Laatste nieuws
23.50Van Persie gaat enorm risico nemen: 'Ik zie de krantenkoppen al voor me'
23.50Duitsland slaat na onweer toe tegen Denemarken en gaat verder op EK
23.40Zwitserland in zevende hemel: 'We hebben Italië van A tot Z gedomineerd'
23.40Geen kans op derde olympisch goud voor Miller-Uibo op 400 meter door blessure
23.40Duits spektakelstuk in Dortmund: gastland naar kwartfinales na zege op Denemarken
23.40Chelsea en Tottenham hopen deal voor tiener van bijna 50 miljoen te kapen
23.19Duitsland na enerverend duel met Denemarken door naar kwartfinale EK
23.18Duitsland klopt Denemarken in waterballet en staat in de kwartfinale
23.18Lees terug hoe de EK-titelverdediger opnieuw snel sneuvelde
23.18VI Live: Duitsland bereikt laatste acht van EK
23.17Duitsland verslaat Denemarken en is kwartfinalist op EK na bewogen avond in Dortmund
23.03Arbitrage moet het flink ontgelden in Dortmund: 'Kotsmisselijk word je ervan'
23.01Belgische bond maakt excuses voor opmerkelijke video over Mbappé
22.55Duitsland vanaf de stip op voorsprong: Havertz uiterst koel in Dortmund
22.55Voetbalprominenten spreken schande van penalty Duitsland: ‘Kotsmisselijk’
22.53Rooney kritisch op Engeland-ster: 'Wat ik zag maakte me ongerust'
22.52VI Live: Duitsland lijkt het te beslissen met 2-0 van Musiala
22.39Überpechvogel Andersen krijgt twee VAR-beslissingen in twee minuten tegen
22.34VI Live: plottwist in Dortmund, Duitsland op voorsprong
22.30Oranje op scherp gezet: 'Roemenië is een leuke ploeg'
22.26VI Live: Duitsland ontsnapt vanwege buitenspelgoal Denemarken
22.26VI Live: tweede helft Duitsland - Denemarken begonnen
22.25Sociale media bol van gave beelden van bliksem en noodweer in Dortmund
22.22Kogel door de kerk: Marseille presenteert door topclubs gewilde trainer
22.10Zwitsers in extase: 'Wisten dat we ze kapot zouden maken'
22.09VI Live: Duitsland ontsnapt tegen Denemarken
22.02Verweij uit forse kritiek op Ajax: 'Het is te bespottelijk voor woorden'
21.57VI Live: wedstrijd Duitsland - Denemarken is weer begonnen
21.51Duitsland - Denemarken stilgelegd vanwege onweer en flinke hagelbui
21.48Ramaj blij met aanwinst Ajax: 'Hij wil veel stress in mijn hoofd opwekken'
21.48VI Live: wachten op de herstart bij Duitsland - Denemarken
21.47Duel tussen Duitsland en Denemarken gestaakt vanwege onweer
21.45TransferTalk | Ex-Feyenoorder Minteh verkast voor tientallen miljoenen binnen Premier League
21.42Noodweer in Dortmund: Duitsland - Denemarken op verzoek spelers stilgelegd
21.34VI Live: wedstrijd stilgelegd vanwege onweer
Resultaten x
binnenland

Rafael van der Vaart: "Als ik kijk naar de prestaties, dan springt het EK van 2008 eruit"

Geen enkele Nederlandse veldspeler verdedigde op meer EK's het shirt van Nederland dan Rafael van der Vaart. Drie Europese titelstrijden staan er achter de naam van de nu 41-jarige Noord-Hollander. Tevens twee WK's. De 109-voudig Oranje-international bezoekt EURO 2024 als analist. "Als Oranje de kwartfinale haalt, mogen we blij zijn."

20-06-2024 12:00 door Sander Berends

"Gezelligheid." Het eerste woord dat Rafael van der Vaart te binnen schiet als we naar zijn eerste herinnering vragen op het gebied van eindtoernooien. "De beelden van feestende Oranje-fans die door de straten lopen en op pleinen bij elkaar komen om een drankje te doen. Volledige oranje gekleurde tribunes. De Oranje-mars natuurlijk. Als spelers kregen we dat uiteraard ook mee. Ik heb weleens uit het raam van mijn hotelkamer staan kijken toen de stoet van supporters voorbijkwam met die bus voorop. Geweldig. Dat motiveerde ons extra om een goede prestatie te leveren", vertelt hij in ELF Voetbal nummer 6, dat het EK 2024 als thema kent, in de winkelschappen ligt en via deze link ook handig online is te bestellen.

