Laatste nieuws
21.25Moedeloosheid op Het Kasteel: Sparta in grote problemen na bizarre eigen goal
21.25Manchester United vecht zich terug tegen Brentford, Kluivert doet Arsenal pijn
21.25LIVE eredivisie | Feyenoord dankzij goals Osman en Milambo op voorsprong bij Go Ahead Eagles
21.22Osman toont zijn klasse met geweldige eerste goal voor Feyenoord
21.21VI Live: Milambo verdubbelt voorsprong Feyenoord, Mbappé scoort prachtige goal
21.15LIVE eredivisie | NEC vergroot zorgen Van Persie en Heerenveen: Nuytinck kopt raak
21.11VI Live: Osman schiet Feyenoord na prachtige dribbel op een 1-0 voorsprong
21.11VI Live: RKC verrassend op voorsprong, Feyenoord dichtbij openingstreffer
21.11De Jong geeft af op teamgenoten na zege op AZ: 'Dat moet je bij jezelf oproepen'
21.10LIVE eredivisie | Eerste punten in aantocht? RKC verrassend op voorsprong tegen Twente
21.07'Schouten moet PSG-uit 'normaal gesproken' missen, langere absentie dreigt'
21.06VI Live: grote blunder Unnerstall brengt RKC snel na rust op 2-1
21.00Van Wolfswinkel vecht tegen tranen tijdens stiltemoment voor schoonvader Neeskens
20.59Priske kiest voor 'Haaland-killer' bij Feyenoord: 'Overwogen hem al tegen Twente'
20.56VI Live: Feyenoord in Deventer op jacht naar drie punten
20.55Bayern komt weer naast kortstondig koploper Leipzig, Leverkusen wint topper
20.50Koploper PSV verslaat tiental AZ en blijft zonder puntenverlies, maar ziet Jerdy Schouten weer uitvallen
20.48Absurde omhaal: Osimhen haalt met wereldgoal spotlights bij Icardi weg
20.45LIVE buitenlands voetbal | Kluivert scoort voor Bournemouth bij zege op Arsenal, Milan wint na rode kaart Reijnders
20.43Tiental AZ komt rampstart niet te boven, negende zege voor PSV
20.37PSV blijft moeiteloos overeind tegen tiental AZ en kan zich richten op PSG
20.37PSV maakt het nog onnodig spannend, maar begaat ook bij AZ geen misstap
20.35Praat mee op VP: Celta de Vigo - Real Madrid
20.33VI Live: Twente op jacht naar voorsprong in Waalwijk
20.33VI Live: Wordt het nog spannend? AZ doet via Kasius wat terug
20.30Praat mee op VP: Go Ahead Eagles - Feyenoord
20.30Praat mee op VP: Juventus - Lazio
20.23VI Live: Noppert incasseert al na drie minuten, RKC komt op gelijke hoogte
20.23VI Live: Noppert incasseert al na drie minuten, Steijn scoort wéér voor Twente
20.23Kluivert hoofdrolspeler bij stunt tegen tiental Arsenal
20.22Bournemouth en trefzekere Kluivert doen tiental Arsenal pijn in Engelse titelrace
20.21Bayern houdt punten in München en pakt koppositie weer over van Simons en co.
20.20Kane leidt Bayern met onvervalste hattrick naar zege in Bundesliga-topper
20.14VI Live: Steijn scoort wéér voor Twente, Kluivert trefzeker tegen Arsenal
20.05Vink wijst 'man van eerste helft' aan bij PSV: 'Bij zó veel betrokken'
Resultaten x
binnenland

De route van Joshua Zirkzee naar Manchester United: "We maakten tegenstanders helemaal gek met zijn tweeën"

Een reuzenstap. Een risicovolle bovendien. Joshua Zirkzee ruilde FC Bologna afgelopen zomer in voor Manchester United. De Engelse grootmacht legde 42,5 miljoen euro neer voor de 23-jarige aanvaller. Of hij gaat slagen op Old Trafford? Zijn voetbalvrienden hebben het volste vertrouwen in Zirkzee. "Josh is een artiest. Zijn spel is pure kunst."

