Laatste nieuws
21.30City-speler deelt irritatie: 'Misschien stop ik wel op mijn dertigste'
21.21Schouten reageert na complimentenregen: 'Hij heeft mij echt beter gemaakt'
21.12'Klaassen doorstaat medische keuring bij Ajax: moment van bekendmaking genoemd'
21.08Kieft: 'Het lukt hem niet, PSV zit aanvallend niet op hem te wachten'
21.07Aston Villa rouwt om plotseling overlijden Europa Cup 1-held Gary Shaw (63)
20.55Krabbendam: 'Feyenoord heeft eraan gedacht om hem terug te halen'
20.45Ehizibue en Ekkelenkamp verrassend aan kop in Serie A na comeback
20.38Slot is niet bang voor AC Milan: 'Maar we hebben wel veel respect voor ze'
20.35Hij is terug: Noa Lang laat zich zien in Turijn en is klaar voor clash met Juve
20.32Beroep in proces tegen Sepp Blatter (88) en Michel Platini (69) in maart 2025
20.29Ten Hag cryptisch over Antony: 'Spelers moeten het verdienen'
20.28Ex-Feyenoorder 'Samba Sam' toont klasse en maakt absolute wereldgoal
20.17Willumsson ontkracht 'Paixão-kopie': 'Haalde een grap uit met mijn vader'
20.15Bosz blij met spannende transferzomer PSV: 'Anders had ik geen nacht geslapen'
20.15PSV-opponent Juventus heeft 'intelligente spelers nodig', weet ervaringsdeskundige Bosz
20.00Bosz grijpt in bij Italiaanse vraag tijdens persconferentie: 'Perdone!'
20.00PSV moet Nederlandse eer hooghouden: 50x je inleg bij zege op Juventus!
19.55'Klaassen kreeg bod van twee andere clubs, maar koos voor contract bij Ajax'
19.52LAFC neemt clublegende Vela na negen maanden weer in dienst
19.40Krabbendam ziet harde werker bij Feyenoord: 'Materiaalman moet hem binnen laten'
19.40Motta countert vraag over 'naïef' PSV: 'Champions League-duels van ze gezien...'
19.14Willumsson deelt verhaal achter dansje tegen Feyenoord
19.07'Lamlendig' PSV gelaakt: 'Grootste inspanning was het veld op wandelen'
19.00Juve-trainer Motta lovend over PSV'er: 'Topspeler en hele aardige jongen'
19.00Braziliaans wonderkind groeit in topvorm toe naar Chelsea-entree
19.00Praat mee op VP: SC Cambuur - Roda JC
19.00Praat mee op VP: FC Emmen - Vitesse
18.56PSV kan beroep doen op Noa Lang in Champions League-duel met Juventus
18.55Bosz helpt Nederlandse journalisten en vertaalt Italiaanse vraag even
18.55Juve beducht voor één PSV'er in het bijzonder: 'Hij is een zeer goede speler'
18.50Opsteker voor Feyenoord: Hwang kan debuteren in Champions League
18.45Motta lyrisch over één PSV'er op persconferentie: 'Hij is een topspeler'
18.39Opsteker voor Feyenoord: aanwinst Hwang In-Beom speelgerechtigd voor CL-duel met Bayer Leverkusen
18.35Verweij komt met nieuws over Klaassen-contract: 'Veel water bij de wijn'
18.21Ajax maakt entree in Premier League International Cup
Resultaten x
binnenland

André Ooijer: "Ik botste bij PSV met voorzitter Westerhof en zei iets van: 'Jij eruit of ik eruit''

Eigenlijk dacht André Ooijer PSV nooit meer te verlaten na zijn overstap van Roda JC in januari 1998. Maar onenigheid met toenmalig PSV-voorzitter Rob Westerhof resulteerde ruim acht jaar later in zijn enige buitenlandse avontuur. Zijn verblijf bij Blackburn Rovers past in een carrière vol toevalligheden die volgens Ooijer bovenmenselijke sturing lijken te suggereren. "Soms zijn er momenten dat je denkt: het moest zo zijn."

06-09-2024 14:00 door Sander Berends

Een maand nadat Ooijer tijdens het WK van 2006 voor Oranje debuteerde op een eindtoernooi volgde zijn enige buitenlandse avontuur. De nu vijftigjarige oud-verdediger verliet PSV voor Blackburn Rovers. "Het plan lag er om bij te tekenen bij PSV, maar die overeenkomst werd opeens ingetrokken. Dat was heel raar", vertelt Ooijer in ELF Voetbal nummer 9, die via deze link handig online is te bestellen, tegenover onze medewerker Guus Hetterscheid.

