Voetbal is meer dan alleen een hobby voor Nageeye, vertelt hij in ELF Voetbal nummer 10 tegenover onze medewerker Tim Beck. Een editie via deze link handig online is te bestellen. Tijdens de moeilijkste momenten in zijn leven bood de bal uitkomst. "Van jongs af aan ben ik veel met voetbal bezig geweest. Een van mijn zoons vindt het heerlijk om slidings te maken en op het veld te gaan liggen. Onlangs werd mijn vrouw daar boos om, maar ik moest vooral aan mijn jonge zelf denken. Als kind in Den Helder rende ik altijd zo hard mogelijk het veldje in de buurt op, tot ik neerviel in het gras."
Burgeroorlog
Nageeye kent niet de jeugd zoals die van zijn vriendjes in Den Helder. Hij is geboren in Somalië, maar ontvlucht zijn thuisland vanwege de burgeroorlog. In Noord-Holland vindt hij rust, maar door zijn geradicaliseerde broer komt hij als tienjarige in Syrië terecht. Later wordt hij bij zijn ouders in Somalië gedumpt, waarna hij tegen de wil van zijn ouders wegloopt en al liftend naar Ethiopië trekt. Gebeurtenissen die zijn vroegere vriendjes uit Den Helder hooguit kennen uit een tv-serie. Een van de constanten tijdens die roerige jaren is dat de liefde voor voetbal altijd overwint. "Van mijn eerste periode in Somalië weet ik niet veel meer, maar het zou goed kunnen dat ik daar al voetbalde met een bal gemaakt van een paar sokken. Mijn eerste echte bal kreeg ik pas in Den Helder. Daar was ik altijd aan het voetballen. Of het nu voor, tijdens of na schooltijd was."
Behalve op zaterdagen. Nageeye mocht van zijn broer namelijk niet bij de plaatselijke voetbalvereniging. "Dat vond ik heel erg. Mijn broer vond dat ik al genoeg buiten speelde. Later is hij steeds een beetje radicaler geworden. Ik kan me dat gevoel nog voor de geest halen... Als ik die kinderen in hun voetbaltenue en met hun toen populaire Umbro-tas naar de voetbalclub zag gaan, staarde ik ze na. Ik keek tot ze in de verte verdwenen."
Sokken
"Ik heb een deel van mijn kindertijd gemist. Daardoor vind ik het extra tof om te zien hoe mijn kinderen het beleven. Via Nike heb ik laatst shirtjes gehaald van onder meer Portugal en Paris Saint-Germain. Een van mijn kinderen was een uur boven om zijn sokken aan te krijgen. Na een uur kwam hij helemaal blij naar beneden in zijn nieuwe tenue."
Als Nageeye in 2005 terugkeert naar Nederland, meldt hij zich via zijn gastgezin meteen aan bij de plaatselijke voetbalvereniging. Wat als kind niet mocht, wil hij als tiener inhalen. Hij gaat voetballen voor VSCO’61 in het Gelderse Oosterwolde. "Mijn gastgezin had een boerderij met kalfjes. Ze dachten: de jongens die altijd komen helpen, kunnen Abdi's vrienden worden. Voetbal hielp enorm bij mijn re-integratie in Nederland. Ik vond het als moslim raar dat we met z’n allen douchten na afloop, maar tegelijkertijd waren er zoveel dingen waarvan ik kon leren."
Keetfeesten
"Op het voetbalveld ben je broeders en dan vergeet je alles eromheen. Via de connectie met de voetbalclub kreeg ik een bijbaan, ik ging naar keetfeesten. Mee met het leven in Oosterwolde. Vroeger dacht ik dat het smoesjes waren als iemand over racisme begon. Natuurlijk, het bestaat, maar soms heb je het ook in eigen hand. Als je je kunt aanpassen, kom je heel ver. De voetbalclub was heel belangrijk bij het krijgen van dat inzicht."
In het interview vertelt Nageeye wat voor soort voetballer hij was, welke vorm van mentaliteit hem ver bracht, waarom hij uiteindelijk niet goed genoeg was om de volgende stap als voetballer te maken, waar hij zich aan ergerde, waarom hij vaak het slachtoffer was van doldrieste tackles, hoe de keuze tussen voetbal en atletiek tot stand kwam, van welke club hij fan is, naar welke competitie hij vaak kijkt, waarom hij het EK 2004 niet via de televisie kon volgen en welke andere atleten dezelfde voetbalpassie hebben.
Het volledige interview met Abdi Nageeye is te lezen in ELF Voetbal nummer 10. Daarin ook interviews met Gjivai Zechiël van Feyenoord die kennismaakte met het voetbal op de pleintjes in Rotterdam, met zomeraanwinst Ryan Flamingo die zijn wens om voor PSV te voetballen zag uitkomen en met Peer Koopmeiners van AZ over zijn inspiratiebronnen. We gingen op bezoek bij VfL Bochum voor een leuk gesprek met Dani de Wit en Myron Boadu, vroegen onder meer vader Sutalo naar de ontwikkeling van zoon Josip en met Carel Eiting van FC Twente namen we zijn opvallende vakanties en reizen door. We vroegen mensen die Joshua Zirkzee van dichtbij meemaakten tijdens zijn reis naar de top en hadden interviews met Shane Kluivert en Jaden de Guzman, inderdaad de zonen van. Oud-Ajacied Finidi George spreekt over zijn huidige carrière en Bayern München-topscorer Harry Kane vertelt alles over zijn periode in Duitsland. En nog veel meer!
ELF Voetbal nummer 10 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschappen van de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Elke editie in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!