"Het hangt vaak af van de situatie waarin ik me begeef, maar in het verleden was het erger. Ik maak me inmiddels minder druk over mijn stotterprobleem en daardoor gebeurt het steeds minder vaak. Het probleem wordt versterkt door emoties. Als ik meer gespannen ben, hoor je mijn stem vaker haperen. Vaak aan het begin van een interview. Of als ik iemand voor het eerst ontmoet", vertelt Kramer in ELF Voetbal nummer 7, die via deze link handig is te bestellen, uitgebreid over het probleem waarmee hij al zijn hele leven rondloopt.
Geintjes
"Ik heb het geaccepteerd. Dit is wie ik ben. Het kan voorkomen dat ik iets meer tijd nodig heb om een vraag te beantwoorden of iets te vertellen. In het voetbal heb ik er gelukkig helemaal geen last meer van. Ook omdat ik er zelf veel geintjes over maak. Als ik nieuwe mensen leer kennen, zeg ik vaak direct dat ik stotter. Ik stel me kwetsbaar op. In het begin was ik daarvoor best zenuwachtig, maar nu is het ijs vaak snel gebroken."
"Achteraf had ik graag eerder willen weten wat ik nu weet. Als kind zat ik er erg mee. Vooral in de puberteit was het niet gemakkelijk. En ook daarna werd ik diverse keren geconfronteerd met moeilijke situaties. Op mijn zeventiende, achttiende kwam ik bij de selectie van AZ. Ik maakte mezelf groot. Je wil met iedereen fijn contact kunnen maken en gezellig kunnen meepraten. Maar door die extra drang ging het bij mij juist mis. Als jonge speler vroeg ik me voortdurend af wat andere mensen van me vonden. Voor interviews was ik echt zenuwachtig. Die eerste indruk, hè."
Niet juiste moment
"Op mijn twintigste meldde ik me aan voor een cursus, maar daarmee ben ik voortijdig gestopt. Ik was een van de jongste deelnemers en maakte deel uit van een groep die veel meer last van stotteren had dan ik. Daar voelde ik me niet thuis. Dit was niet het juiste moment. Ik vroeg me bovendien af waarom ik er iets aan moest doen. Is het heel ernstig als ik niet uit mijn woorden kan komen? Ik wilde mezelf niet die druk opleggen. Het werkt. Het gespannen gevoel voor interviews is volledig weg. Ik denk er nu vooraf ook weinig over na."
"En heeft stotteren negatieve gevolgen? Op televisie komen bekende Nederlanders voorbij die ermee kampen. Zij hebben er schijt aan. 'Kan het mij iets schelen?' Zo moet ik ook denken. Gelukkig dienen sommige BN'ers nu als uithangbord. Miss Montreal, Typhoon, Erben Wennemars, rapper Donnie. Zij maken het bespreekbaar en dienen als voorbeeld voor andere mensen met dit probleem. Stotteren wordt niet langer gezien als gek. Als je ergens goed in bent, kom je er. Dan maakt een beetje stotteren niet uit."
Woonkamer
Kramer vertelt in het interview ook wanneer hij opvallend genoeg geen last heeft van stotteren. Hoe dat komt en hoe hij zijn hulp ter beschikking stelt. Hij komt terug op het historische afgelopen seizoen waarin Go Ahead Eagles een ticket voor de voorronde van de Conference League pakte, op zijn geweldige leven in Deventer, welke speler zijn huis als woonkamer voor de spelers aanbiedt, waarom hij toch is teruggekeerd naar Alkmaar, waarom hij na een jaar NEC terugging naar Go Ahead Eagles en praat hij over voorspellingslijstjes waar hij graag met collegavoetballers aan meedoet.
In ELF Voetbal nummer 7 naast het interview met Joris Kramer ook een interview met trainer Maurice Steijn over zijn passie voor The Rolling Stones en met oud-prof Ard van Peppen over diens grootste hobby trailrunning. Arouna Koné blikt terug op onder meer zijn periode bij Roda JC en PSV en we spraken in het Duitse Frankfurt af met Nando Rafael. Ook gingen we golfen met (ex-)sc Heerenveen-spelers Mickey van der Hart, Thom Haye en Joost van Aken. We spraken profwielrenner Bauke Mollema over zijn voetbalpassie en Feyenoord-liefde en maakten een rondje langs de velden om portretten op te tekenen van de kersverse trainers van Feyenoord en Ajax, Brian Priske en Francesco Farioli. Daarnaast blikten we met vier krachten terug op het Olympische voetbaltoernooi van 2008, spraken we Leroy Sané en stelden we met Willem Janssen diens Superelf samen.
ELF Voetbal nummer 7 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie is tegelijk heel gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Daarnaast ligt ons nieuwe nummer in de schappen van de bekende supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Rotterdam Airport en Rotterdam The Hague Airport. Een abonnement afsluiten, is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link vind je de mogelijkheden. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!