Laatste nieuws
01.30‘Ajax meldt zich voor Juventus-speler, die elders vijf tot zes miljoen per jaar kan verdienen’
01.10Speelschema en uitslagen EK voetbal 2024 | Oranje zaterdagavond in Berlijn tegen Turkije
00.02Groot feest: Turkse supporters zetten Schilderswijk op zijn kop na overwinning
00.00Bevrijde Simons is opeens assistkoning van EK: 'Absoluut de allerbeste'

Gisteren

23.59'De dingen die ik over Ajax las waren vaak negatief en verdraaid'
23.56Dumfries lovend over teamgenoot na Roemenië - Nederland: ‘Hij was geweldig!’
23.55Valentijn Driessen richt zich tot Veerman: "Ik ben heel blij Joey..."
23.55Advocaat trekt vergelijking tussen Veerman en Kroos: 'Als je Kroos ziet spelen...'
23.55Transfers Eredivisie 2024/25: Jeredy Hilterman gaat voor Duits avontuur
23.55Transfers Keuken Kampioen Divisie 2024/25: De Graafschap haalt spits uit Leipzig
23.55Transfers Keuken Kampioen Divisie 2024/25: De Graafschap haalt spits uit Leipzig
23.50Dubbel gevoel bij geschorste Kökcü: 'Ben het ondertussen gewend'
23.50Kökçü mist kwartfinale tegen Oranje: 'Zuur, had héél graag tegen Nederland gespeeld'
23.50Dumfries en nog twee andere spelers op scherp bij Oranje in kwartfinale, Turkije mist geschorste Kökcü
23.50Turkije na zinderende clash met Oostenrijk naar kwartfinale EK, Orkun Kökçü ontbreekt tegen Oranje
23.45Transfers Eredivisie 2024/25: Jeredy Hilterman gaat voor Duits avontuur
23.40VI Live: Oranje wint vertrouwen met glansrijke zege op Roemenië
23.40Kökcü niet tegen Oranje: 'Het is zuur, ik had heel graag willen spelen'
23.35Heroïsch optreden Günok: 'Weet niet zo goed wat ik moet zeggen'
23.35Driessen kijkt in de camera en heeft speciale boodschap voor Joey Veerman
23.25Cody Gakpo en Donyell Malen gidsen Oranje langs Roemenië, Turkije wacht in kwartfinale EK
23.25Derksen ziet kansen op EK-winst groeien: 'Ik sluit het plotseling niet meer uit'
23.20Symbolische wissel Oranje: 'Veerman is best hard aangepakt, doet wat met je'
23.15Turkije zaterdag tegenstander Oranje in kwartfinale EK, zonder geschorste Kökçü
23.10Xavi Simons breekt tegen Roemenië eindelijk de ban en is plots het scharnierpunt in de Oranje-aanval
23.10'Geweldige Gakpo' helpt Oranje alweer op EK: 'Door mijn goal valt spanning weg'
23.06'Fantastisch' Oranje maakt indruk in Engeland: 'Sta op en let op, iedereen'
23.05Turkije mist geschorste Kökcü en Yüksek tegen Oranje
23.05Koeman verrast Bergwijn: 'Toen hoorde ik het, dan moet je gewoon klaar zijn'
23.00Bekijk het volledige schema voor de kwartfinales
23.00Uitblinker Gakpo en invaller Malen schieten Oranje naar kwartfinales EK
22.55Drie jaar na de 6-1: Memphis heeft goede herinneringen aan Turkije
22.55Koeman lovend: 'We kunnen hem eindelijk roemen voor wat hij in zijn mars heeft'
22.55Liefst vier spelers van Nederlands elftal missen bij gele kaart halve finale EK
22.53Orkun Kökçü en andere Turkije-speler missen treffen met Nederlands elftal in kwartfinale EK
Resultaten x
binnenland

Aras Özbiliz: "Tijdens snuffelstage bij Ajax merkte ik dat ik nog niet klaar was"

In de zomer van 2022 keerde Aras Özbiliz terug in het betaald voetbal. Ruim anderhalf jaar verkeerde de aanvaller, opgegroeid in Hoorn en opgeleid bij Ajax, in de voetbalanonimiteit. Onaangekondigd leek hij te stoppen, maar een vorm van bewijsdrang zorgde ervoor dat hij zijn voetbalschoenen weer uit het vet haalde. De 41-voudig international van Armenië pakte afgelopen seizoen direct de dubbel. Komende zomer stopt hij echter definitief. "Ik wil het voetbal hier graag een duwtje geven."

