Laatste nieuws
20.30Mario Been noemt favoriet voor Ballon d’Or: ‘Hij is van een absolute buitencategorie'
20.25Slecht nieuws voor Bosz: PSV ziet topscorer voor onbepaalde tijd geblesseerd raken
20.10LIVE UEFA Nations League | Kraker tussen Frankrijk en Italië, België in Hongarije tegen Israël, Turkije naar Wales
20.05Opvallend gerucht: 'Naast Ajax aast ook Feyenoord op transfervrije buitenkans'
20.00'Je denkt toch niet dat Frenkie dan nooit meer in beeld zou komen voor Oranje?'
19.58Tonali mist net geen jaar bij Italië na gokschorsing
19.45Praat mee op VP: Frankrijk - Italië
19.45Praat mee op VP: België - Israël
19.45PSV-topscorer Hirving Lozano voorlopig uit de roulatie
19.31PSV ziet topscorer Lozano wegvallen
19.20'Depay tekent voor twee jaar bij Braziliaanse Corinthians'
19.02Koeman laat zich lovend uit: 'Dat is goed voor zijn ontwikkeling'
19.00‘Oranje-international Memphis Depay bereikt persoonlijk akkoord met club uit Brazilië’
19.00Praat mee op VP: De Graafschap - FC Eindhoven
18.48'Memphis staat voor eerste avontuur buiten Europa'
18.40'Groot nieuws: Memphis moet alleen nog medische keuring ondergaan in Brazilië'
18.15'Ik was me niet bewust van interesse van PSV, ik blijf mijn eigen ding doen'
18.00Fledderus na pijnlijk vertrek bij FC Groningen adviseur bij het Como van Fàbregas: ‘Wat een ramp leek, blijkt nu een zegen’
18.00Welke formatie wil Koeman gaan spelen richting het WK van 2026?
18.00Zirkzee vertelt op welk moment de knop bij hem omging
17.55De Bruyne voorspelt wanneer het misgaat met volle speelkalender
17.34Opmerkelijke Ajax-onthulling: 'Vorig seizoen trainden we niet op verdedigen'
17.25Voetbal op tv: op deze zender kijk je zaterdag naar Oranje
17.25VP-voetbalkantine: 'Hilgers' keuze voor Indonesië is een verstandige'
17.21Ook FC Twente-verdediger Mees Hilgers gaat voor Indonesië spelen: ‘Grote ervaring’
17.18Broertje Reijnders kiest voor ander land en maakt interlandswitch
17.15Harde woorden Steven Bergwijn laten Ronald Koeman koud: ‘Was pas ongeloofwaardig geweest als ik dit sportieve stap had genoemd’
17.10Twente-verdediger Hilgers wacht niet op Oranje en maakt interlandswitch
16.47Kluivert dolt met Ronaldo: 'Ik heb met hem gelachen...'
16.45Hilgers en Eliano Reijnders kiezen voor Indonesië
16.45FC Twente-verdediger Hilgers kiest voor Indonesië
16.35Steven Bergwijn slaat terug naar Ronald Koeman: 'Als hij zo doorgaat, dan verliest hij al zijn geloofwaardigheid’
16.32Van Hanegem verdedigt Bergwijn: 'Ik word daar een beetje moe van'
16.25Van Hanegem zeer enthousiast: 'Dat is een goede aankoop van Feyenoord, serieus'
16.20LIVE TRANSFERS: Antwerp legt Dennis Praet vast, André Gomes naar Lille
Resultaten x
binnenland

De visie van Harry, de Tietenman: "Ik hoop dat Koeman heeft geleerd van de Spanjaarden"

Het EK zit er inmiddels alweer vier dagen op. Onze columnist Harry Goudsblom, alias de Tietenman, moest de uitschakeling van het Nederlands elftal in de halve finale tegen Engeland even laten bezinken. Nu zet hij zijn mening toch op papier. "We waren te lief en te eerlijk. En alles ging over rechts! Dat had Ronald Koeman aan moeten geven."

18-07-2024 18:00 door Sander Berends

"Eerst wil ik graag terugblikken op de ochtend en middag van onze halve finale tegen Engeland. In Dortmund, een historische dag met ruim honderdduizend supporters in de stad. Het was een gekkenhuis rondom de Oranje-bus. Eerst mochten we de stad niet in. Erg teleurstellend. We moesten uren wachten op toestemming van de politie. De stad was zo vol dat de plek, waar we moesten zijn, niet was te bereiken zonder politie-escorte. Rond 16.00 uur was dat eindelijk geregeld."

Parade

"Wij zijn met de andere leden van de bus eerder met de tram naar het centrum gegaan, want daar was natuurlijk de sfeer te vinden en ongelofelijk veel oranje! De parade was immens en waarschijnlijk een van de grootste die we ooit hebben gedaan. De Oranje-bus is wereldwijd gegaan en natuurlijk is de 'Van links naar rechts' door ons wereldberoemd geworden. De oranje dubbeldekker is inmiddels twintig jaar een begrip en heeft al deelgenomen aan vijftig parades. Daarvoor hebben we van de KNVB een special herinneringsschaal ontvangen."

