Elke nacht gaat de wekker om half vier. Een halfuur later opent Remco Torken de deur bij Seafood Centre in Scheveningen, waar hij via een robuust trappenhuis zijn pc bereikt. Samen met een collega worden de orders die zijn klaargezet voor die dag bekeken. "We hebben veel klanten in diverse sectoren", zegt Torken in ELF Voetbal nummer 11, de extra dikke Na(ast) de Bal Special over Carrièreswitches die afgelopen maand is verschenen. Een editie die gemakkelijk via deze link online is te bestellen.
Digitaal
Nadat lijsten met soorten en aantallen zijn samengesteld, start vanaf half zeven de inkoop, vervolgt Torken. "Vroeger moest je naar de afslag en keek je naar de klok totdat de prijs de juiste was. Nu gaat alles digitaal. Joep, een van de twee eigenaren, zit klaar achter vier, vijf computers om de juiste hoeveelheden in te kopen. Richting de winter wordt er minder gevangen. Dan is de prijs hoger."
Torken wijst naar de overkant. "Daar is de afslag gevestigd. De gekochte vis kan direct hierheen worden gereden. Dan is het fileren, alles in kratten op pallets klaarzetten en dan moeten onze busjes zo snel mogelijk uitrijden. Vanmorgen waren door ziekte twee fileerders afwezig. Er moesten toch vier pallets, met 27 dozen per pallet, worden gesneden. Toen heb ik het mes weer een paar uur ter hand genomen. Deze keer zestig kilo pietermannen. Altijd uitkijken voor de stekels. Als je daarin grijpt, voel je twee, drie dagen lang een tintelend gevoel in je hand. Ik weet gelukkig waar de stekels zitten: achter de kieuwen en op de kop. Ik pak zo’n pieterman achter de kop vast, snijd hem open bij zijn ogen en dan naar de staart toe. Na het fileren hield ik dertig tot 35 kilo over."
Verhuizing
In de productieruimte op de begane grond volgt een demonstratie met makreel. Op de grond veel ijs en plastic bakken. In de hoek staat een weegschaal waar elke gevulde krat voorbijkomt voordat die de koude ruimte verlaat. "Elke dag is het afwachten wat er besteld wordt. Heeft een bekend visrestaurant zeebaars als actie op de menukaart, dan staan we dat hier te fileren. Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar dit pand. We zaten eerst aan de andere kant van de haven in een gehuurd pand. Dit is van ons en nieuw gebouwd."
Vroeg starten met werken heeft ook voordelen. "Tegen één uur ben ik klaar. Dan haal ik de kleine op bij de kinderopvang. ’s Middags probeer ik een uurtje slaap te pakken, maar ik heb gelukkig weinig slaap nodig. Omdat ik ook trainer ben in het amateurvoetbal lig ik vaak tegen half twaalf, twaalf uur in bed. Gelukkig slaapt de kleine goed door. Mocht dat niet lukken, dan verzorgt mijn vrouw Dieudonnée hem."
Sushibedrijf
Zoontje Skyler vierde op 24 oktober zijn eerste verjaardag. "Skyler kan bijna lopen. Hoe hij is? Ondeugend", zegt Torken terwijl hij een foto toont. "Ik ken mijn vrouw via mijn werk. Bij mijn vorige baan bracht ik als chauffeur vis rond en zij werkt hier om de hoek bij een sushibedrijf. We raakten aan de praat en van het een komt het ander."
In het artikel vertelt Remco Torken uitgebreid hoe hij bij zijn huidige werkgever terecht is gekomen, maar natuurlijk ook uitgebreid over zijn voetbalcarrière. Hoe hij als jeugdspeler bij FC Den Haag terechtkwam, het kerstboomsysteem van Co Adriaanse, zijn debuut tegen Feyenoord, de Chicken Tonight-hype bij TOP Oss, dagelijkse ritten naar Venlo, zijn transfer naar België, welke bekende spits hem bij Lokeren dwarszat, zijn Spaanse avontuur, zijn periode in China en de reden waarom hij bij Helmond Sport stopte. En over zijn huidige werk als hoofdtrainer van Blauw-Zwart uit Wassenaar.
In de extra dikke Na(ast) de bal Special van ELF Voetbal spraken we ook Royston Drenthe over zijn bijzondere leven na het voetbal, net als Jhonny van Beukering en Kew Jaliens. We gingen op bezoek op de huidige werklocaties van oud-profs Willem van der Ark, Fons Mallien, Ramon Zomer en Michel Adam. We spraken met betrokkenen over het ondernemershart van Johan Cruijff, het bijzondere leven van de Turkse (ex-)volksheld Hakan Sükür en de weg (en ondergang) naar het presidentschap van George Weah. We maakten overzichten van voetballers die (een deel van) hun leven in de cel doorbrachten, die in de politiek gingen en die een restaurant begonnen. En nog veel meer!
De extra dikke ELF Voetbal Na(ast) de bal Special valt bij de abonnees automatisch in de brievenbus. De editie is ook verkrijgbaar bij de vertrouwde supermarkten, bekende (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!