Laatste nieuws
11.05De Mos stellig over dragende speler PSV: 'Verstandig als hij nog een seizoen blijft'
11.01PEC Zwolle eert Van Polen nogmaals met Koningsdag-video: 'Er is maar één koning'
11.00LIVE Premier League | Do-or-die voor Liverpool in Londen tegen West Ham United
11.00LIVE Premier League | Erik ten Hag krijgt met Manchester United bezoek van Burnley
11.00Van der Gijp voorspelt weinig minuten voor PSV'er in Oranje: 'Vind ik wel lullig'
10.50'Xavi meldt zich met 70 miljoen bij Slot, Real Madrid handelt met PL-clubs'
10.41Salernitana eerste Serie A-slachtoffer, zinderende ontknoping volgt
10.30Van Polen sloeg afscheidswedstrijd bij PEC Zwolle af: 'Lijkt me heel ongemakkelijk'
10.29'Uitshirt van Feyenoord uitgelekt: zwart tenue met gekleurde accenten'
10.20Oosting hoopt vurig op Twente-target: 'Als zo'n speler bij ons wil komen spelen..'
10.20Gewilde Wirtz is ‘toptarget’ en ziet specifieke transfer in 2025 zelf ook zitten
10.17Liverpool-icoon waarschuwt Slot: 'Kijk naar hoe het Ten Hag is vergaan'
10.15Brobbey in het Zwanenmeer? Ajax-kandidaat Potter heeft bijzondere trainingsmethodes
10.14Forse kritiek op zwalkend Leeds, onzichtbare Piroe krijgt cijfer 1
10.00Romário (58) over aanstaande comeback: ‘Als de trainer me niet opstelt, dan ontsla ik hem’
09.50Derksen oppert verrassende Slot-opvolger bij Feyenoord: 'Hoorde dat hij eerste kandidaat is'
09.45'Napoli trekt de knip en legt absolute topcoach voor drie seizoenen vast'
09.38'Kandidaten als Frank de Boer en Pascal Jansen werden bij Ajax als te bleu gezien'
09.38Footy Headlines lekt na thuistenue ook uitshirt Feyenoord voor komend seizoen
09.23De beoogde nieuwe Ajax-trainer mag Pep Guardiola tot zijn bewonderaars rekenen
09.20Bijzonder: oud-Eredivisie-speler stopt al op 27-jarige leeftijd met profvoetbal
09.17Slot krijgt tip om Feyenoorder mee naar Liverpool te nemen: 'Beste van Europa'
09.15Oosting reageert op Feyenoord-geruchten: 'Op camera kun je het nooit helemaal goed doen'
09.00Onder vuur liggend Liverpool-duo moet zorgen dat Klopp-era geen nachtkaars wordt
08.50Van Polen licht afscheid als voetballer toe: 'Dat wil ik ze niet meer aandoen'
08.47Oosting zet deur voor toptarget Twente wagenwijd open: 'Als zo'n speler...'
08.26‘Ajax bracht bezoek aan talentvolle trainer; ook Europese topclubs met interesse
08.20'De eerste die Slot er bij Liverpool direct uit gaat pleuren is hij natuurlijk'
07.58NEC verlegt focus na bekerfinale op vijfde plek: 'We hebben een goede kans'
07.55Willem II heeft nog een punt nodig voor promotie na gelijkspel tegen FC Groningen
07.44Driessen: ‘Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert’
07.40Steun voor Ten Hag in Manchester: 'Heeft het helemaal niet zo slecht gedaan'
07.30Voetbal op tv: Ten Hag met Man Utd tegen Burnley
07.20Slot kiest zijn staf bij Liverpool: 'Nog drie exits bij Feyenoord'
01.03Matthijs de Ligt: "Ik denk vaak na over een terugkeer"
Resultaten x
binnenland

QPR-back Kenneth Paal gaat voor de 46 in de Championship: "Een seizoen van ups en downs"

Hij speelt in een loodzware competitie. Misschien wel de zwaarste van Europa. De Engelse Championship bestaat uit 24 clubs. Daarnaast komt Kenneth Paal met zijn club Queens Park Rangers uit in twee bekertoernooien en reist hij als international van Suriname regelmatig naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Desondanks miste de 26-jarige linksback dit seizoen nog geen duel. "Een van mijn doelen dit seizoen is deze reeks vol te houden."

22-03-2024 12:00 door Sander Berends

De cijfers op een rij. De teller van Kenneth Paal stond na het doelpuntloze gelijkspel van afgelopen zaterdag tegen Sunderland, waarin hij opnieuw de volle negentig minuten rondmaakte, dit seizoen op 3.299 speelminuten in de Championship. Daarnaast tien minuten in de FA Cup, dertien in de League Cup en 280 minuten in de nationale ploeg van Suriname. Opgeteld 3.602 speelminuten! Ruim 2,5 dag fulltime op het veld. Een ongelofelijk aantal. Dat beseft hij zelf ook. Al heeft hij geen idee dat hij daarmee een van de Nederlandse spelers is met de meeste speelminuten in zijn benen. "Is dat zo? Ik heb dit seizoen inderdaad geen wedstrijd gemist, maar dat ik hoog zou staan op een dergelijke lijst? Daar had ik nog geen seconde over nagedacht."