03-01-2024 12:00 door Sander Berends

"Ik wil graag kijken of ik iets kan betekenen om het voetbal verder te helpen. Ik zou graag het voetbal beter en populairder te maken, de beleving groter", vertelt hij over zijn beweegredenen te stoppen als betaald voetballer en zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Armeense voetbalbond. "Tien jaar geleden maakte ik deel uit van een gouden generatie. De ploeg die met 2-2 gelijkspeelde bij Italië en met 4-0 won in en van Denemarken. Sindsdien staat alles stil. Het voetbal in het land heeft een duwtje nodig. Daaraan wil ik graag meewerken."

Trainersdiploma

Dat vertelt de nu 33-jarige Özbiliz in ELF Voetbal nummer 12, die eerder deze maand is verschenen en via deze link handig online is te bestellen. We gingen op bezoek bij hem in Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Bij FC Urartu waar hij niet alleen sinds de zomer van 2022 voetbalt, maar ook jeugdtrainer is en probeert zijn trainersdiploma UEFA B binnen te halen. Iets dat hij in oktober 2020 niet voor mogelijk had gehouden. De periode dat hij plotseling uit de voetbalwereld verdween.

"Mijn moeder was ernstig ziek. Uitgezaaide borstkanker. Ik wilde graag elke dag bij haar zijn, in Nederland. Tegelijk was ik het plezier verloren vanwege de coronasituatie." In Amsterdam, waar Özbiliz zijn huis heeft aangehouden, kwamen er nieuwe uitdagingen op zijn pad. "Ik kocht een mediterraans restaurant in Amsterdam. Lavash, aan de Korte Leidsedwarsstraat. Daarna kreeg ik Peppino, het Italiaanse restaurant aan de overkant, aangeboden. Daarvan ben ik nu ook eigenaar. Een neef van me verricht het regelwerk."

"Een restaurant hier in Jerevan? Daar ben ik niet naar op zoek. In de stad zitten zoveel goede restaurants. Het is haast onmogelijk die te overtreffen. In Armenië pakken de restaurants groots uit met interieur en de hoeveelheid eten. In Nederland zijn we daarin wat nuchterder."

Ajax

Özbiliz keerde in die tijd terug naar De Toekomst, het jeugd- en trainingscomplex van Ajax. "Herman Arendse, mijn oude elftalleider, appte me. We spreken elkaar regelmatig. Hij bracht me in contact met toenmalig hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali. Dat leidde tot een snuffelstage. Ik liep mee met de Onder 8 tot en met Onder 12. Dat beviel me uitstekend. Het was leuk om oude bekenden te zien. Dennis de Haan is nog steeds jeugdtrainer, Simon Tahamata techniektrainer, Erna Spil fysiotherapeut en Edmond Claus werkte als coördinator bovenbouw. Inmiddels is hij hoofd jeugdopleiding."

"Ze zeiden dat ik altijd welkom was als ik de stap naar het jeugdtrainerschap wilde maken. Tijdens de snuffelstage bij Ajax merkte ik dat ik nog niet klaar was. Op het veld begon het weer te kriebelen. Ik realiseerde me dat mijn kinderen hun papa nooit hadden zien spelen in het betaald voetbal. Mijn oudste is in 2016 geboren, maar te jong om dat te beseffen. Als ik het nog wilde proberen, moest dat nu."

