk om oude bekenden te zien. Dennis de Haan is nog steeds jeugdtrainer, Simon Tahamata techniektrainer, Erna Spil fysiotherapeut en Edmond Claus werkte als coördinator bovenbouw. Inmiddels is hij hoofd jeugdopleiding."
"Ze zeiden dat ik altijd welkom was als ik de stap naar het jeugdtrainerschap wilde maken. Tijdens de snuffelstage bij Ajax merkte ik dat ik nog niet klaar was. Op het veld begon het weer te kriebelen. Ik realiseerde me dat mijn kinderen hun papa nooit hadden zien spelen in het betaald voetbal. Mijn oudste is in 2016 geboren, maar te jong om dat te beseffen. Als ik het nog wilde proberen, moest dat nu."
Buitenland
In het voorjaar van 2022 begon Özbiliz dagelijks keihard te trainen. "Mijn jongere broer is afgestudeerd fysiotherapeut en geeft persoonlijke trainingen. Met hem was ik dagelijks in de weer. Twee tot tweeënhalf uur per dag. Het begin was zwaar, loodzwaar. Ik had anderhalf jaar niets gedaan. Voor een nieuwe club keek ik naar het buitenland. Met de president van FC Pyunik had ik goed contact onderhouden. Ik mocht altijd terugkeren. Waarom geen Nederland? Mijn moeder is uiteindelijk op 13 november 2021 overleden. Die reden om te blijven viel weg. Daarnaast ben ik bij Willem II destijds niet zo goed vertrokken."
In april 2019 keerde Özbiliz voortijdig terug naar Besiktas, dat hem in Tilburg had gestald, omdat hij weigerde in te vallen tegen Fortuna Sittard. "Ik rendeer onvoldoende bij clubs die de bal minder vaak hebben. Acties maken, aanvallen: daar ligt mijn kracht. Ik ben niet het type speler voor verdedigend voetbal." Zodra broer Daniel hem fit verklaarde, keerde Özbiliz terug naar Armenië. "Ik koos voor mijn gezin. De oudste kinderen werden leerplichtig. We wilden ze hier in Armenië naar school laten gaan. In juli stapten we in het vliegtuig. In Armenië valt voor ons alles op zijn plaats. Mijn vrouw komt uit Minsk, Wit-Rusland, maar is van Armeense afkomst. Net als ik. Ik ben geboren in Istanboel, maar mijn ouders komen van het Turkse Diyarbakir, waar traditioneel veel Armeniërs woonden."
Uitnodiging
"Ik was anderhalf toen we naar Hoorn verhuisden, maar de band met Armenië is altijd gebleven. Ik heb me altijd Armeens gevoeld. Om die reden koos ik ondanks een uitnodiging voor Jong Oranje voor een interlandcarrière bij Armenië. Een keuze waar ik nog steeds volledig achter sta. Een keuze uit het hart. De taal sprak ik pas rijkelijk laat. Mijn vader ging nooit naar school en groeide op met Turks. Alleen mijn moeder was het Armeens machtig. Thuis spraken we eerst Turks, later Nederlands."
In het interview in ELF Voetbal vertelt Özbiliz waarom hij Jerevan heeft uitgekozen als woonplaats en daar waarschijnlijk blijft wonen, kijkt hij terug op zijn jeugdperiode bij Ajax, zijn wedstrijden voor de hoofdstedelingen, scoren op Old Trafford, welke wedstrijd hij tot grote frustratie miste, de kruisband die hij tot drie keer toe afscheurde, de achtergrond van zijn vertrek naar Rusland, de reden van zijn korte verblijf bij huidig koploper FC Pyunik, het Doelpunt van het Jaar dat hij afgelopen seizoen maakte, een mooie anekdote van zijn zoon met Luka Modric en zijn toekomst.
Het volledige interview met Aras Özbiliz is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook interviews met PSV-middenvelder Jerdy Schouten, met AZ-aanvaller Myron van Brederode en met oud-Ajax- en Willem II-speler Hans Werdekker die later American Footballer en makelaar werd. Ook twee artikelen over een trip naar Armenië. Zo spraken we af met de vier Nederlandse spelers van FC Noah. We hadden een ontmoeting met de broers en tevens topsporters Calvin en Darryl Verdonk op hun sportschool. Daarnaast de rubriek Viervoeters met Mats Deijl van Go Ahead Eagles, Eredivisiekopstukken over Luis Suárez, een mooi portret van Jude Bellingham en Finn van Breemen van FC Basel als talent. En nog veel meer!
ELF Voetbal nummer 12 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de NS-stations en vliegvelden als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online is de editie gemakkelijk via deze link te bestellen. Voor 15.00 uur gedaan, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via een handomdraai via deze link gebeurd. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!