Laatste nieuws
00.10Hoorzitting van City begint spoedig: "De andere clubs willen ons zien sneuvelen"

Gisteren

23.45Ten Hag breekt lans voor De Ligt en Casemiro: 'Hij heeft geen ritme'
23.45Ten Hag verdedigt bekritiseerde vedette: "Niet zijn eerste slechte wedstrijd"
23.33Gyökeres is niet te stoppen bij Sporting
23.22Ook Ramaj was verrast toen hij het keepersnieuws hoorde
23.20Column Sjoerd Mossou | Alleen in de bekrompenheid van onze eigen navel zijn RKC of Almere City relevanter dan Fluminense of Grêmio
23.18Messi na drie maanden weer inzetbaar: "We hebben weer de beste in de wereld"
23.10'Zirkzee en Brobbey sterk in Oranje, maar wacht eerst de transfer van Memphis af'
23.04Primeur voor Roque bij zege Betis op Haller en consorten
23.00Heidenheim terug op aarde na 4-2 verlies bij Dortmund, Malen scoort zijn eerste
22.55Hamer blijft scoren in Engeland en helpt Sheffield United aan zege
22.52Ramaj doet boekje open na besluit Farioli: "Was verrast, net als iedereen"
22.40Ajax-banneling teruggehaald door Farioli, verdediger traint mee met hoofdploeg
22.30Helmond Sport en Excelsior winnen toppers in Keuken Kampioen Divisie, ADO en Cambuur weer onderuit
22.25'Clubs zijn overvol schema zat, play-offs om Europees voetbal verdwijnen'
22.24Adeyemi en Malen helpen Dortmund aan zege en koppositie
22.20PSV breekt record met toptransfer Veerle Buurman
22.15Helmond Sport nieuwe koploper in eerste divisie na knappe zege bij De Graafschap
21.58Helmond Sport nieuwe koploper KKD, Vitesse wint en volgende uitglijder ADO
21.58Helmond Sport nieuwe koploper KKD, Vitesse wint en nieuwe uitglijder ADO
21.57Helmond Sport nieuwe koploper na KKD-kraker, Volendam verliest wéér punten
21.53Jong PSV wint maar verzuimt score uit te bouwen
21.45PSV-speelster Buurman maakt recordtransfer naar Chelsea, naar schatting voor 200.000 euro
21.35Vloet wil na celstraf terugkeren in voetbal: 'Iemand moet die tweede kans geven'
21.33Hamer blijft gaan in Championship: Nederlander prikt heerlijk raak na counter
21.16Veerle Buurman maakt recordtransfer
21.05Malen van de nul af in Bundesliga: Nederlander haalt hard uit in thuisduel
21.01Malen is los: Nederlander opent seizoensrekening
20.50Kraay heeft 'appeltje te schillen' met Ramaj: "Hij zat 21 keer te zwaaien"
20.20'Frenkie heeft goed nieuws voor Barça en is klaar voor volgende stap in herstel'
20.20Rai Vloet doet na dodelijk ongeval voor het eerst zijn verhaal: ‘Ik heb een onvergeeflijke fout gemaakt’
20.15Makélélé pakt trainerscarrière na jaren weer op in Griekenland
20.13Galatasaray verwelkomt Hongaars international
20.13Galatasaray verwelkomt Oostenrijks international
20.13Galatasaray verwelkomt nieuwe spits als concurrent voor Osimhen
Resultaten x
binnenland

Nando Rafael is op niemand boos in Nederland: "Bij Ajax was tweede worden geen optie"

Volle stadions, veel goals en prijzen: de dromen van Nando Rafael waren als die van ieder andere jonge voetballiefhebber. De reis ernaartoe niet. Nadat zijn ouders, broer en zus zijn vermoord en hij naar Nederland vlucht, hoopt Nando Rafael zijn droom waar te maken in de shirts van Ajax en Oranje. De nu veertigjarige oud-spits schittert echter in de Bundesliga en draagt de nationale tenues van Duitsland en later Angola. "Op niemand in Nederland ben ik boos. Alles in het leven gebeurt met een reden."

23-08-2024 10:00 door Sander Berends

Hij draagt een wit shirt, een zwart colbertje en een zwarte broek. "Ik heb zo dadelijk nog een zakelijke afspraak. Ik ben met diverse projecten bezig. Met het grootste kom ik binnenkort naar buiten", vertelt Rafael in ELF Voetbal nummer 7, waarin we met hem afspraken in Frankfurt, die via deze link gemakkelijk is te bestellen. "Ik kan alleen verklappen dat het gaat om een platform waarmee ik een nieuwe generatie binnen en buiten het voetbal wil bereiken."