"Ronald Koeman begon in de halve finale met dezelfde elf zoals de wedstrijd daarvoor en dat pakte niet goed uit. In mijn vorige column pleitte ik voor de optie met Wout Weghorst als diepe spits en Memphis Depay daaromheen. Koeman passeert Memphis toch niet. Anders had ik Joshua Zirkzee graag eens willen zien. Een frisse speler die de tegenstander niet kent. Een soort joker, net als Memphis in 2014 op het WK in Brazilië onder Louis van Gaal was."

Onterechte penalty

"Oranje kwam goed uit de startblokken en Xavi Simons maakte een geweldig doelpunt. Wij gingen uit ons dak op de tribune, maar werden door de onterechte penalty weer overschreeuwd door de Engelsen die eerst waren aangeslagen. Dan de penalty. Deze was natuurlijk onterecht en te schandalig, nog los van het feit dat Bukayo Saka twee keer hands maakte en Denzel Dumfries zeker geen overtreding. Juist eerder Harry Kane zelf, die tegen de voet van Dumfries aanschoot. Daarna maakte Kane theater en wist dat de VAR dan gaat kijken."

"Tien minuten later werd Donyell Malen getorpedeerd door twee Engelsen als hij op doel schoot, waarbij hij door de lucht vloog. Maar Malen stond op en ging ongedeerd verder. Juist toen had Malen het Kane-recept moeten herhalen waardoor de VAR wordt getriggerd om te kijken. We zijn te lief en te eerlijk. Geen voetbalgogme zoals Van Gaal ooit zei."

Simons moeten wisselen

"Simons zagen we in de rest van de wedstrijd niet veel goeds meer doen en daarom had Koeman hem rond de zestigste minuut moeten wisselen. Had Jeremie Frimpong de ploeg een nieuwe injectie kunnen geven. Na een halfuur raakte Memphis geblesseerd en koos Koeman voor Joey Veerman. Tactisch gezien een logische zet, omdat ons middenveld werd overlopen. Maar dat was te simpel gedacht, want juist daarom liep er steeds een verdediger van de Engelsen op het middenveld in bij gebrek aan voorwaartse druk. Met alleen Malen in de spits kon de verdediging van Engeland steeds rustig opbouwen. Als onze middenvelders dan wilden doordekken, vonden de Engelsen de vrije man Phil Foden of Jude Bellingham op het middenveld. Cody Gakpo liep steeds achter Kyle Walker aan dan andersom. Geen grip waardoor alle Engelsen leken vrij te staan."

"De tweede helft startte Weghorst in plaats van Malen. De snelheid eruit. En ja, als je dan Weghorst brengt, moet je hem wel ballen spelen. Dat gebeurde niet. In de eerste tien minuten werd hoog druk gezet en kregen we schermutselingen bij de Engelsen in het strafschopgebied, maar die Duitser floot telkens tegen ons. Wat mij ook verbaasde, was dat bij Oranje alles over rechts ging. Daar waar Gakpo, de man in vorm, telkens vrijstond. Hij kreeg echter nauwelijks ballen. Onbegrijpelijk. Koeman had dat aan moeten geven. Nathan Aké draaide nooit open, maar speelde de bal steeds weer naar het midden. Hem wisselen voor Micky van de Ven was goed geweest."

Kritisch

"Ik ben kritisch op Koeman die de hele tweede helft niets heeft gedaan. Daar waar de Engelse bondscoach Gareth Southgate dat wel deed. En met succes! Stefan de Vrij liep goed mee met die gast in de laatste minuut, maar die schoot onverwacht binnen. Een mooi doelpunt. De wissels Brian Brobbey en Joshua Zirkzee daarna in de extra tijd hadden natuurlijk geen zin. Sterker nog, de slechts twee minuten extra tijd waren daardoor ook gelijk weg. Heel raar eigenlijk. We hebben niet het beste voetbal gespeeld, maar hadden de finale absoluut kunnen halen."

"Ik hoop dat Ronald Koeman heeft geleerd hoe het wel moet als hij naar de Spanjaarden heeft gekeken. Het tweede doelpunt in de finale tegen Engeland; binnen vier passes de bal bij de spits. Alle passes naar voren. In de omschakeling liggen immers de meeste kansen. En hopelijk heeft hij dit ook gezien in de finale: de Spanjaarden posteerden een mannetje bij de paal bij de corners en die man voorkwam juist de 2-1 voor de Engelsen. Spanje is mijn eigen ogen de terechte winnaar van EURO 2024!"




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Presnel Kimpembe?
transfergeruchten Laatste: Jordan Teze lijkt op weg naar de uitgang bij PSV
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.