Laatste nieuws
01.55Ten Hag vertelt wanneer hij Malacia weer bij de selectie van Manchester United verwacht
00.10Hoorzitting van City begint spoedig: "De andere clubs willen ons zien sneuvelen"

Gisteren

23.45Ten Hag breekt lans voor De Ligt en Casemiro: 'Hij heeft geen ritme'
23.45Ten Hag verdedigt bekritiseerde vedette: "Niet zijn eerste slechte wedstrijd"
23.33Gyökeres is niet te stoppen bij Sporting
23.22Ook Ramaj was verrast toen hij het keepersnieuws hoorde
23.20Column Sjoerd Mossou | Alleen in de bekrompenheid van onze eigen navel zijn RKC of Almere City relevanter dan Fluminense of Grêmio
23.18Messi na drie maanden weer inzetbaar: "We hebben weer de beste in de wereld"
23.10'Zirkzee en Brobbey sterk in Oranje, maar wacht eerst de transfer van Memphis af'
23.04Primeur voor Roque bij zege Betis op Haller en consorten
23.00Heidenheim terug op aarde na 4-2 verlies bij Dortmund, Malen scoort zijn eerste
22.55Hamer blijft scoren in Engeland en helpt Sheffield United aan zege
22.52Ramaj doet boekje open na besluit Farioli: "Was verrast, net als iedereen"
22.40Ajax-banneling teruggehaald door Farioli, verdediger traint mee met hoofdploeg
22.30Helmond Sport en Excelsior winnen toppers in Keuken Kampioen Divisie, ADO en Cambuur weer onderuit
22.25'Clubs zijn overvol schema zat, play-offs om Europees voetbal verdwijnen'
22.24Adeyemi en Malen helpen Dortmund aan zege en koppositie
22.20PSV breekt record met toptransfer Veerle Buurman
22.15Helmond Sport nieuwe koploper in eerste divisie na knappe zege bij De Graafschap
21.58Helmond Sport nieuwe koploper KKD, Vitesse wint en volgende uitglijder ADO
21.58Helmond Sport nieuwe koploper KKD, Vitesse wint en nieuwe uitglijder ADO
21.57Helmond Sport nieuwe koploper na KKD-kraker, Volendam verliest wéér punten
21.53Jong PSV wint maar verzuimt score uit te bouwen
21.45PSV-speelster Buurman maakt recordtransfer naar Chelsea, naar schatting voor 200.000 euro
21.35Vloet wil na celstraf terugkeren in voetbal: 'Iemand moet die tweede kans geven'
21.33Hamer blijft gaan in Championship: Nederlander prikt heerlijk raak na counter
21.16Veerle Buurman maakt recordtransfer
21.05Malen van de nul af in Bundesliga: Nederlander haalt hard uit in thuisduel
21.01Malen is los: Nederlander opent seizoensrekening
20.50Kraay heeft 'appeltje te schillen' met Ramaj: "Hij zat 21 keer te zwaaien"
20.20'Frenkie heeft goed nieuws voor Barça en is klaar voor volgende stap in herstel'
20.20Rai Vloet doet na dodelijk ongeval voor het eerst zijn verhaal: ‘Ik heb een onvergeeflijke fout gemaakt’
20.15Makélélé pakt trainerscarrière na jaren weer op in Griekenland
20.13Galatasaray verwelkomt Hongaars international
20.13Galatasaray verwelkomt Oostenrijks international
Resultaten x
binnenland

Arouna Koné: "Nadat ik bij Roda kwam, richtte ik me op een transfer naar PSV of Ajax"

Als jonge jongen droomde Arouna Koné (40) ervan om ooit op Old Trafford te schitteren. Mede dankzij vier seizoenen in de Eredivisie bereikte hij The Theatre of Dreams, alleen niet in het shirt van Manchester United. De nu gepensioneerde Ivoriaan blikt gelukkig terug op zijn carrière, die hem naar Roda JC en PSV bracht en hem tussendoor bijna naar Ajax leidde. "Ik zag mezelf al in het Ajax-shirt spelen."

23-08-2024 16:00 door Sander Berends

Zijn carrière duurde negentien jaar. Zijn laatste profclub was het Turkse Sivasspor, waar hij in de zomer van 2021 vertrok. Er lagen aanbiedingen op tafel, maar Koné was vermoeid na een lange loopbaan. "Ik had de deur op een kier staan voor een interessant nieuw avontuur, maar nadat ik een paar maanden met mijn gezin in België had doorgebracht, vond ik het mooi geweest", vertelt hij in gesprek met onze medewerker Guus Hetterscheid in ELF Voetbal nummer 7, die via deze link handig online is te bestellen. "Ik heb nog bij een amateurclub in België (VK Weerde, red.) meegedaan, maar dat ik daar mijn carrière zou willen vervolgen was fake news."

