"Gezelligheid." Het eerste woord dat Rafael van der Vaart te binnen schiet als we naar zijn eerste herinnering vragen op het gebied van eindtoernooien. "De beelden van feestende Oranje-fans die door de straten lopen en op pleinen bij elkaar komen om een drankje te doen. Volledige oranje gekleurde tribunes. De Oranje-mars natuurlijk. Als spelers kregen we dat uiteraard ook mee. Ik heb weleens uit het raam van mijn hotelkamer staan kijken toen de stoet van supporters voorbijkwam met die bus voorop. Geweldig. Dat motiveerde ons extra om een goede prestatie te leveren", vertelt hij in ELF Voetbal nummer 6, dat het EK 2024 als thema kent, in de winkelschappen ligt en via deze link ook handig online is te bestellen.
Beste voetbal
Van der Vaart maakte vijf eindtoernooien mee. Hij was actief op de EK's van 2004, 2008 en 2012 en op de WK's van 2006 en 2010. "Als ik kijk naar de prestaties, dan springt het EK van 2008 eruit. Van de toernooien waaraan ik zelf deelnam, speelden we die zomer in Zwitserland het beste voetbal. Kijk maar naar de resultaten. Die zeggen alles. Je verslaat niet zomaar eerst de regerend wereldkampioen (Italië, red.) met 3-0 en daarna de verliezend WK-finalist (Frankrijk, red.) met 4-1. Wat een geweldig elftal hadden we toen."
Hij somt de namen op. "Wesley Sneijder, Robin van Persie, Arjen Robben, Nigel de Jong, Ruud van Nistelrooij, Giovanni van Bronckhorst: allemaal wereldtoppers. In 2010 haalden we in Zuid-Afrika de WK-finale, maar dat gebeurde niet met goed voetbal. Twee jaar eerder legden we dat wel op de mat. Alles klopte in dat team." Nederland strandde in de kwartfinale echter op het Rusland van bondscoach Guus Hiddink. Na verlenging werd het in Bazel 1-3. "Op een eindtoernooi moet je ook een beetje geluk hebben. Het moet meezitten. En dat zat het die wedstrijd duidelijk niet. Laat ik het daarop houden."
Niet lekker
Voor Van der Vaart betekende het zijn tweede EK. Vier jaar eerder in Portugal bereikte het Nederlands elftal de halve finale. Daarin was het gastland met 2-1 te sterk. "Aan dat toernooi heb ik geen goed gevoel overgehouden. Ik speelde niet veel en het ging ook niet lekker." Van der Vaart, toen nog Ajacied, startte alleen in de openingswedstrijd tegen Duitsland (1-1) in de basis. Daarna gooide bondscoach Dick Advocaat het team om en mocht Van der Vaart enkel vlak voor tijd invallen tegen Tsjechië en in de tweede helft tijdens de halve eindstrijd tegen Portugal. "Dat toernooi wil ik het liefst zo snel mogelijk vergeten, haha."
Het EK van 2012 in Polen en Oekraïne, waarop Van der Vaart als reserve-aanvoerder fungeerde achter Mark van Bommel, liep tevens uit op een teleurstelling. Oranje verloor al haar drie groepswedstrijden. Denemarken, Duitsland en Portugal scoorden telkens een keer vaker. Hij haalt zijn schouders op als dat toernooi ter sprake komt. "Op een eindtoernooi moet het lopen. Het liep niet."
Wedstrijdshirts
In het artikel ook het tragische verhaal waar de gedragen wedstrijdshirts van Van der Vaart zijn gebleven. Natuurlijk over zijn werkzaamheden tijdens het EK 2024, zijn eigen ervaringen met Duitsland, het leven in Boekarest, zijn planning, een mogelijke terugkeer bij Ajax, de consequenties van zijn werk als analist, van welke uitspraak hij spijt had en met welk woord zijn vader Youri Mulder ooit bejegende.
Naast Hélène Hendriks in ELF Voetbal nummer 6 ook interviews met EK 1988-winnaar Berry van Aerle, we spraken met oud-international Kees Kist en lieten presentatrice Hélène Hendriks aan het woord over haar eindtoernooi-ervaringen. Ook praatten we over het EK en andere zaken met aanvoerder Virgil van Dijk. Dávid Hancko komt uitgebreid ter sprake over Feyenoord, Slowakije en EURO 2024. Daarnaast vertelt het Oostenrijkse duo Maximilian Wöber en Phillipp Mwene, twee tegenstanders van Oranje, over het komende EK. In Guram Kashia lieten we nog een andere oud-eredivisionist aan het woord. De centrale verdediger debuteert op het EK met Georgië. Ook een verhaal over Pepe, die een record kan breken, en waarom Portugal onze Angstgegner is.
ELF Voetbal nummer 6 is bij de abonnees automatisch thuisbezorgd. De editie ligt ook in de winkelschappen van de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en is verkrijgbaar bij de winkels op reislocaties. Denk aan de NS Stations, Schiphol en Eindhoven Airport. De editie is ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!