Laatste nieuws
00.10Spartak Moskou komt met slecht nieuws voor Quincy Promes
00.10Vitesse lijkt alsnog gered: Franke en Parry sluiten deal, stukken op tijd bij KNVB
00.06Driessen ziet Oranje voorbij Roemenië komen: 'Dat wordt één groot volksfeest'
00.05Ronaldo en Portugal hebben strafschoppen nodig, maar schakelen Slovenië uit
00.04Vitesse komt vlak voor middernacht met schitterend nieuws voor alle supporters
00.02EK ook voor Nederlandse politie een snoepreisje: 'Een groot feest'
00.01Oranjelegioen buiten het stadion geweldige sfeer, erbinnen rustig: 'Te veel mooiweer-fans'
00.00Op valreep tóch nog goed nieuws voor Vitesse: club mogelijk gered door akkoord met schuldeiser

Gisteren

23.59Vitesse meldt akkoord tussen Franke en Parry, KNVB heeft documenten binnen
23.55Transfers Eredivisie 2024/25:Pavlidis verlaat de Eredivisie na drie jaar AZ
23.53Vitesse dient documenten in bij KNVB na deadline deal met Franke
23.50Portugal dankzij penaltyheld Diogo Costa naar kwartfinale EK ondanks pijnlijk moment huilende Cristiano Ronaldo
23.50Transfers Keuken Kampioen Divisie 2024/25: Eyongo vertrekt bij Excelsior
23.50Mbappé tegenover zijn idool Ronaldo in de kwartfinales van het EK
23.42Cristiano Ronaldo maakt gemiste penalty in strafschoppenserie goed: Portugal door
23.41Penaltykiller Diogo Costa behoedt Portugal en Ronaldo voor EK-trauma
23.41Portugal kruipt op het EK door oog van de naald na misser Ronaldo
23.40VI Live: Ronaldo scoort wel voor Portugal in strafschoppenreeks
23.35Cristiano Ronaldo barst in tranen uit: superster ontroostbaar na penalty
23.33VI Live: Portugal en Slovenië maken zich op voor interessante penaltyserie
23.30Spartak Moskou: contract van veroordeelde Promes ten einde
23.28VI Live: Costa voorkomt Portugees debacle veroorzaakt door Ronaldo én Pepe
23.25Sky Deutschland onthult transfersom die Manchester United aan Bayern München moet betalen voor Matthijs de Ligt
23.20Op de absolute valreep: Franke en Parry bereiken cruciaal Vitesse-akkoord
23.17Ronaldo in tranen na gemiste pingel op beroerde avond
23.17VI Live: tranen bij Ronaldo na gemiste Portugese strafschop in verlenging
23.13VI Live: Ronaldo mist vanaf de Portugese stip in de verlenging
23.05VI Live: Portugal en Slovenië maken van tweede EK-verlenging een feit
23.04Bijzondere beelden: Reijntjes spreekt hoopgevende woorden, Vitesse-fans in extase
23.04VI Live: Portugal bezig aan achtste verlenging ooit op een EK
23.02Common Group meldt vlak voor Vitesse-deadline deal met Franke
22.59Wielerliefhebber Van der Sar wil na hersenbloeding 'leven zonder haast'
22.50LIVE TRANSFERS: EK-revelatie heeft duidelijke wens, Ajax denkt aan Franse spits
22.48VI Live: Ronaldo mist flinke kans in slotfase van Portugal - Slovenië
22.42Pover Portugal ontsnapt aan EK-exit: Ronaldo maakt misser goed, Slovenië naar huis
Resultaten x
binnenland

Kees Kist: "Ik meldde me af voor het WK van 1978, dat had ik nooit moeten doen"

Een doelpuntenkanon. Zijn ziedende schot bezorgde Kees Kist als eerste Nederlander de Gouden Schoen, met AZ'67 de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis, gevolgd door een transfer naar Paris Saint-Germain. Ook kwam de goalgetter van weleer uit op twee EK's. In 1980 afgesloten met de Zilveren Schoen. "In 1976 werd ik na de halve finale alsnog ingevlogen."

28-06-2024 16:00 door Sander Berends

In de Eredivisie staat zijn teller op 212 doelpunten. Alleen Willy van der Kuijlen, Ruud Geels en Johan Cruijff scoorden vaker. De 34 doelpunten in het seizoen 1978/79 leverden Kist de Gouden Schoen op. Met AZ’67 won hij drie keer de KNVB Beker en werd hij kampioen. Ook nam hij deel aan twee EK’s. Het tussenliggende WK van 1978 in Argentinië sloeg hij over. "We kenden de situatie rond de junta (militaire dictatuur, red.). Daarover bestond veel ophef", vertelt Kist in ELF Voetbal nummer 6, die via deze link ook gemakkelijk online is te bestellen.

Wereldkampioen

"Eerst bedankte Hugo Hovenkamp, daarna Willem van Hanegem, met wie ik samenspeelde bij AZ. Ik twijfelde. Ik sprak erover met mijn ouders. Zij zeiden dat ik niet moest gaan. Ik meldde me af. Dat had ik nooit moeten doen. Achteraf kreeg ik er veel spijt van. Nog steeds. Mensen spraken me aan en zeiden: 'Met jou waren we wereldkampioen geworden'. Oranje miste een scorende spits in Argentinië."

