In het seizoen 1997/98 start de jeugdopleiding van VV Spirit bij de F-jeugd, spelers vanaf zes jaar. "Maar we kregen meerdere verzoeken van ouders met jongere kinderen die ook wilden voetballen", vertelt Chris van der Poel, die dat seizoen als trainer van de A1 bij de geelhemden rondloopt en het verzoek krijgt om de pupillen tot zes jaar onder zijn hoede te nemen. "Elke zondagochtend tegen een uur of elf. Dat heb ik driekwart jaar gedaan", vertelt hij in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal, die deze week is verschenen en die handig via deze link online te bestellen. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden.
Balans zoeken
"Het niveauverschil was groot. Heel groot. Er zaten jongetjes bij die niet eens wisten of ze links- of rechtsbenig waren. Maar ook jongens als Stefan die al over een geweldig schot beschikten en wisten waar ze moesten lopen." Stefan de Vrij is immers een van de pupillen en viel direct bij Van der Poel op. "Ik probeerde de balans te zoeken, zodat iedereen plezier had. Dat is het belangrijkst op die leeftijd. Ik paste oefeningen per speler of speelster aan. Tegen Stefan zei ik bijvoorbeeld dat hij bij een schietoefening ook zijn linkerbeen moest gebruiken."
Vader Jan de Vrij, liefst negentien seizoenen actief in het eerste elftal van VV Spirit, bleek zijn voetbalpassie uitstekend te hebben doorgegeven. Hij legt in het artikel uit. "We waren die zomer verhuisd van Lageweg (een buurtschap vallend onder Ouderkerk aan den IJssel, red.) naar het centrum van Ouderkerk. Toen hij anderhalf jaar oud was, trapte hij al tegen een bal. Stiekem rolde ik weleens een bal naar zijn linkervoet zodat hij ook daarmee ging trappen."
Films en series kijken
"Na onze verhuizing was hij altijd te vinden in De kooi. Dag in, dag uit. Zodra de school uit was, ging hij rechtstreeks door. De kooi lag precies tegenover ons huis." Gerben de Jong, de beste vriend van Stefan, was er ook vaak te vinden. Ook bij de familie thuis. Terwijl hij vader Jan aankijkt. "We konden bij jullie in- en uitlopen. Als het donker werd of slecht weer gingen we films of series kijken. Bij jullie boven. The Office, Prison Break: dat waren onze favorieten. Ik heb veel tijd bij jullie doorgebracht."
"Nu ligt er kunstgras. Wij voetbalden altijd op asfalt, met kleine steentjes erop. Mijn handen en knieën zaten altijd vol met die steentjes als ik thuiskwam. Geen prettige ondergrond om te vallen. Ik had altijd wel ergens schaafwonden op mijn lichaam. We speelden vaak vijf tegen vijf. Soms ook de oudere jongens tegen de jongere. Daar zat vaak een leeftijdsverschil van vijf tot zes jaar tussen. Bij die ouderen deed regelmatig Ebi Smolarek mee."
Potjes tienen
"Wij wilden niet verliezen, dus dat ging er flink op. Ook speelden we graag potjes tienen. Drie punten aftrek voor de keeper als je scoorde met een hakje, twee punten bij een kopbal. De verliezer moest voorover gebogen in het doel staan met zijn achterwerk naar ons gericht. Dan knallen maar, haha. Ook Stefan was weleens de pineut. Op zaterdag hingen we de hele dag bij Spirit. Na onze wedstrijd gingen we naar de PLUS in het dorp. Kochten we voor vijf gulden goedkope snoep en frisdrank en keerden we terug naar het sportpark."
De Jong, een halfjaar ouder dan De Vrij, speelde nooit met zijn beste vriend bij VV Spirit. Ruben de Vries, de huidige spits van het eerste elftal, wel. "Twee jaar in de F- en een jaar in de E-jeugd. Daarna ging Stefan naar Feyenoord. Ik speelde toen centraal achterin, Stefan op het middenveld. Mijn opdracht was simpel. Elke bal inleveren bij Stefan. Hij had toen al een enorm goed schot, scoorde regelmatig vanaf de middenlijn en werd elk jaar topscorer."
De Vries vult aan hoe hij twee jaar later ontdekte dat Stefan zich flink had ontwikkeld. Waarom de oma van Stefan het niet prettig vond dat haar kleinzoon naar Feyenoord vertrok, maar daarna zijn grootste fan werd. In welke sporten Stefan nog meer een talent was. Hoe Stefan zijn excellente leercapaciteiten combineerde met voetbal. Waarom vader Jan in de C2 aan zijn zoon voorstelde om terug te keren naar Spirit. Zijn ontwikkeling daarna. Hoe hun zomervakanties verliepen. En hoe deze nu verlopen. En komt zijn carrièreverloop naar Internazionale aan bod. Evenals een mogelijke terugkeer naar Feyenoord.
Onvoldoende
Tenslotte komt Stefan zelf aan bod. Over zijn jeugdjaren bij VV Spirit, de talentendagen van Feyenoord, zijn positiewissel en de combinatie met school. "Ik vergeet nooit dat ik in mijn derde jaar mijn eerste onvoldoende kreeg. Voor aardrijkskunde. Iedereen juichen en klappen. Bijzonder om te ervaren."
Vader Jan de Vrij
Het artikel over de jeugdperiode van Stefan de Vrij, met daarin een belangrijke rol voor VV Spirit, is te lezen in de nieuwe Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. Een dikke editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Daarin aandacht voor de vruchtbare grond van veertien spe(e)l(st)ers die belangrijk zijn (geweest) voor ons grootste voetbalgeluk: DOS Kampen (Jaap Stam), ASV Arkel (Frenkie de Jong), VV Helpman (Erwin en Ronald Koeman), VVGZ (Quilindschy Hartman), VV Bedum (Arjen Robben), SV Heinenoord (Esmee Brugts), WVF (Tijjani Reijnders), VV Margriet (Ruud van Nistelrooij), HC'03 (Klaas-Jan Huntelaar), Denzel Dumfries (VV Smitshoek), Jackie Groenen (GSBW en VV Riel) en Joey Veerman (RKAV Volendam). Ook brachten we alle amateurclubs in kaart en bekeken we waar de meeste Oranje-internationals speelden.
De dikke Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal valt bij de abonnees automatisch op de deurmat. Uiteraard is het eerste nummer van 2024 ook in de winkelschappen te vinden van de bekende supermarkten, vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport en ligt de editie op de NS-Stations. Het nummer is ook handig online te bestellen. Via deze link voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!