Vriendenteam

"Ik had een geweldige periode achter de rug bij PSV: we werden vijf keer kampioen, kwamen tot de halve finale in de Champions League en hadden een soort vriendenteam met Vennegoor, John de Jong, Bouma, Lucius, Cocu, Vogel, Kezman en Van Bommel. Ik botste toen met voorzitter Rob Westerhof en zei iets van: 'Jij eruit of ik eruit'. Dat was niet slim en een transfer was de enige oplossing. Maar waar kom je terecht? Er was Engelse interesse na het WK, maar clubs als Liverpool, Arsenal, United en Chelsea haalden geen verdedigers van die leeftijd. Ik was 32."

Blackburn Rovers, het seizoen ervoor zesde in de Premier League, was een van de clubs die het wel zagen zitten in de Oranje-international. "Ze zaten toevallig in Roermond op trainingskamp en de manager, Mark Hughes, belde of ik wilde langskomen voor een kop thee. Ik werd daar met open armen ontvangen. Twee Australiërs, Lucas Neill en Brett Emerton, die ik kende van zijn tijd bij Feyenoord, kwamen naar me toe en vroegen al of ik zou blijven. Blackburn is geen grote club, maar de selectie zat goed in elkaar. Ik zag het wel zitten en ging er niet naartoe met het idee om nog een stap hogerop te gaan maken, maar om na twaalf jaar in Nederland iets anders te proberen."

Rozenstruik

Voorafgaand aan een wedstrijd op Ewood Park werd Ooijer bij Blackburn aan het publiek gepresenteerd. "Ik liep het veld op en bedacht me dat er iets speciaals achter mijn overgang zat. Je kunt het toeval noemen: pas in het stadion merkte ik op dat er een roos in het logo van de club stond. Ik moest direct aan mijn vader denken, die een rode rozenstruik in zijn tuin had staan en daar altijd met alle liefde voor zorgde."

Aan zijn Premier League-debuut voor Blackburn Rovers op Stamford Bridge bewaart Ooijer geen fijne herinneringen. "Mijn eerste wedstrijden waren verschrikkelijk, waaronder die tegen Chelsea. Ik kwam net uit het WK, een vakantie en had niet veel getraind. Daarna was er dus dat gedoe met Westerhof bij PSV. Ik hield het een uur goed vol, maar daarna werd ik door Didier Drogba, die ik tegen Ivoorkust op het WK goed kon hebben, het veld over gesleept. Een week later maakte ik een eigen goal tegen City. Het was een kwestie van fitter worden, het tempo was zo hoog."

Roque Santa Cruz

Na een stroeve start vond Ooijer toch zijn draai bij Blackburn. "Met Hughes hadden we een team dat altijd wilde voetballen, of we nou naar Anfield of Old Trafford moesten. Voorin stonden Benni McCarthy en Roque Santa Cruz en op het middenveld hadden we Tugay, een Turks international, heel technisch. Santa Cruz en ik reden altijd samen naar het trainingscomplex. We woonden bij elkaar in de straat in Manchester, waar meer jongens van ons team zaten. Blackburn is een kleine stad en ik ben eerlijk gezegd nooit in het centrum geweest. Het was vooral op en neer rijden van Manchester naar het trainingscomplex en het stadion. Daar konden achttienduizend man in, maar er heerste altijd een prettige sfeer. Als je een tackle inzette, sprongen ze al op om je toe te juichen."

In het artikel onthult Ooijer ook de reden waarom hij zich al zo snel thuisvoelde in de kleedkamer, de beenbreuk die hij opliep tegen Manchester City, werken onder Big Sam Allardyce, de reden van zijn vertrek uit Blackburn en zijn huidige band met de club. Maar natuurlijk ook uitgebreid over zijn periode bij PSV, Harry van Raaij, het WK van 2014, zijn terugkeer naar Ajax, de bijzondere relatie met Luis Suárez en waarom de interland tegen Brazilië en het rugnummer 13 zijn carrière volmaakte. En uiteraard spreekt hij over de reden van zijn afscheid van het profvoetbal en zijn huidige carrière als ondernemer.

Het volledige interview met André Ooijer is te lezen in ELF Voetbal nummer 9. Daarin ook een prachtige reportage over en met Arne Slot uit Liverpool, datzelfde tekenden we op bij sc Heerenveen waar Robin van Persie als hoofdtrainer is begonnen. We bezochten voor een laatste maal het fameuze Goodison Park van Everton en gingen op bezoek op de Faeröer bij de enige Nederlandse profvoetballer daar, Jelle van der Heyden. We praatten bij met Peter Larsson, de Zweed die Ajax in 1988 haast persoonlijk naar de finale van de Europa Cup II trapte. Wat mag Feyenoord verwachten van haar nieuwe Argentijnse spits Julián Carranza? Topschaatser Patrick Roest spreekt over zijn voetbalpassie, Philippe Sandler over zijn inspiratiebronnen en Mats Rots komt aan bod als talent. En meer!

ELF Voetbal is deze week automatisch bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, in de (kantoor)boekhandels en op de vertrouwde reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is natuurlijk ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link handig afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.