Voor het EK van 1976 in Joegoslavië stond Kist op de stand-by-lijst. "Ik mocht niet op vakantie. Op donderdag zat ik te vissen aan het IJsselmeer toen ik werd gehaald. Iemand van de technische staf van Oranje had gebeld of ik de volgende ochtend naar Schiphol kon komen. In de halve finale tegen Tsjecho-Slowakije waren Johan Cruijff, Johan Neeskens en Van Hanegem tegen schorsingen aangelopen. Wim Rijsbergen en Wim Suurbier waren geblesseerd geraakt. Die zaterdag speelde Oranje de wedstrijd om de derde plaats tegen Joegoslavië. Na rust viel ik in op het middenveld."

Het vergeten EK

Vier jaar later gaf bondscoach Jan Zwartkruis Kist het rugnummer 9 op het EK in Italië, het eindtoernooi dat op 26 mei 2024 aan bod kwam in een aflevering van Andere Tijden Sport en de bijnaam 'het vergeten EK' kreeg. Het eindtoernooi ook waarop Oranje zou zijn aangetreden met een overtrainde selectie. Het gevolg van de aanpak van de bondscoach, een oud-militair.

Kist: "Ik voelde dat helemaal niet zo. Ik had een hekel aan lopen, maar de trainingen bij het Nederlands elftal verliepen niet anders dan bij clubs. Vaak wordt na teleurstellend verlopen toernooien naar excuses gezocht. Toen heeft iemand dit bedacht."

Johnny Rep

Op het EK van 1980 in Italië deelde Kist een kamer met Johnny Rep. "Spitsen bij elkaar. De KNVB deelde spelers in op basis van hun positie. Ook de keepers lagen elkaar bij elkaar of de centrale verdedigers bijvoorbeeld. Johnny is een geweldige kerel." Griekenland was de eerste tegenstander in het Stadio Diego Armando Maradona, toen nog Stadio San Paolo, van Napels. Kist maakte vanaf elf meter de enige treffer.

"Ik nam altijd de penalty’s. Een keeper kan er nooit bij als je een hoek kiest en hard schiet. Tegen Griekenland koos ik voor mijn gebruikelijke tactiek. Ik keek kort naar de rechterhoek voordat ik de bal neerlegde. Daarna plaatste ik de bal op de stip en keek ik over de bal nog een keer naar rechts. Zodanig dat ik zeker wist dat de keeper die blik had gezien. Vervolgens knalde ik de bal in de linkerhoek."

Krachtsverschil

De tweede wedstrijd tegen West-Duitsland ging met 3-2 verloren door een hattrick van Klaus Allofs. "Willy van de Kerkhof maakte vlak voor tijd de 3-2. Maar van spanning was eigenlijk nooit echt sprake; daarvoor was het krachtsverschil te groot." De laatste poulewedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije moest gewonnen worden. Kist begon op de bank en stond net klaar om René van de Kerkhof te vervangen toen Zdenek Nehoda de 0-1 binnenwerkte. Met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied maakte Kist 1-1. Daar bleef het bij. Een doelpunt van Michel van de Korput werd vlak voor tijd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Oranje kon naar huis. "Dankzij mijn twee doelpunten werd ik tweede op de topscorerslijst van het EK. Daarvoor kreeg ik een Zilveren Schoen."

Zwartkruis bleef aan als bondscoach. "Ik mocht hem. Een lieve man die hield van strengheid. Natuurlijk merkten we dat hij een oud-militair was, maar hij had het beste met ons voor. Ik had meer moeite met zijn voorganger, Ernst Happel. Een aparte man met rare ideeën. Soms zette hij spelers neer op heel andere posities. Happel zei nooit iets tegen me. Misschien deed hij dat ook niet bij andere spelers, dat weet ik niet. Hij ging er blijkbaar vanuit dat je wist wat je moest doen."

Paris Saint-Germain

In het artikel vertelt Kist ook uitgebreid over zijn grootste huidige hobby, welke sport hij graag in de winter uitvoert, het leven in Noord-Brabant, het bijzondere mini-WK van januari 1981 in Mexico, een stiekem bezoek aan een strand, een bijzonder moment op de trainerscursus met Willem van Hanegem, zijn vriendschap met Kristen Nygaard, hoe zijn transfer naar Paris Saint-Germain op speciale wijze tot stand kwam, op welke luxe plek in de Franse hoofdstad hij een kamer kreeg, waarom er plotseling een limousine voor hem naast het trainingsveld stond en voor welke wedstrijd hij onlangs werd uitgenodigd.

Het volledige interview met Kees Kist is te lezen in ELF Voetbal nummer 6. Daarin ook interviews met EK 1988-winnaar Berry van Aerle, we lieten presentatrice Hélène Hendriks aan het woord over haar eindtoernooi-ervaringen en spraken over het EK en andere zaken met aanvoerder Virgil van Dijk. Dávid Hancko komt uitgebreid ter sprake over Feyenoord, Slowakije en EURO 2024. Daarnaast vertelt het Oostenrijkse duo Maximilian Wöber en Phillipp Mwene, twee tegenstanders van Oranje, over het komende EK. In Guram Kashia lieten we nog een andere oud-eredivisionist aan het woord. De centrale verdediger debuteert op het EK met Georgië. Ook een verhaal over Pepe, die een record brak, en waarom Portugal onze Angstgegner is.

ELF Voetbal nummer 6 is bij de abonnees automatisch thuisbezorgd. De editie ligt ook in de winkelschappen van de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en is verkrijgbaar bij de winkels op reislocaties. Denk aan de NS Stations, Schiphol en Eindhoven Airport. De editie is ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Paul Pogba?
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.