Laatste nieuws
00.10Spartak Moskou komt met slecht nieuws voor Quincy Promes
00.10Vitesse lijkt alsnog gered: Franke en Parry sluiten deal, stukken op tijd bij KNVB
00.06Driessen ziet Oranje voorbij Roemenië komen: 'Dat wordt één groot volksfeest'
00.05Ronaldo en Portugal hebben strafschoppen nodig, maar schakelen Slovenië uit
00.04Vitesse komt vlak voor middernacht met schitterend nieuws voor alle supporters
00.02EK ook voor Nederlandse politie een snoepreisje: 'Een groot feest'
00.01Oranjelegioen buiten het stadion geweldige sfeer, erbinnen rustig: 'Te veel mooiweer-fans'
00.00Op valreep tóch nog goed nieuws voor Vitesse: club mogelijk gered door akkoord met schuldeiser

Gisteren

23.59Vitesse meldt akkoord tussen Franke en Parry, KNVB heeft documenten binnen
23.55Transfers Eredivisie 2024/25:Pavlidis verlaat de Eredivisie na drie jaar AZ
23.53Vitesse dient documenten in bij KNVB na deadline deal met Franke
23.50Portugal dankzij penaltyheld Diogo Costa naar kwartfinale EK ondanks pijnlijk moment huilende Cristiano Ronaldo
23.50Transfers Keuken Kampioen Divisie 2024/25: Eyongo vertrekt bij Excelsior
23.50Mbappé tegenover zijn idool Ronaldo in de kwartfinales van het EK
23.42Cristiano Ronaldo maakt gemiste penalty in strafschoppenserie goed: Portugal door
23.41Penaltykiller Diogo Costa behoedt Portugal en Ronaldo voor EK-trauma
23.41Portugal kruipt op het EK door oog van de naald na misser Ronaldo
23.40VI Live: Ronaldo scoort wel voor Portugal in strafschoppenreeks
23.35Cristiano Ronaldo barst in tranen uit: superster ontroostbaar na penalty
23.33VI Live: Portugal en Slovenië maken zich op voor interessante penaltyserie
23.30Spartak Moskou: contract van veroordeelde Promes ten einde
23.28VI Live: Costa voorkomt Portugees debacle veroorzaakt door Ronaldo én Pepe
23.25Sky Deutschland onthult transfersom die Manchester United aan Bayern München moet betalen voor Matthijs de Ligt
23.20Op de absolute valreep: Franke en Parry bereiken cruciaal Vitesse-akkoord
23.17Ronaldo in tranen na gemiste pingel op beroerde avond
23.17VI Live: tranen bij Ronaldo na gemiste Portugese strafschop in verlenging
23.13VI Live: Ronaldo mist vanaf de Portugese stip in de verlenging
23.05VI Live: Portugal en Slovenië maken van tweede EK-verlenging een feit
23.04Bijzondere beelden: Reijntjes spreekt hoopgevende woorden, Vitesse-fans in extase
23.04VI Live: Portugal bezig aan achtste verlenging ooit op een EK
23.02Common Group meldt vlak voor Vitesse-deadline deal met Franke
22.59Wielerliefhebber Van der Sar wil na hersenbloeding 'leven zonder haast'
22.50LIVE TRANSFERS: EK-revelatie heeft duidelijke wens, Ajax denkt aan Franse spits
22.48VI Live: Ronaldo mist flinke kans in slotfase van Portugal - Slovenië
22.42Pover Portugal ontsnapt aan EK-exit: Ronaldo maakt misser goed, Slovenië naar huis
Resultaten x
binnenland

Dávid Hancko verrast met Slowakije op EK 2024: "Mijn tijd bij Feyenoord voelt als een overwinning"

Een uiterst stabiele kracht in het hart van de verdediging van Feyenoord. Misschien wel de belangrijkste steunpilaar in het team. Op het EK 2024 in Duitsland speelt Dávid Hancko als linksback van het nationale elftal van Slowakije. We spraken hem uitgebreid. "De eerste twee jaar bij Feyenoord voelen voor mij als een sportieve revanche."

28-06-2024 12:30 door Sander Berends

Afgelopen seizoen miste hij slechts 25 minuten in de Eredivisie. Daarbuiten droeg Hancko in elke minuut het shirt van Feyenoord. In de Champions League en Europa League miste hij zelfs geen enkele minuut. In de nationale ploeg van Slowakije is de 26-jarige verdediger ook een vaste basisklant. Het bezorgt hem een kort emotioneel gevoel als hij daarmee wordt geconfronteerd. "Vooral als ik terugdenk aan de voorgaande jaren. Bij Sparta Praag kreeg ik het stempel Man van Glas opgedrukt. Dat deed me serieus pijn."

Blessures

Hij herhaalt in ELF Voetbal nummer 6, waarin hij uitgebreid aan het woord komt (via deze link te bestellen), de ongewenste bijnaam. "Man van Glas... Ik liep voortdurend tegen blessures aan. Voet, knie, rug, spieren. Ik werd er in mijn eerste twee seizoenen (2019-2021, red.) gek van. Ten opzichte van die periode voelt mijn tijd bij Feyenoord tot dusver ook als een overwinning. De statistieken laten zien dat ik afgelopen seizoen geen wedstrijd heb gemist. Ik heb 47 van de 48 duels volledig gespeeld. De eerste twee jaar bij Feyenoord voelen voor mij als een sportieve revanche."

