Afgelopen seizoen miste hij slechts 25 minuten in de Eredivisie. Daarbuiten droeg Hancko in elke minuut het shirt van Feyenoord. In de Champions League en Europa League miste hij zelfs geen enkele minuut. In de nationale ploeg van Slowakije is de 26-jarige verdediger ook een vaste basisklant. Het bezorgt hem een kort emotioneel gevoel als hij daarmee wordt geconfronteerd. "Vooral als ik terugdenk aan de voorgaande jaren. Bij Sparta Praag kreeg ik het stempel Man van Glas opgedrukt. Dat deed me serieus pijn."
Blessures
Hij herhaalt in ELF Voetbal nummer 6, waarin hij uitgebreid aan het woord komt (via deze link te bestellen), de ongewenste bijnaam. "Man van Glas... Ik liep voortdurend tegen blessures aan. Voet, knie, rug, spieren. Ik werd er in mijn eerste twee seizoenen (2019-2021, red.) gek van. Ten opzichte van die periode voelt mijn tijd bij Feyenoord tot dusver ook als een overwinning. De statistieken laten zien dat ik afgelopen seizoen geen wedstrijd heb gemist. Ik heb 47 van de 48 duels volledig gespeeld. De eerste twee jaar bij Feyenoord voelen voor mij als een sportieve revanche."
Al blijft Hancko kritisch. "Het is jammer dat we onze landstitel niet konden verdedigen. We behaalden meer punten dan vorig jaar (84 om 82, red.), maar PSV draaide een topseizoen en brak een clubrecord. Het motiveerde ons daarom extra om de KNVB Beker te pakken. Om de supporters met een prijs te belonen voor hun gigantische steun. Mede daarom heb ik ook van het afgelopen seizoen genoten." En het geheim van zijn grote hoeveelheid speelminuten? "Veel rusten, letten op mijn voeding en verzorgen. Volgens mij zijn onze fysiotherapeuten weleens gek geworden van het aantal keren dat ik op hun behandeltafel lag."
Taalbarrière
In de nationale ploeg heeft hij te maken met Francesco Calzona. De taalbarrière vormt een obstakel. "De bondscoach spreekt alleen Italiaans. Assistent-bondscoach Marek Hamsik vertaalt alles voor hem op het veld. Daarnaast is Pavol Farkas aan de technische staf toegevoegd. Eveneens een oud-international die jarenlang in Italië voetbalde. Hij helpt ook mee met het overbrengen van de teksten. De bijeenkomsten en besprekingen duren daardoor wat langer, maar dat is nu eenmaal zo."
"Ik spreek Italiaans en kan rechtstreeks met de bondscoach communiceren. Een gevolg van mijn transfer naar Fiorentina in 2018. In Italië is Engels niet gangbaar. Op de club sprak iedereen Italiaans. De gesprekken tussen de spelers in de kleedkamer kon ik niet volgen, de humor en de details bij besprekingen ook niet. Ik werd gedwongen om de taal snel te leren. Ik zat drie keer in de week in de schoolbanken. Na drie tot vier maanden kon ik de taal verstaan. Na zes maanden gaf ik mijn eerste interview in het Italiaans."
Steven Gerrard
Ook aanvoerder Skriniar is de taal machtig, door zijn verleden bij Sampdoria en Internazionale. "Een idool wil ik Milan niet noemen. Dat waren spelers als Steven Gerrard en David Beckham. Als jeugdspeler was ik middenvelder. Maar Milan vervulde absoluut een voorbeeldfunctie. Net als ik komt hij uit de jeugdopleiding van MSK Zilina en debuteerde hij in het eerste elftal. Hij vertrok als een van de eerste spelers van Zilina naar Italië, naar Sampdoria. Toen besefte ik dat de stap naar een Europese topcompetitie reëel was. Dat motiveerde me alleen maar meer."
"Toen ik in 2018 op mijn twintigste voor de eerste keer bij de nationale ploeg kwam, ving Milan me uitstekend op, samen met Martin Skrtel, die Liverpool had verruild voor Fenerbahçe. Dat deed me goed. Milan en ik hebben regelmatig contact. We sturen elkaar spraakberichten. Ik zag hem acht jaar geleden al in de nationale ploeg in actie. Slowakije speelt thuiswedstrijden in het stadion van MSK Zilina. Als jeugdspeler kon ik gemakkelijk aan kaarten komen. Vanaf 2015 zag ik bijna alle thuiswedstrijden live. Mijn eerste persoonlijke herinneringen aan de nationale ploeg gaan terug naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika, het eerste waaraan Slowakije deelnam. We vlogen in de achtste finale eruit, uitgerekend tegen jullie."
Formule I
Hancko vertelt in het interview ook over zijn vader, zijn jeugd, ijshockey, zijn grote passie voor Formule I, welke Grand Prix hij bezocht, Max Verstappen, zijn liefde voor de NFL, van welke American Football-speler hij fan is en is van welke club, over zijn vrouw Kristyna Plískova, padellen, shirts verzamelen, de Nederlandse taal, zijn schriftje met persoonlijke aantekeningen en het minutenrecord dat hij bijna brak.
Naast Dávid Hancko in ELF Voetbal nummer 6 ook interviews met EK 1988-winnaar Berry van Aerle, we spraken met oud-international Kees Kist en lieten presentatrice Hélène Hendriks aan het woord over haar eindtoernooi-ervaringen. Ook praatten we over het EK en andere zaken met aanvoerder Virgil van Dijk. Daarnaast vertelt het Oostenrijkse duo Maximilian Wöber en Phillipp Mwene, twee tegenstanders van Oranje, over het komende EK. In Guram Kashia lieten we nog een andere oud-eredivisionist aan het woord. De centrale verdediger debuteert op het EK met Georgië. Ook een verhaal over Pepe, die een record brak, en waarom Portugal onze Angstgegner is.
ELF Voetbal nummer 6 is bij de abonnees automatisch thuisbezorgd. De editie ligt ook in de winkelschappen van de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en is verkrijgbaar bij de winkels op reislocaties. Denk aan de NS Stations, Schiphol en Eindhoven Airport. De editie is ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!