Dolle dagen, noemt hij ze. De laatste drie dagen van het kalenderjaar. De dagen dat er vuurwerk verkocht mag worden. En de dagen dat het storm loopt bij de zaak van oud-profvoetballer Michel Adam aan de Maartensdijklaan in Den Haag. "Dan helpt mijn vrouw mee, net als mijn dochters, schoonzonen en een nichtje. Ik heb maar een klein bunkertje. Zes tot zeven keer per dag wordt die opnieuw bevoorraad. Ik raak elk jaar uitverkocht. Om half twaalf op Oudjaarsdag koopt een groep Hindoestanen altijd het laatste vuurwerk op", vertelt de nu 56-jarige Hagenees in de nieuwe Special van ELF Voetbal, de extra dikke Na(ast) de bal editie over carrièreswitches, die via deze link online is te bestellen.
Rotjes
Vuurwerk: Adam groeide ermee op in de Schilderswijk, in de Van Ostadestraat. "Als kleuter speelde ik al met rotjes. Hoe ouder ik werd, hoe zwaarder ook het vuurwerk waarmee ik speelde. Ik kan daar zo vrolijk van worden. Jammer genoeg zijn strijkers, die haast standaard onder mijn bed lagen, verboden. Dat was altijd mooi spul. Maar ik kende geen grens, haha." Zo sprongen ooit bijna alle ramen in zijn straat eruit, inclusief die van een basisschool. "Toen ik voor de vierde keer de bak in moest, vond mijn vrouw het genoeg geweest. Toen heeft ze dit pand gekocht. Maar drie dagen per jaar is het nog feest voor me."
Als profvoetballer diende Adam tien jaar dezelfde club: FC Den Haag. In 1989 promoveerde hij met de club naar de Eredivisie, maar hij maakte ook twee degradaties mee. Met Marco Gentile vormde hij een spijkerhard centraal duo. "Als we tegen PSV speelden, haalde Romário zelden het einde van de wedstrijd. We deden aan zoneverdediging. Als Marco geel had, nam ik de spits over en andersom. Marco schopte Romário eens een gebroken enkel. Ik had ook mijn maniertjes. Een spits op de teentjes trappen of in zijn ballen knijpen bijvoorbeeld. Geen aanvaller speelde graag tegen FC Den Haag."
Adamsappel
"Maar goed dat de VAR in die periode niet bestond. Alleen met René Eijkelkamp hadden we problemen. Die was lang en gebruikte zijn armen. Had ik zo weer een klap op mijn adamsappel te pakken. Die kreeg hij uiteraard terug. Nu zie ik verdedigers met de handen op de rug spelers bewaken. Te bang om hands te maken. Je kunt zo geen snelheid creëren en hebt de wendbaarheid van een blok beton. Belachelijk."
Net als Gentile stond Adam bekend om zijn Haagse matje. Anno 2024 heeft hij zijn lange manen nog steeds. "Trainer Mark Wotte bood me vijfduizend gulden als ik mijn matje zou afknippen. Wat ik deed? Wat denk jezelf? Ik bepaal zelf wat ik doe. Niet een trainer. In militaire dienst deden ze er ook moeilijk over. Toen ben ik in beroep gegaan en won ik. Ik werd hofmeester (kok, red.) hier in Den Haag. Ik werkte in de keuken met een haarnetje in. Waarom zo moeilijk doen?"
Slidings
"Bij FC Den Haag had mijn haardracht geen gevolgen voor mijn plek. Elke trainer wist wat hij aan me had. De spits uitschakelen en daarna de bal zo snel mogelijk inleveren bij een ploeggenoot. Ik was ook erg goed in slidings. Dan nam ik vaak wat meer mee dan alleen de bal. Onder Co Adriaanse kregen we bij FC Den Haag zelfs training in slidings maken."
In het interview in ELF Voetbal vertelt Adam over de discipline die Adriaanse de spelers bij bracht, wat ze moesten doen na een nederlaag, welke baan hij bekleedde naast het voetbal, welk bedrag hij per maand verdiende, bijzondere buitenlandse avonturen met FC Den Haag, waarom hij moest stoppen met betaald voetbal, waarom hij elke dag om twee uur in de nacht opstaat, hoe zijn werkdag eruit ziet, zijn deelname aan het programma Camping de Wildernis, het ondernemersbloed van zijn dochters Jemaica en Gigi, zijn net gekochte penthouse in Spanje, zijn liefde voor Afrika en tenslotte over zijn huidige band met ADO Den Haag.
In de extra dikke Na(ast) de bal Special van ELF Voetbal spraken we ook Royston Drenthe over zijn bijzondere leven na het voetbal, net als Jhonny van Beukering en Kew Jaliens. We gingen op bezoek op de huidige werklocaties van oud-profs Remco Torken, Willem van der Ark, Fons Mallien en Ramon Zomer. We spraken met betrokkenen over het ondernemershart van Johan Cruijff, het bijzondere leven van de Turkse (ex-)volksheld Hakan Sükür en de weg (en ondergang) naar het presidentschap van George Weah. We maakten overzichten van voetballers die (een deel van) hun leven in de cel doorbrachten, die in de politiek gingen en die een restaurant begonnen. En nog veel meer!
De extra dikke ELF Voetbal Na(ast) de bal Special valt bij de abonnees automatisch in de brievenbus. De editie is ook verkrijgbaar bij de vertrouwde supermarkten, bekende (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!