Reizen

Ter vergelijking. Virgil van Dijk maakte inclusief Europa League en interlands in Oranje 3.487 speelminuten. De enige twee spelers die meer minuten maakten, zijn Jorrel Hato (Ajax, 3.900 minuten) en Wesley Hoedt (Watford, 3.690 minuten). Na Paal komt Zian Flemming van Millwall FC met 3.117 minuten. "Het is ook zwaar, kan ik bevestigen. Daar komen de reizen bij. Na onze wedstrijd van zaterdag tegen Sunderland zaten we weer zes tot zeven uur in de spelersbus terug naar Londen."

Volgens Paal is persoonlijke verzorging belangrijk. "Ik laat me graag verzorgen door de fysiotherapeuten die mijn spieren masseren. Op de club staan ook ijsbaden. Daar ben ik eerlijk gezegd niet zo'n fan van, maar ik ga er wel in hoor. Onze trainingen kunnen daardoor nooit erg intensief worden ingedeeld. Daarbuiten is het vooral rusten. Het is inderdaad zwaar, maar ik zie het ook als een grote uitdaging. Een van mijn doelen is dit seizoen om alle wedstrijden te spelen. Daarnaast ook om met QPR in de Championship te blijven. Het is een seizoen met ups en downs. We moeten in de laatste acht wedstrijden nog vol aan de bak."

Degradatiestrijd

De Londense club staat momenteel met veertig punten op de twintigste plaats. De laatste drie ploegen degraderen naar de League One. QPR is nog net veilig, maar het puntverschil met de nummers 21 (Birmingham City) en 22 (Huddersfield Town) bedraagt één. Nummer 23 Sheffield Wednesday heeft twee punten minder. "Het is een spannende strijd onderin. Ook de ploegen boven ons hebben maar één, twee of drie punten meer. Geen enkele ploeg zal steken kunnen laten vallen."

Bij de blauw-witte formatie mag Paal ook zijn aanvallende kwaliteiten op de linkerflank tonen. "Afgelopen zaterdag kwam dat er voor rust niet uit, maar de trainer (Martí Cifuentes, red.) verlangt dat wel van me." Ook is hij betrokken bij de standaardsituaties. "Lucas Andersen (oud-Ajax en Willem II, red.) en ik wisselen de corners van de rechterkant af. Ik swing ze in, hij legt ze af. We proberen de tegenstander te verrassen door te switchen in het nemen van de corner."

Dochtertje

De oud-jeugdspeler van PSV speelt alweer bijna twee seizoenen voor Queens Park Rangers, dat in het seizoen 2014/15 voor het laatst in de Premier League uitkwam. "Het bevalt me heel goed. Ook het leven in Londen, een gigantische stad natuurlijk. Maar mijn vriendin Nina en ik hebben het goed naar ons zin. Ons dochtertje Kiana is zestien maanden geleden in Londen geboren. In de toekomst zal ze vast nog vaak moeten vertellen hoe dat komt."

In de zomer van 2022 verliet hij na vier seizoenen PEC Zwolle. "Het buitenland was altijd een droom voor me. De grootste omslag? Absoluut het aantal wedstrijden dat we spelen. En aansluitend het vele reizen." Voor Paal komen daar nog zijn extra vliegreizen naar Suriname bij kijken. Sinds de zomer van 2022 is hij international van het Zuid-Amerikaanse land nadat hij eerder 48 interlands voor de diverse Nederlandse jeugdteams speelden.

Keuze

"Bondscoach Stanley Menzo polste me al eerder. In de periode dat ik bij PEC Zwolle speelde. Toen vond ik de tijd daarvoor nog niet rijp. Wilde ik nog niet definitief beslissen. Toen hij daarna opnieuw met hetzelfde verzoek kwam, was mijn gevoel beter. Ik wil graag iets terugdoen voor Suriname, het land waar mijn ouders zijn geboren. Als ik het shirt aantrek, voel ik me trots."

 

 

Bij de nationale ploeg werd hij bovendien herenigd met enkele vrienden. "Met Shaquille Pinas (nu Hammarby IF, red.) kan ik het erg goed vinden. Met Virgil Misidjan speelde ik samen bij PEC Zwolle. Hij is ook een vriend van me geworden. Als we een kamer moeten delen bij de nationale ploeg, lig ik vaak bij hem." Hij debuteerde in Nicaragua en speelde al in Puerto Rico, Grenada en Cuba. "Het zijn vaak verre reizen, maar ook altijd leuke momenten. Gelukkig spelen we deze week in Almere (zondag tegen Martinique, red.)."

WK 2026

Suriname hoopt zich te plaatsen voor de Gold Cup van 2025. Een andere doelstelling is deelname aan het WK van 2026 en een plek op de FIFA-wereldranglijst in de mondiale top honderd. "Het zou super zijn als we dat bereiken. Maar eerst ons handhaven met QPR en persoonlijk wil ik graag die 46 wedstrijden in de Championship halen. Geen duel gemist. Dat zou me een topgevoel geven."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <