Laatste nieuws
00.40Zeer opvallende actie van Danny Buijs na 47 minuten bij Ajax - Fortuna Sittard
00.15Dortmund begint Champions League met late zege, Bologna debuteert met punt
00.05Ajax-duo maakt al indruk: 'Klaassen neemt iedereen mee, Wout trainingsbeest'
00.00Vermakelijke 0-0 City en Inter in Champions League, blunder nekt Girona

Gisteren

23.55Buijs keihard voor eigen speler: 'Als je zo speelt, kan dat gebeuren'
23.55Fortuna wijst naar linkerkant als oorzaak voor oorwassing in Amsterdam
23.55Arena jubelt om Klaassen en Weghorst: 'Blij dat het nu eindelijk begonnen is'
23.55Miedema scoort bij debuut voor City, dat flinke stap zet richting Champions League
23.55Manchester City niet langs Inter van invaller Dumfries bij herhaling van finale 2023
23.50Feyenoord-trainer Brian Priske zinspeelt op einde van veelbesproken 'kringetje' na de wedstrijd
23.49'Paniekvoetbal bij RKC: Ihattaren krijgt nieuwe kans'
23.48Klaassen spreekt van 'speciale avond': 'Dit had ik niet kunnen bedenken'
23.45De Telegraaf: Ihattaren tekent voor één seizoen, is bijna in 'PSV-conditie'
23.35Weghorst openhartig na Ajax-debuut: 'Ik zag Brian, tuurlijk baalde ik even'
23.30Feyenoord-coach Priske gevoelig voor kritiek: einde van het 'kringetje'
23.15Celtic, Aston Villa en Sparta Praag gooien hoge ogen in Champions League
23.15Flater van doelman Paulo Gazzaniga kost Girona stuntje bij Paris Saint-Germain
23.04'Groot nieuws: Ihattaren krijgt nieuwe kans en moet zich revancheren bij RKC'
23.02Tottenham voorkomt blamage in extremis, Kadigolu maakt eerste goal voor Brighton
22.59Tottenham ontsnapt aan blamage, belangrijke primeur Kadioglu
22.53Dortmund komt laat op stoom, Girona laat PSG ontsnappen na blunder
22.53Dortmund komt laat op stoom, Girona laat PSG ontsnappen
22.53City en Inter stellen teleur, Nederlands getint Girona laat onderuit in Parijs
22.51Goudeerlijke Weghorst: 'Toen Brobbey wegviel, hoopte ik op een basisplaats'
22.50Man City en Inter scoren niet, feestavond op Celtic Park
22.50VI Live: Girona-keeper de absolute schlemiel, Tottenham komt heel goed weg
22.49Wout Weghorst en Davy Klaassen kijken terug op mooie Ajax-avond: ‘Als je zo ontvangen wordt, voelt het als thuis’
22.45VI Live: Van Ewijk komt net te laat om nare tegentreffer te voorkomen
22.35Buijs haalt Fortuna-dissonant door de mangel: 'Gewoon niet goed gespeeld'
22.34Farioli is kritisch op Ajax na 5-0: "Het was ver verwijderd van perfect"
22.30VI Live: Kadioglu trefzeker voor Brighton, Celtic slokt alle actie op
22.28Kritische Farioli: ‘Vrije dagen? Nee, daar hebben wij geen tijd voor'
22.21VI Live: Tottenham in de problemen tegen Championship-club
22.18Perez adviseert Ajax over contractverlenging: 'Kijken of je betere kunt vinden'
22.16VI Live: Nederlanders naar de kant in Champions League
Resultaten x
binnenland

Sunderland AFC wil met nieuwe manager en fanatieke achterban terug naar Premier League

Het grootste stadion van de Championship, een enorm enthousiaste supportersschare en in alle gevallen een Sleeping Giant die graag terug wil naar het hoogste Engelse voetbalwalhalla. Sunderland AFC is met haar nieuwe manager, die een behoorlijk fors budget mee heeft gekregen om te shoppen op de transfermarkt, ambitieus. Bovendien verloopt de revalidatie van onze landgenoot Jenson Seelt naar wens en hoopt hij in de herfst terug te keren in de ploeg. Dit seizoen kan weleens hét seizoen van Sunderland AFC worden.

13-09-2024 12:00 door Sander Berends

"De geschiedenis van de club is prachtig en indrukwekkend. Dit is voor mij een unieke mogelijkheid om deel uit te maken van deze legacy." Mooie woorden van Régis Le Bris nadat hij medio juni werd aangesteld als nieuwe manager van Sunderland AFC. De Fransman liet zijn tot medio 2027 doorlopende contract bij FC Lorient ontbinden om de uitdaging in het noordoosten van Engeland aan te gaan. En in het Stadium of Light aan te treden als opvolger van interim-manager Mike Dodds.

Geschiedenis schrijven

"Ik herken de potentie van de ploeg. Een groep die zowel successen heeft ervaren, maar afgelopen seizoen meer moeilijke periodes doormaakte. Ik ben ambitieus over hetgeen we met zijn allen kunnen bereiken. Ik wil dat we onze fans vreugde brengen. Niet alleen met resultaten, maar ook door de manier van spelen. Ik ben ervan overtuigd dat we met inzet, enthousiasme en met keihard werken een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis kunnen schrijven."

Van de clubleiding kreeg hij een budget van twintig miljoen pond, omgerekend zo'n 21,5 miljoen euro, mee om op de transfermarkt rond te kijken en versterkingen aan te trekken. Bedragen waar clubs in de Nederlandse subtop van dromen. Misschien zelfs in de top. Een deel van de verklaring ligt ook in een bijzonder gegeven waarvan de meeste clubs in ons land alleen maar kunnen dromen. Zo speelt Sunderland AFC haar thuiswedstrijden voor een hondstrouw publiek van gemiddeld 48.707 (!) toeschouwers. Vergelijkbaar met Ajax en Feyenoord! PSV speelt voor ruim dertienduizend toeschouwers minder. Tel daar de sponsormogelijkheden, de Engelse voetbalcultuur en de mediarechten bij op en het hoge budget is verklaard.

Grootste van Championship

In de Championship kan geen enkele club tippen aan de capaciteit van het immense Stadium of Light dat 49.000 bedraagt. Het een na grootste stadion, het Hillsborough van Sheffield Wednesday, kent een capaciteit van tienduizend stoeltjes minder. Daarna komt Leeds United met Elland Road dat twaalfduizend plekken minder telt. Ter vergelijking, de stadions van de gedegradeerde clubs Luton Town (Kenilworth Road), Burnley (Turf Moor) en Sheffield United (Bramall Lane) kennen een capaciteit van respectievelijk 12, 22 en 32 duizend.

Het benadrukt nog eens het begrip Sleeping Giant dat aan Sunderland AFC hangt. Zeven jaar geleden degradeerde de club uit de Premier League. Sindsdien strijdt de club, elke wedstrijd weer ondersteund door tienduizenden enthousiaste fans, voor een terugkeer. Het zou de Tyne-Wear Derby weer in ere herstellen. De strijd met buurman Newcastle United. Vele fans van de club, en de meeste bezoekers, komen uit de Engelse stad waarvan het gezellige en sfeerrijke centrum hemelsbreed twaalf kilometer verderop ligt.

Ideale overnachtingsplek

Voor fans van buitenaf, die bijvoorbeeld met de DFDS ferryboten uit IJmuiden komen, is Newcastle een ideale overnachtingsplek. Een bruisend centrum, volop uitgaansgelegenheden, veel winkelcentra en uitstekende openbaar vervoervoorzieningen. De metro naar Sunderland stopt op loopafstand van het stadion en rond het Stadium of Light bevinden zich ook nog eens vele pubs, waar je binnen of buiten een drankje kunt doen. Ook de kraampjes met merchandising rond het stadion zijn niet op een hand te tellen. Van 's morgens tot 's avonds is het feest.

Op 9 augustus trapte Sunderland AFC het seizoen af met een 0-2 uitzege op Cardiff City. Negen dagen later wachtte de eerste thuiswedstrijd van de nieuwe jaargang. Sheffield Wednesday kreeg in het Stadium of Light met 4-0 klop en een week later werd medekoploper en Premier League-degradant Burnley met 1-0 verslagen. Later dit seizoen komen ook volksclubs als Leeds United, Blackburn Rovers, Millwall en Middlesbrough op bezoek. Onze landgenoot Jenson Seelt, vorig jaar overgenomen van PSV, hoopt in de herfst zijn rentree te maken.

Revalidatie

In maart liep de 21-jarige centrale verdediger een scheurtje op in de kruisband van zijn knie en moest een operatie ondergaan. Hij ging deze maand al mee op trainingskamp naar Spanje. "Mijn revalidatie verloopt volgens plan. Het gaat wel met ups en downs. 's Morgens word ik soms wakker met pijn aan de buitenkant van de knie, dan weer aan de binnenkant. Maar ik boek elke week progressie en daar draait het om", aldus Seelt die in een appartement aan de Tyne aan de Gateshead-kant van Newcastle woont. "De brug over en ik sta bijna in het centrum van Newcastle."

Seelt, die nog vastligt tot medio 2028, heeft het uitstekend naar zijn zin bij Sunderland. "Toen ik vernam dat de club interesse in me had, was ik op de hoogte van het fanatisme. Maar dat het zo groot zou zijn, had ik niet verwacht." Met de huidige selectie, waarvan liefst veertien spelers 24 jaar of jonger zijn, hoopt hij komende seizoen te strijden om de play-offs-plekken. Een doel dat manager Le Bris ook uitsprak. Met het behoud van de achttienjarige (!) sterspeler Jobe Bellingham, de jongere broer van Real Madrid-ster Jude, en de zeventienjarige Chris Rigg lijkt dat doel reëel. "Het kan zomaar eens een mooi seizoen worden."

Hoe kom je er?

Wil je zelf eens een wedstrijd van Sunderland ervaren? Dat kan! DFDS biedt complete voetbalreizen aan. Boek nu via de DFDS website en alles wordt voor je geregeld. De ferryboot brengt je in vijftien uur van IJmuiden naar Newcastle en biedt volop vermaak in de vorm van liveoptredens, bingo, speelhallen, bioscopen en een kinderspeelparadijs. Je overnacht op de boot en arriveert 's morgens vroeg in de haven van Newcastle. Aan boord van de DFDS ferryboot vind je tevens koffieruimtes, vele eetmogelijkheden en winkels waar je tax free kunt shoppen. Alle hutten zijn in het voorjaar vernieuwd, waardoor je kunt genieten van optimaal comfort. Bij een pakketreis verzorgt DFDS de bustransfer naar Newcastle, de kaartjes voor de wedstrijd en de hotelovernachting in of nabij Newcastle. Succes voor een hartstikke leuk voetbalweekend gegarandeerd!

Houd de website van DFDS in de gaten, want dit seizoen worden opnieuw diverse voetbalreizen aangeboden naar Sunderland AFC!




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.