De Zutphenaar biedt met zijn boekwerk een diepgaande blik op het balanceren van sport en academische prestaties in een buitenlandse omgeving. Hij deelt zijn ervaringen, van de dagelijkse uitdagingen tot de mooiste momenten die hij beleefde. Daarnaast zijn praktische adviezen voor andere atleten te lezen die een vergelijkbare stap overwegen. Een uitstekend handboek dus. We spraken Geert over Amerikaans voetbalgras.
1. Wat heeft je doen besluiten om een boek te schrijven over je avonturen?
"Mijn tijd in de Verenigde Staten heeft mijn leven compleet veranderd. Het heeft me gevormd, zowel op het voetbalveld als daarbuiten. Ik wilde mijn verhaal niet voor mezelf houden, maar juist delen met anderen die misschien hetzelfde overwegen. Vooral jonge Nederlandse sporters met wellicht dezelfde dromen. Het idee dat ik iemand kan inspireren om die sprong te wagen om zijn of haar eigen pad te volgen, gaf me de motivatie om dit boek te schrijven. Als ik het kan doen, waarom zij dan niet?"
2. Welk thema vond je het belangrijkst dat naar voren moest komen?
"Ik wilde graag benadrukken dat voetbal niet alleen een passie is, maar ook een middel kan zijn om nieuwe kansen te creëren. Het heeft me niet alleen geholpen om mezelf sportief te ontwikkelen, maar ook om als persoon te groeien en nieuwe deuren te openen. Dit avontuur heeft mij vrienden over de hele wereld gegeven en op plekken gebracht waar ik anders nooit zou komen, zoals Californië en Florida."
3. Waarom wilde je zelf graag naar de Verenigde Staten?
"Ik wilde graag naar de Verenigde Staten, omdat het voelde als een kans die ik simpelweg niet kon laten liggen. De mogelijkheid om voetbal en studie op hoog niveau te combineren, komt niet vaak voorbij. Het college sportsysteem trok me meteen aan, omdat het perfect was voor wat ik zocht: mezelf blijven ontwikkelen, zowel op het veld als in de klas. Ik wist dat als ik het niet zou doen, ik er later spijt van zou krijgen."
4. Wat was je hoogtepunt in je voetbalcarrière daar?
"Het hoogtepunt komt uit mijn derde jaar. We hadden een erg goed team met veel nationaliteiten onder wie zes Nederlanders, plus een Nederlandse coach. Dat seizoen braken we het schoolrecord van meeste overwinningen in een seizoen, vijftien overwinningen uit achttien wedstrijden. Als kers op de taart werd ik ook verkozen tot een All Conference Player. Dat betekende dat ik bij de beste spelers uit de competitie hoorde."
5. Raad je deze stap andere studenten met voetbalkwaliteiten aan?
"Zeker, ik zou het absoluut aanraden! Voor mij was het een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt. Het gaat niet alleen om het voetballen, maar vooral om hoe je als persoon groeit en de kans krijgt om mensen van over de hele wereld te leren kennen en vriendschappen te sluiten. Het is een avontuur dat je op zoveel manieren verrijkt, zowel persoonlijk als professioneel."
"Ik zeg altijd: als je de kans krijgt, moet je die met beide handen aangrijpen. Je kunt altijd nog terug naar Nederland als het je niet bevalt, maar een kans om naar Amerika te gaan komt misschien maar één keer voorbij. Het heeft mij zoveel gebracht dat ik er geen seconde spijt van heb gehad. Ik weet zeker dat anderen dat ook zullen ervaren."
6. Zie je een rol voor jezelf in de toekomst met betrekking tot bemiddeling van Nederlandse studenten en Amerikaanse collegeteams?
"Ik heb een jaar in Florida gewerkt als sportconsultant, waar ik internationale sporters hielp om naar de Verenigde Staten te gaan met behulp van een sport scholarship. Dit beviel me erg goed, omdat ik dat pad zelf ook heb bewandeld. Het voelde goed om anderen te begeleiden bij een avontuur dat voor mij zo waardevol is geweest. Ik kon me goed verplaatsen in hun situatie en wist precies wat er allemaal bij komt kijken."
ELF Voetbal geeft het boek Amerikaans voetbalgras weg. Stuur een mail naar: prijsvragen@elf-panna.nl. De leukste inzendingen worden beloond. Het boek bestellen kan uiteraard ook. Via deze link komt U automatisch op de desbetreffende pagina terecht.