"Mijn vader geeft vaak het voorbeeld dat we gingen trainen op het veld van Vitesse ’22. Dan deden we een oefening waarbij we moesten hooghouden, jongleren en de opstelling van bijvoorbeeld Barcelona moesten opnoemen. Teun pakte dan meteen de bal en deed het de eerste keren fout, terwijl ik ging nadenken over hoe ik het wilde aanpakken en daardoor eerst minutenlang stilstond. Mijn vader heeft me gepusht om het denken soms los te laten, maar dat ik uit een situatie kan stappen en ga reflecteren, heb ik van hem", vertelt Peer Koopmeiners tegenover onze medewerker Tim Beck in ELF Voetbal nummer 10, een editie die via deze link handig online is te bestellen.
Rust
De 24-jarige middenvelder, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Castricum, vertelt in het nummer uitgebreid over zijn inspiratiebronnen. Broer Teun is er daarvan een. "Teun is iets losser dan ik. Hij heeft graag mensen om zich heen en is iets extraverter. Ik kan ook goed onder de mensen zijn, maar vind het soms heerlijk om alleen te zijn. Een dag tegen niemand praten en een beetje in mijn hoofd zitten. Ik woon tegenwoordig in Amsterdam en vind het heerlijk om op de fiets te stappen, mijn oortjes in te doen en vervolgens door Amsterdam te gaan. Ik merk dat het me rust brengt."
"Natuurlijk, je moet goed opletten, maar ik heb inmiddels mijn vaste routes, waardoor ik precies weet wat ik waar moet doen. Ik heb geen haast en neem de tijd. Lekker buiten zijn, soms een beetje malen. Ik luister dan muziek of een podcast. Qua podcasts kan ik van alles opzetten. Dat kan comedy zijn, de Cor Potcast of een aflevering van een wetenschapper die mijn vader heeft aangeraden. Ik luister tegenwoordig ook vaak naar Goede Gesprekken om maatschappelijke vraagstukken mee te krijgen."
Relateren
"Dat Teun mijn broer is, heb ik nooit als moeilijk ervaren. Het wordt pas vervelend als ze mij aan Teun gaan relateren. Dat ik een bepaald karakter heb, omdat Teun zo is. Dat wanneer Teun ruzie zou hebben gehad met een trainer, ik er ook last van zou krijgen. Maar dat is weinig gebeurd, want ik kan nu geeneens een voorbeeld opnoemen. De druk kan ook uit jezelf komen, maar we verschillen twee jaar en hebben niet veel met elkaar te maken gehad in de jeugd. Onze ontwikkeling verliep ook lange tijd redelijk gelijk. Later heb ik een ander pad bewandeld met verhuurperiodes aan Excelsior en Almere City. Die acceptatie was er meteen, want ik weet heus dat iedereen zijn eigen weg aflegt."
"Ik kan goed kijken naar Teuns wedstrijden. Totdat het heel spannend wordt. We zijn vorig jaar naar de Europa League-finale (Atalanta Bergamo - Bayer Leverkusen, 3-0, red.) geweest en toen het lang 1-0 bleef, ben ik een keer extra gaan plassen. Of tijdens het WK 2022. Die wedstrijd tegen Argentinië, waarin Teun de assist gaf op de 2-2 van Wout Weghorst... Ik keek thuis, met mijn moeder, en op een gegeven moment trok ik het niet meer."
Kippenvel
"Mijn vader was op dat moment al in het bos omdat hij té nerveus was. Ik ben maar rondjes gaan lopen om het keukenblok, haha. Tot die vrije trap, want ik kon dat moment gewoon niet missen. Toen Weghorst scoorde, ben ik met mijn moeder door de tuin gaan rennen. Ik denk dat ik het nóg anders heb beleefd vanwege Teun, maar bij die goal werd heel Nederland helemaal gek. Elke keer als ik daar filmpjes van zie, krijg ik nog kippenvel."
In het interview met Peer Koopmeiners komt ook een treurige familiesituatie op jonge leeftijd uitvoerig aan bod, wat zijn vader voor zijn jongste zoon betekende, hij vertelt over zijn basketbalhelden Michael Jordan en Phil Jackson van de Chicago Bulls, de wijze hoe trainers hun spelers kunnen raken, hij prijst het befaamde FC Barcelona-trio Xavi, Andres Iniesta en Sergio Busquets en spreekt vol bewondering over tennislegende Roger Federer. "Dat de beste tennisser ooit zoveel punten verliest, opende mijn ogen en leerde me dat je het maken van fouten moet accepteren."
Het volledige interview met Peer Koopmeiners is te lezen in ELF Voetbal nummer 10. Daarin ook interviews met Gjivai Zechiël van Feyenoord die kennismaakte met het voetbal op de pleintjes in Rotterdam en met zomeraanwinst Ryan Flamingo die zijn wens om voor PSV te voetballen zag uitkomen. We gingen op bezoek bij VfL Bochum voor een leuk gesprek met Dani de Wit en Myron Boadu, vroegen onder meer vader Sutalo naar de ontwikkeling van zoon Josip en met Carel Eiting van FC Twente namen we zijn opvallende vakanties en reizen door. We vroegen mensen die Joshua Zirkzee van dichtbij meemaakten tijdens zijn reis naar de top en hadden interviews met Shane Kluivert en Jaden de Guzman, inderdaad de zonen van. Lange afstandloper Abdi Nageeye vertelt over zijn voetbalpassie, oud-Ajacied Finidi George spreekt over zijn huidige carrière en Bayern München-topscorer Harry Kane vertelt alles over zijn periode in Duitsland. En nog veel meer!
ELF Voetbal nummer 10 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschappen van de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Elke editie in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!