Beste voetbal

Van der Vaart maakte vijf eindtoernooien mee. Hij was actief op de EK's van 2004, 2008 en 2012 en op de WK's van 2006 en 2010. "Als ik kijk naar de prestaties, dan springt het EK van 2008 eruit. Van de toernooien waaraan ik zelf deelnam, speelden we die zomer in Zwitserland het beste voetbal. Kijk maar naar de resultaten. Die zeggen alles. Je verslaat niet zomaar eerst de regerend wereldkampioen (Italië, red.) met 3-0 en daarna de verliezend WK-finalist (Frankrijk, red.) met 4-1. Wat een geweldig elftal hadden we toen."

Hij somt de namen op. "Wesley Sneijder, Robin van Persie, Arjen Robben, Nigel de Jong, Ruud van Nistelrooij, Giovanni van Bronckhorst: allemaal wereldtoppers. In 2010 haalden we in Zuid-Afrika de WK-finale, maar dat gebeurde niet met goed voetbal. Twee jaar eerder legden we dat wel op de mat. Alles klopte in dat team." Nederland strandde in de kwartfinale echter op het Rusland van bondscoach Guus Hiddink. Na verlenging werd het in Bazel 1-3. "Op een eindtoernooi moet je ook een beetje geluk hebben. Het moet meezitten. En dat zat het die wedstrijd duidelijk niet. Laat ik het daarop houden."

Niet lekker

Voor Van der Vaart betekende het zijn tweede EK. Vier jaar eerder in Portugal bereikte het Nederlands elftal de halve finale. Daarin was het gastland met 2-1 te sterk. "Aan dat toernooi heb ik geen goed gevoel overgehouden. Ik speelde niet veel en het ging ook niet lekker." Van der Vaart, toen nog Ajacied, startte alleen in de openingswedstrijd tegen Duitsland (1-1) in de basis. Daarna gooide bondscoach Dick Advocaat het team om en mocht Van der Vaart enkel vlak voor tijd invallen tegen Tsjechië en in de tweede helft tijdens de halve eindstrijd tegen Portugal. "Dat toernooi wil ik het liefst zo snel mogelijk vergeten, haha."

Het EK van 2012 in Polen en Oekraïne, waarop Van der Vaart als reserve-aanvoerder fungeerde achter Mark van Bommel, liep tevens uit op een teleurstelling. Oranje verloor al haar drie groepswedstrijden. Denemarken, Duitsland en Portugal scoorden telkens een keer vaker. Hij haalt zijn schouders op als dat toernooi ter sprake komt. "Op een eindtoernooi moet het lopen. Het liep niet."

Wedstrijdshirts

In het artikel ook het tragische verhaal waar de gedragen wedstrijdshirts van Van der Vaart zijn gebleven. Natuurlijk over zijn werkzaamheden tijdens het EK 2024, zijn eigen ervaringen met Duitsland, het leven in Boekarest, zijn planning, een mogelijke terugkeer bij Ajax, de consequenties van zijn werk als analist, van welke uitspraak hij spijt had en met welk woord zijn vader Youri Mulder ooit bejegende.

Naast Hélène Hendriks in ELF Voetbal nummer 6 ook interviews met EK 1988-winnaar Berry van Aerle, we spraken met oud-international Kees Kist en lieten presentatrice Hélène Hendriks aan het woord over haar eindtoernooi-ervaringen. Ook praatten we over het EK en andere zaken met aanvoerder Virgil van Dijk. Dávid Hancko komt uitgebreid ter sprake over Feyenoord, Slowakije en EURO 2024. Daarnaast vertelt het Oostenrijkse duo Maximilian Wöber en Phillipp Mwene, twee tegenstanders van Oranje, over het komende EK. In Guram Kashia lieten we nog een andere oud-eredivisionist aan het woord. De centrale verdediger debuteert op het EK met Georgië. Ook een verhaal over Pepe, die een record kan breken, en waarom Portugal onze Angstgegner is.

ELF Voetbal nummer 6 is bij de abonnees automatisch thuisbezorgd. De editie ligt ook in de winkelschappen van de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en is verkrijgbaar bij de winkels op reislocaties. Denk aan de NS Stations, Schiphol en Eindhoven Airport. De editie is ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Paul Pogba?
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.