Podcasts

"Het heeft iets met media te maken. Ik word af en toe uitgenodigd om in podcasts te spreken, zoals veel oud-voetballers. Leuk werk om te doen. Dat maakt onderdeel uit van het project, maar meer wil ik er liever niet over kwijt. Later dit kalenderjaar wordt alles duidelijk."

Nadat zijn aflopende contract bij VfL Bochum medio 2016 niet wordt verlengd en een avontuur in Indonesië door bureaucratische regels niet van de grond komt, zit Rafael niet stil. Zo werkt hij als zaakwaarnemer voor een groot Duits bureau. "Daarmee ben ik nu alweer een tijdje gestopt. Ik wil niet gebonden zijn, heb vrijheid nodig. Ik ben wel spelersbegeleider. Voetbal is meer dan enkel achter een bal aanrennen. Ik help spelers op mentaal en sportief gebied. Veel psychologen hebben nooit gevoetbald. Veel fysieke trainers hebben geen ervaring met psychologie, weten niet hoe het eraan toegaat in het profvoetbal en hebben niet meegemaakt wat ik heb meegemaakt. Ik ben met betaald voetbal grootgebracht en heb tot mijn 32ste op het hoogste niveau gespeeld."

Angola

Ook voor zijn geboorteland Angola zet hij zich in. "Samen met een team van initiatiefnemers zijn we bezig met het opzetten van een voetbalacademie en een weeshuis. Ik heb nu de kans om iets terug te doen," vervolgt Rafael die daarna in het artikel terugkomt op zijn vluchtverhaal. Hoe zijn ouders, broer en zus werden vermoord en hoe hij daarna naar Nederland kwam.

"Op die leeftijd droomde ik elke dag alleen maar over voetbal. Ik wilde spelen in volle stadions, voor supporters die je naam schreeuwen en veel doelpunten maken. Dat was mijn drive. Ik kon niet voorstellen hoe het zou zijn om geen voetballer te zijn. Mijn oom, Eduardo Carvalho, steunde me daarin volledig. Hij is een enorme voetbalfan. Een fantastische kerel."

Leerschool

"Toen ik in de D1 (in 1995, red.) het shirt met Ajax-logo mocht aantrekken, was hij enorm trots. Net als ik. Ik had de ambitie om de beste speler van de wereld te worden. Bij Ajax was tweede worden geen optie. Wij zijn Ajax: dat gevoel en die houding pasten bij mij. Ik deed er alles aan om het eerste elftal te bereiken. Daar was ik altijd mee bezig. De leerschool was hard. Tegenstanders hoefden niet gemotiveerd te worden. Iedereen was op zijn best tegen Ajax."

Daarna vertelt Rafael van welke trainer hij bij Ajax het meest leerde, hoe zijn tocht tot zijn debuut in de Johan Cruijff Arena verliep, hoe hij landelijk bekend werd door de wedstrijd in de halve finale van de KNVB Beker tegen FC Twente, waarom een vertrek daarna onontkoombaar werd, hoe de keuze op Hertha BSC Berlin viel, blikt hij terug op zijn veertienjarige loopbaan, waarom inwoners van China hem telkens wilde aanraken, waarom hij het WK van 2006 op het nippertje misliep, waarom hij alsnog koos voor Angola, zijn huidige levenssituatie en vertelt hij over zijn toekomst.

Het volledige interview met Nando Rafael is te lezen in ELF Voetbal nummer 7. Daarin ook een interview met trainer Maurice Steijn over zijn passie voor The Rolling Stones en met oud-prof Ard van Peppen over diens grootste hobby trailrunning. Joris Kramer van Go Ahead Eagles toont zijn kwetsbare kant en spreekt over zijn stotterprobleem en Arouna Koné blikt terug op onder meer zijn periode bij Roda JC en PSV. Ook gingen we golfen met (ex-)sc Heerenveen-spelers Mickey van der Hart, Thom Haye en Joost van Aken. We spraken profwielrenner Bauke Mollema over zijn voetbalpassie en Feyenoord-liefde en portretteerden de kersverse trainers van Feyenoord en Ajax, Brian Priske en Francesco Farioli. Daarnaast blikten we met vier krachten terug op het Olympische voetbaltoernooi van 2008, spraken we Leroy Sané en stelden we met Willem Janssen diens Superelf samen.

ELF Voetbal nummer 7 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie is tegelijk heel gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Daarnaast ligt het nummer nog enkele dagen in de schappen van de bekende supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Rotterdam Airport en Rotterdam The Hague Airport. Een abonnement afsluiten, is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link vind je de mogelijkheden. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.