Gisteren om 14:00 door Sander Berends

Zirkzee kwam via VV Hekelingen, Spartaan'20 en ADO Den Haag in de zomer van 2016 bij Feyenoord terecht. Daar vormde hij in de Onder 16 een bevreesd aanvalsduo met Toshio Lake. "We maakten veel tegenstanders helemaal gek met zijn tweeën", vertelt Lake, tegenwoordig onder contract van het Griekse PAS Lamia, in ELF Voetbal nummer 10. Een editie die via deze link handig online is te bestellen. Ze zijn geen onbekenden van elkaar op het moment dat de aanvallers voor het eerst in hetzelfde shirt in het veld staan.

Drie panna's

"Ik speelde met Excelsior en later Feyenoord tegen Spartaan’20 en ADO Den Haag, waar Josh speelde. We zaten daarnaast twee jaar bij elkaar in de klas op het Thorbecke Lyceum in Rotterdam. Dat was vooral gezellig. Net voor zijn komst gaf ik bij Feyenoord aan dat ik niet langer als spits wilde voetballen. Linksbuiten of op tien, dat lag me beter. Josh nam de spitspositie in. Dat liep direct super. Op het veld waren we een match made in heaven. In de eerste wedstrijd van het seizoen, uit bij PSV, gaf ik met Josh een speler binnen dertig seconden drie panna’s en leverde ik de assist voor de 0-1 van Josh. Daarna scoorde hij nogmaals, net als ik."

"Op de trainingen waren we soms onnavolgbaar", vervolgt Lake. "Dat begon vooral bij Josh. Zijn techniek is absurd. Ik deed met hem mee. Bij Ajax Onder 16 wonnen we met 1-4. Ik speelde op tien, Joshua op negen. We spraken af op te bouwen. Als dat niet lukte, gaven we de lange bal op Josh. Ik liep dan door voor de tweede bal. Opbouwen lukte nauwelijks, waarop centrale verdediger Ezra Hoogenboom telkens een pass richting Josh gaf. We wonnen met 1-4. Josh maakte ze alle vier."

Diepgaande gesprekken

"Dat hij de stap naar het buitenland maakte, verbaasde me niet. Ik ben trots op hem. Met Pasen gingen we samen naar de Future Cup kijken bij Ajax. Bayern München deed mee. Josh ging daar die zomer naartoe. Ons contact is nog steeds prima. We bellen elkaar regelmatig. De ene keer sturen we elkaar berichtjes, foto’s via Snapchat of reels op Instagram. Een andere keer voeren we diepgaande gesprekken. Na de interland tegen Bosnië-Herzegovina, waarin hij zijn eerste Oranje-doelpunt maakte, appte ik Quinten Timber om hem te complimenteren met zijn spel. Toen stuurde hij een foto terug waarop hij met tweelingbroer Jurriën en Josh stond, met een bedankje.”

In het artikel in ELF Voetbal is Lake niet de enige gesprekspartner over Joshua Zirkzee. We spraken Lorenzo van Kleef over hun gezamenlijke periode bij ADO Den Haag. Ook doorliepen de twee gezamenlijk de succesvolle weg naar Oranje Onder 14, wat enkele leuke anekdotes oplevert. Daarnaast komt Peter Verbeke, de technisch directeur die Zirkzee naar RSC Anderlecht, uitgebreid aan het woord. En hoe een poging werd ondernomen om de aanvaller definitief vast te leggen. Een Italiaanse journalist spreekt (kort) over zijn periode bij Bologna FC.

Het volledige artikel over Joshua Zirkzee is te lezen in ELF Voetbal nummer 10. Daarin ook interviews met Gjivai Zechiël van Feyenoord die kennismaakte met het voetbal op de pleintjes in Rotterdam, met PSV-zomeraanwinst Ryan Flamingo die zijn wens om voor PSV te voetballen zag uitkomen en met Peer Koopmeiners van AZ over zijn inspiratiebronnen. Met Carel Eiting van FC Twente namen we zijn opvallende vakanties en reizen door, we vroegen onder meer vader Sutalo naar de ontwikkeling van zoon Josip en we spraken uitgebreid met Bayern München-topscorer Harry Kane die alles vertelt over zijn periode in Duitsland. Ook interviews met Shane Kluivert en Jaden de Guzman, inderdaad de zonen van. Lange afstandloper Abdi Nageeye vertelt over zijn voetbalpassie, oud-Ajacied Finidi George over zijn huidige carrière en we gingen op bezoek bij VfL Bochum voor een leuk gesprek met Dani de Wit en Myron Boadu. En nog veel meer!

ELF Voetbal nummer 10 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschappen van de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Elke editie in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Shane Kluivert?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.