"Hij was een klein mannetje, met flaporen. Die jongen had een winnaarsmentaliteit! Hij ging altijd voorop in de strijd. Echt een karakterspeler. Volgens mij maakte hij geen smerige overtredingen of pakte hij veel kaarten, maar hij wilde ten koste van alles winnen", herinnert zijn oud-ploeggenoot Jacco Landsman zich zijn kennismaking met Stam nog, vertelt hij tegenover onze medewerker Steven Walter in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal die eerder dit jaar is verschenen en via deze link handig online is te bestellen. Daarin volop aandacht voor de amateurclub(s) van onze (ex-)internationals.
Steeplechase
Gerald van den Belt, al enige jaren actief in de directie van SC Cambuur en tevens oud-ploeggenoot, bevestigt die gedachte. "De sportvelden lagen onder een dikke laag sneeuw. Dus wedstrijden en trainingen werden afgelast." Landsman: "Geen probleem, want de atletiekvereniging had een soort steeplechase georganiseerd. Een hardloopwedstrijd van een paar kilometer, met hindernissen. We namen deel bij wijze van training. Er was een vrije inschrijving en de races waren op een camping in de buurt."
Verdeeld over vier weekenden waren er evenveel wedstrijden. Om de serie te winnen moest je minimaal drie chases winnen. De DOS'ers hadden al één wedstrijd gemist. Maar wie pakte de eindwinst? "Ja, ik", zegt Stam in het artikel. "Ik liep wel lekker en op een gegeven moment dacht ik: verrek, ik loop vooraan. Anderen zetten vervolgens aan, maar ik had nog energie over. Ik won drie wedstrijden. Mensen van de atletiekvereniging zullen wel wat chagrijnig zijn geweest dat juist een voetballer in plaats van een hardloper er met de prijs vandoor ging."
Gipsenpoot
Als een wervelwind raasde Stam over het veld. Niets kon hem stoppen. Zelfs lichamelijk ongemak niet, weet Landsman: "Hij had een keer een gipsenpoot. Zelfs met krukken liep hij harder dan de meesten." Gerard Plender, zijn trainer in de E- en D-jeugd, vult aan: "Eigenlijk mag je na een breuk drie maanden niet voetballen. Nou, na een week of zeven was hij alweer aan het spelen. Toen sleepte hij een beetje met zijn been achter zich aan, maar hij ging gewoon door."
Die strijdlust op het veld leverde de voormalige PSV’er en Ajacied zijn eerste bijnaam op. Niet The Dutch Destroyer, The Bald Slayer of zelfs De Rots van Kampen. "Ze noemden mij Briegel. Naar de Duitse international Hans-Peter Briegel. Ik had toen nog geen idee wie Briegel was. Zoveel voetbal was er op dat moment niet op televisie. Ja, het was een bepaald type speler. De sokken naar beneden en iemand die van hot naar her rende over het veld. Met een ongelooflijke bewijsdrang. Ik vond het niet erg om zo genoemd te worden."
Patatje eten
Van den Belt vertelt dat de jongens leefden voor het voetbal. Dagelijks op straat in de weer. Jassen als doelpalen. "Twee à drie keer per week trainen. Zaterdag was je de hele dag op de club. ’s Ochtends om tien uur zelf spelen en dan naar het eerste kijken. Patatje eten en ’s avonds om zes uur Duits voetbal kijken op televisie. Alles draaide om voetbal. We hadden een onbezorgde jeugd."
In het artikel met Jaap Stam en zijn oud-jeugdtrainer en -ploeggenoten is ook te lezen wat bedacht werd om op de heilige zondag toch het sportpark op te komen, welke bijzondere gave Stam als kind bezat, hoe hij een droom uit zag komen, hoe hij als achttienjarige in het wereldelftal van Hans van Dijkhuizen belandde, waarom Stam als jeugdspeler door betaald voetbalclubs over het hoofd werd gezien en de huidige waarde van DOS Kampen voor Stam, die er volgend seizoen hoofdtrainer wordt.
Het artikel over de jeugdperiode en het seniorendebuut van Jaap Stam bij DOS Kampen is te lezen in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. Een dikke editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Daarin aandacht voor de vruchtbare grond van veertien spe(e)l(st)ers die belangrijk zijn (geweest) voor ons grootste voetbalgeluk: RKAV Volendam (Joey Veerman), ASV Arkel (Frenkie de Jong), VV Helpman (Erwin en Ronald Koeman), VVGZ (Quilindschy Hartman), VV Bedum (Arjen Robben), GSBW en VV Riel (Jackie Groenen), WVF (Tijjani Reijnders), SV Heinenoord (Esmee Brugts), HC'03 (Klaas-Jan Huntelaar), VV Spirit (Stefan de Vrij), VV Smitshoek (Denzel Dumfries) en RKSV Margriet (Ruud van Nistelrooij). Ook brachten we alle amateurclubs in kaart en bekeken we waar de meeste Oranje-internationals speelden.
De dikke Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal viel bij de abonnees automatisch op de deurmat. Uiteraard is het eerste nummer van 2024 ook in de winkelschappen te vinden van de bekende supermarkten, vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport en ligt de editie op de NS-Stations. Het nummer is ook handig online te bestellen. Via deze link voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!