Buitenland

In het voorjaar van 2022 begon Özbiliz dagelijks keihard te trainen. "Mijn jongere broer is afgestudeerd fysiotherapeut en geeft persoonlijke trainingen. Met hem was ik dagelijks in de weer. Twee tot tweeënhalf uur per dag. Het begin was zwaar, loodzwaar. Ik had anderhalf jaar niets gedaan. Voor een nieuwe club keek ik naar het buitenland. Met de president van FC Pyunik had ik goed contact onderhouden. Ik mocht altijd terugkeren. Waarom geen Nederland? Mijn moeder is uiteindelijk op 13 november 2021 overleden. Die reden om te blijven viel weg. Daarnaast ben ik bij Willem II destijds niet zo goed vertrokken."

In april 2019 keerde Özbiliz voortijdig terug naar Besiktas, dat hem in Tilburg had gestald, omdat hij weigerde in te vallen tegen Fortuna Sittard. "Ik rendeer onvoldoende bij clubs die de bal minder vaak hebben. Acties maken, aanvallen: daar ligt mijn kracht. Ik ben niet het type speler voor verdedigend voetbal." Zodra broer Daniel hem fit verklaarde, keerde Özbiliz terug naar Armenië. "Ik koos voor mijn gezin. De oudste kinderen werden leerplichtig. We wilden ze hier in Armenië naar school laten gaan. In juli stapten we in het vliegtuig. In Armenië valt voor ons alles op zijn plaats. Mijn vrouw komt uit Minsk, Wit-Rusland, maar is van Armeense afkomst. Net als ik. Ik ben geboren in Istanboel, maar mijn ouders komen van het Turkse Diyarbakir, waar traditioneel veel Armeniërs woonden."

Uitnodiging

"Ik was anderhalf toen we naar Hoorn verhuisden, maar de band met Armenië is altijd gebleven. Ik heb me altijd Armeens gevoeld. Om die reden koos ik ondanks een uitnodiging voor Jong Oranje voor een interlandcarrière bij Armenië. Een keuze waar ik nog steeds volledig achter sta. Een keuze uit het hart. De taal sprak ik pas rijkelijk laat. Mijn vader ging nooit naar school en groeide op met Turks. Alleen mijn moeder was het Armeens machtig. Thuis spraken we eerst Turks, later Nederlands."

In het interview in ELF Voetbal vertelt Özbiliz waarom hij Jerevan heeft uitgekozen als woonplaats en daar waarschijnlijk blijft wonen, kijkt hij terug op zijn jeugdperiode bij Ajax, zijn wedstrijden voor de hoofdstedelingen, scoren op Old Trafford, welke wedstrijd hij tot grote frustratie miste, de kruisband die hij tot drie keer toe afscheurde, de achtergrond van zijn vertrek naar Rusland, de reden van zijn korte verblijf bij huidig koploper FC Pyunik, het Doelpunt van het Jaar dat hij afgelopen seizoen maakte, een mooie anekdote van zijn zoon met Luka Modric en zijn toekomst.

Het volledige interview met Aras Özbiliz is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook interviews met PSV-middenvelder Jerdy Schouten, met AZ-aanvaller Myron van Brederode en met oud-Ajax- en Willem II-speler Hans Werdekker die later American Footballer en makelaar werd. Ook twee artikelen over een trip naar Armenië. Zo spraken we af met de vier Nederlandse spelers van FC Noah. We hadden een ontmoeting met de broers en tevens topsporters Calvin en Darryl Verdonk op hun sportschool. Daarnaast de rubriek Viervoeters met Mats Deijl van Go Ahead Eagles, Eredivisiekopstukken over Luis Suárez, een mooi portret van Jude Bellingham en Finn van Breemen van FC Basel als talent. En nog veel meer!

ELF Voetbal nummer 12 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de NS-stations en vliegvelden als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online is de editie gemakkelijk via deze link te bestellen. Voor 15.00 uur gedaan, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via een handomdraai via deze link gebeurd. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Eden Hazard?
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.