Openingsfoto: Anefo
Het probleem was alleen dat Cruijff niet in staat was om te zijn wie hij ten diepste wilde zijn, vertelt Auke Kok, die een biografie over Cruijff schreef, tegenover medewerker Jesse van Dalen in ELF Voetbal nr 11. De speciale editie met als thema Carrièreswitches, een extra dik nummer dat via deze link handig online is te bestellen.
Bijzonder knappe man
Als speler van FC Barcelona bereidde Cruijff een carrière na de bal voor. Om financiële onafhankelijkheid ook zonder bal te kunnen handhaven, stortte hij zich in een zakelijk avontuur. Hij ging in zee met Michel Basilevitch, een fotomodel en zakenman. Journalist Edwin Winkels weet hoe die samenwerking tot stand kwam, vertelt hij in hetzelfde artikel. "Danny Cruijff leerde Basilevitch kennen op de crèche van de lagere school van de kinderen. Het was een bijzonder knappe man die zei dat hij zakenman was. Via Danny kwam Johan met hem in contact." Het was Basilevitch die Cruijff overtuigde om te investeren. "Hij raadde Johan aan zijn geld niet bij de bank te parkeren, maar te investeren.” Ook Danny drong er bij Johan op aan om met Basilevitch in zee te gaan. Kok: "Danny had veel invloed."
Zo gezegd, zo gedaan. Cruijff zette zijn spaargeld op de bankrekening van een holding met de naam CB International, gevestigd in een luxe kantoor aan de Paseo de Gracia, de Kalverstraat van Barcelona. Johan had er zin in. "Hij zag het helemaal zitten en keek ernaar uit om de rest van zijn leven niet meer tegen zijn schenen te worden getrapt", weet Kok. CB International groeide al snel uit tot een ratjetoe aan investeringen in zaken als films, palmbomen, wijn(oorden), agrarische producten, salami, speelautomaten en onroerend goed op Ibiza.
Varkensfokkerij
"Eigenlijk allemaal branches waarvan je verstand moet hebben voordat je er je geld in stopt", concludeert Kok.
De opvallendste investering was ongetwijfeld de varkensfokkerij. Basilevitch overtuigde Cruijff ervan dat investeren in varkens de sleutel tot succes was, omdat deze sector in opkomst was en er veel geld te verdienen viel. "In die varkensfokkerij is uiteindelijk het meeste geld gestoken. Zoveel zelfs dat Cruijff er financieel aan onderdoor ging”, vertelt Winkels. “Het probleem lag niet bij de exploitatie, maar bij de bouw. Ze investeerden zoveel geld dat het leek alsof hij een varkensstal van marmer aan het bouwen was."
Jaren later is Winkels gaan kijken in Foradada, waar de varkensboerderij werd gebouwd. "Ik had op dat moment geen idee of de boerderij nog bestond. Cruijff heeft namelijk nooit een varken in zijn stal zien staan, want nog voordat het eerste varken de hypermoderne schuur binnenwandelde, was zijn geld op." Na een kleine zoektocht vond Winkels Granja la Rourera, zoals de boerderij genoemd werd. Het zag eruit zoals Cruijff het had bedoeld. Er stonden zelfs varkens in. Die varkens waren van Premier Pigs, de huidige eigenaar van de boerderij en een van de grootste varkensfokkers in de provincie Lleida.
Bijzondere keuze
"Later sprak ik de huidige eigenaar, die het nog steeds een raadsel vindt hoe men op het idee kwam om een varkensfokkerij te bouwen", zegt Winkels. "Waarom in hemelsnaam? Natuurlijk, de varkensindustrie was in opkomst, maar het blijft een bijzondere keuze. Vastgoed is veel eenvoudiger: je koopt iets en verkoopt het weer. Hoe kan een voetballer nu weten hoe hij een varkensstal moet beheren?"
Ook praatte Winkels met omwonenden. "Iedereen in de omgeving wist dat Cruijff de best betaalde voetballer ter wereld was, dus daar waren de prijzen ook naar. Cruijff betaalde prijzen die waren afgestemd op zijn imago. Hij betaalde veel meer voor de aannemers, loodgieters, metselaars etc. Iedereen dacht: daar is geld te halen."
Grammofoonplaatje
Winkels legt in het artikel de zakelijke miscalculatie nader uit. Ook waarom hij daarna gedwongen was om te gaan voetballen in de Verenigde Staten, waarom hij een grammofoonplaatje opnam terwijl hij wist dat hij niet muzikaal was, hoe zijn ambitie voor professioneel weldoen ontstond, waarom dat voor hem zijn leukste tijd van zijn leven was, welke Nederlandse voetbalclub hij begin jaren tachtig overwoog te kopen, maar ook de oorsprong van zijn ondernemershart. Waarom hij al zo vroeg bezig was met zijn eigen marktwaarde en het verhaal achter zijn schoenenwinkel, waarmee hij prominent op de cover van ELF Voetbal nummer 11 prijkt.
Het volledige verhaal over Johan Cruijff is te lezen in de extra dikke Na(ast) de bal Special van ELF Voetbal, de editie over Carrièreswitches. Daarin spraken we ook Royston Drenthe over zijn bijzondere leven na het voetbal, net als Jhon van Beukering die na een turbulente periode nu als huisvader door het leven gaat, en Kew Jaliens die topmensen in de medische en financiële sector mentaal bijstaat. We gingen op bezoek op de huidige werklocaties van oud-profs Remco Torken, Fons Mallien, Willem van der Ark, Ramon Zomer en Michel Adam. We spraken met betrokkenen over het bijzondere leven van de Turkse (ex-)volksheld Hakan Sükür en de weg (en ondergang) naar het presidentschap van George Weah. We maakten overzichten van voetballers die (een deel van) hun leven in de cel doorbrachten, die in de politiek gingen en die een restaurant begonnen. En nog veel meer!
De extra dikke ELF Voetbal Na(ast) de bal Special is bij de abonnees automatisch in de brievenbus gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de vertrouwde supermarkten, bekende (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!