Voor de lol

"De club plaatste dat op Facebook. Samen met een vriend heb ik een aantal keren meegespeeld, maar puur voor de lol. Het was in de buurt van onze toenmalige woonplaats. Nu we in Lens wonen, ga ik hier naar de sportschool en ik mag af en toe aansluiten bij wedstrijden met oud-spelers van RC Lens. Toen PSV tegen Lens speelde in de Champions League, zat ik helaas net in Ivoorkust. Anders was ik naar het stadion gegaan."

Koné denkt met veel plezier terug aan zijn tijd in Nederland, bij Roda JC (2003-2005) en PSV (2005-2007). "Nederland is enorm belangrijk geweest voor mijn carrière. Achteraf waren het mijn mooiste en beste jaren. Met PSV werd ik twee keer kampioen en we bereikten de kwartfinales van de Champions League. En Roda JC blijf ik voor altijd dankbaar omdat ik een kans kreeg om een volgende stap te maken na mijn transfer vanuit Ivoorkust naar Lierse SK. Daar had ik een doorlopend contract, maar de club kreeg financiële problemen. Ik ging naar Roda en Stein Huysegems ging dezelfde zomer naar AZ. Zo kreeg Lierse door Stein en mij wat geld."

Eric Cantona

Aanvankelijk was zijn plan om via Lierse SK de stap te maken naar Anderlecht of Club Brugge. "Maar nadat ik bij Roda kwam, richtte ik me op een transfer naar PSV of Ajax. In Afrika heb ik die clubs leren kennen. Ik was vroeger een groot fan van George Weah en de Braziliaanse Ronaldo, die via PSV de wereldtop haalde. In mijn jeugd droomde ik ervan om voor Manchester United uit te komen. Ik was namelijk ook een groot liefhebber van Eric Cantona. Later genoot ik van Ruud van Nistelrooij bij United. Hij liet zien dat je daar via PSV kunt komen."

Eerst moest Koné zich bij Roda JC bewijzen. "Ik beleefde een goed seizoen, maar buiten het veld had ik het moeilijk. Ik sprak geen Nederlands of Engels. Bij Lierse waren mensen die Frans spraken, bij Roda niet. Ik zat het eerste halfjaar zonder familie in een hotel. Dat was moeilijk, ook al was iedereen op de club aardig voor mij. Toen ik de voorzitter van de supportersvereniging van Roda ontmoette, kwam ik uit een isolement. Freek Cox sprak Frans en zocht mij vaak op. Zo had ik iemand om mee te praten. Ondertussen volgde ik Engelse les. Freek heeft mij in die begintijd enorm geholpen en we hebben nog altijd contact."

Blonderen

Koné vertelt in het interview ook uitgebreid over andere onderwerpen. Waarom hij zijn haren destijds liet blonderen, hoe Ajax hem op het spoor kwam en waarom die transfer uiteindelijk afketste, welke onderzoeken hij moest ondergaan vervolgens en hij verhaalt voluit over zijn periode bij PSV. Zijn ervaringen met Wiljan Vloet, met Huub Stevens, met Guus Hiddink, de steun van Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati en zijn band met Jefferson Farfán, Alex en Heurelho Gomes. Over zijn jeugd in Anyama, een buitenwijk van de Ivoriaanse stad Abidjan, zijn periode in de Engelse Premier League en over zijn huidige leven.

Het volledige interview met Arouna Koné is te lezen in ELF Voetbal nummer 7. Daarin ook een interview met trainer Maurice Steijn over zijn passie voor The Rolling Stones en met oud-prof Ard van Peppen over diens grootste hobby trailrunning. Joris Kramer van Go Ahead Eagles toont zijn kwetsbare kant en spreekt over zijn stotterprobleem en Nando Rafael blikt vanuit Frankfurt terug op zijn bijzondere carrière en spreekt over zijn nieuwe leven. Ook gingen we golfen met (ex-)sc Heerenveen-spelers Mickey van der Hart, Thom Haye en Joost van Aken. We spraken profwielrenner Bauke Mollema over zijn voetbalpassie en Feyenoord-liefde en portretteerden de kersverse trainers van Feyenoord en Ajax, Brian Priske en Francesco Farioli. Daarnaast blikten we met vier krachten terug op het Olympische voetbaltoernooi van 2008, spraken we Leroy Sané en stelden we met Willem Janssen diens Superelf samen.

ELF Voetbal nummer 7 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie is tegelijk heel gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Daarnaast ligt het nummer nog enkele dagen in de schappen van de bekende supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Rotterdam Airport en Rotterdam The Hague Airport. Een abonnement afsluiten, is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link vind je de mogelijkheden. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.