Al blijft Hancko kritisch. "Het is jammer dat we onze landstitel niet konden verdedigen. We behaalden meer punten dan vorig jaar (84 om 82, red.), maar PSV draaide een topseizoen en brak een clubrecord. Het motiveerde ons daarom extra om de KNVB Beker te pakken. Om de supporters met een prijs te belonen voor hun gigantische steun. Mede daarom heb ik ook van het afgelopen seizoen genoten." En het geheim van zijn grote hoeveelheid speelminuten? "Veel rusten, letten op mijn voeding en verzorgen. Volgens mij zijn onze fysiotherapeuten weleens gek geworden van het aantal keren dat ik op hun behandeltafel lag."

Taalbarrière

In de nationale ploeg heeft hij te maken met Francesco Calzona. De taalbarrière vormt een obstakel. "De bondscoach spreekt alleen Italiaans. Assistent-bondscoach Marek Hamsik vertaalt alles voor hem op het veld. Daarnaast is Pavol Farkas aan de technische staf toegevoegd. Eveneens een oud-international die jarenlang in Italië voetbalde. Hij helpt ook mee met het overbrengen van de teksten. De bijeenkomsten en besprekingen duren daardoor wat langer, maar dat is nu eenmaal zo."

"Ik spreek Italiaans en kan rechtstreeks met de bondscoach communiceren. Een gevolg van mijn transfer naar Fiorentina in 2018. In Italië is Engels niet gangbaar. Op de club sprak iedereen Italiaans. De gesprekken tussen de spelers in de kleedkamer kon ik niet volgen, de humor en de details bij besprekingen ook niet. Ik werd gedwongen om de taal snel te leren. Ik zat drie keer in de week in de schoolbanken. Na drie tot vier maanden kon ik de taal verstaan. Na zes maanden gaf ik mijn eerste interview in het Italiaans."

Steven Gerrard

Ook aanvoerder Skriniar is de taal machtig, door zijn verleden bij Sampdoria en Internazionale. "Een idool wil ik Milan niet noemen. Dat waren spelers als Steven Gerrard en David Beckham. Als jeugdspeler was ik middenvelder. Maar Milan vervulde absoluut een voorbeeldfunctie. Net als ik komt hij uit de jeugdopleiding van MSK Zilina en debuteerde hij in het eerste elftal. Hij vertrok als een van de eerste spelers van Zilina naar Italië, naar Sampdoria. Toen besefte ik dat de stap naar een Europese topcompetitie reëel was. Dat motiveerde me alleen maar meer."

"Toen ik in 2018 op mijn twintigste voor de eerste keer bij de nationale ploeg kwam, ving Milan me uitstekend op, samen met Martin Skrtel, die Liverpool had verruild voor Fenerbahçe. Dat deed me goed. Milan en ik hebben regelmatig contact. We sturen elkaar spraakberichten. Ik zag hem acht jaar geleden al in de nationale ploeg in actie. Slowakije speelt thuiswedstrijden in het stadion van MSK Zilina. Als jeugdspeler kon ik gemakkelijk aan kaarten komen. Vanaf 2015 zag ik bijna alle thuiswedstrijden live. Mijn eerste persoonlijke herinneringen aan de nationale ploeg gaan terug naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika, het eerste waaraan Slowakije deelnam. We vlogen in de achtste finale eruit, uitgerekend tegen jullie."

Formule I

Hancko vertelt in het interview ook over zijn vader, zijn jeugd, ijshockey, zijn grote passie voor Formule I, welke Grand Prix hij bezocht, Max Verstappen, zijn liefde voor de NFL, van welke American Football-speler hij fan is en is van welke club, over zijn vrouw Kristyna Plískova, padellen, shirts verzamelen, de Nederlandse taal, zijn schriftje met persoonlijke aantekeningen en het minutenrecord dat hij bijna brak.

Naast Dávid Hancko in ELF Voetbal nummer 6 ook interviews met EK 1988-winnaar Berry van Aerle, we spraken met oud-international Kees Kist en lieten presentatrice Hélène Hendriks aan het woord over haar eindtoernooi-ervaringen. Ook praatten we over het EK en andere zaken met aanvoerder Virgil van Dijk. Daarnaast vertelt het Oostenrijkse duo Maximilian Wöber en Phillipp Mwene, twee tegenstanders van Oranje, over het komende EK. In Guram Kashia lieten we nog een andere oud-eredivisionist aan het woord. De centrale verdediger debuteert op het EK met Georgië. Ook een verhaal over Pepe, die een record brak, en waarom Portugal onze Angstgegner is.

ELF Voetbal nummer 6 is bij de abonnees automatisch thuisbezorgd. De editie ligt ook in de winkelschappen van de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en is verkrijgbaar bij de winkels op reislocaties. Denk aan de NS Stations, Schiphol en Eindhoven Airport. De editie is ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Paul Pogba?
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.