In zijn tweede poging was het raak. In 2005 verloor Weah de presidentsverkiezingen van jurist en politicus Ellen Johnson Sirleaf. Twaalf jaar later werd hij bij een nieuwe gooi verkozen tot haar opvolger. De verwachtingen na zijn installatie waren hooggespannen. De scholing in het West-Afrikaanse land verbeterde en de salarissen van artsen stegen. Maar de corruptie in het land, dat hij zou aanpakken, bleef weelderig tieren. Ook deden zich enkele schandalen voor, tekent onze medewerker Steven Walter op in ELF Voetbal nummer 11. De extra dikke Na(ast) de Bal Special over Carrièreswitches, die via deze link handig online is te bestellen.
Illegaal gedrukt
Zo weigerde Weah de omvang van zijn bezittingen openbaar te maken. Iets wat hij bij zijn eerste gooi naar het presidentschap in 2005 wel deed. Negen maanden nadat Weah zijn plek op de presidentiële zetel innam, schreef de pers over de verdwijning van 15,5 miljard Liberiaanse dollars (toen zo’n 90 miljoen euro, red.). Allemaal bankbiljetten, alles weg. Een onderzoek wees uit dat het papiergeld uiteindelijk niet kwijt was, maar juist illegaal gedrukt. Verschillende ambtenaren van de centrale bank van Liberia werden aangeklaagd en kwamen in de cel terecht voor onder meer omkoping. Later werden zij vrijgelaten en de beschuldigingen werden ingetrokken.
Binnen een week in 2020 overleden onder dubieuze omstandigheden vier nationale accountants. Dit deed het wantrouwen in de aanpak van corruptie door Weah alleen maar groeien. Wat ook niet hielp, waren de sancties die de Verenigde Staten vanwege corruptie oplegden aan drie belangrijke leden van Weah’s regering. Het drietal stapte op, maar werd niet strafrechtelijk vervolgd. Burgers rekenden het staatshoofd ook aan dat hij geen rechtbank voor oorlogsmisdagen oprichtte.
Corruptieaanpak
De aanpak van drugsproblematiek liet te wensen over. Tegenover een journalist van Al Jazeera vatte Robtel Neajai Pailey, een Liberiaanse academicus en activist, de onvrede over met name het gebrek aan corruptieaanpak samen: "Weah beloofde om de dreiging van corruptie uit te roeien; hebzucht en omkoping zijn echter de kenmerken van zijn presidentschap geworden." Dat zijn vicepresident Jewel Howard-Taylor, de ex-vrouw van krijgsheer/oorlogsmisdadiger en oud-president Charles Taylor was, hielp uiteindelijk ook niet echt. In Afrika keek men met scepticisme naar haar rol.
Toch probeerde Weah in 2023 een verlenging van zijn mandaat eruit te slepen. Een herverkiezing zat er niet in. Dit keer schaarde de meerderheid van de stemmers zich achter Joseph Boakai, de man die hij zes jaar eerder versloeg. Weah had zijn connectie met het volk verloren, werd gezegd. De oud-voetballer was impopulair geraakt en kreeg van diverse zaken de schuld, waaronder het mislopen van enkele finales door de nationale voetbalploeg. Een bestuurslid van de Liberiaanse voetbalbond plaatste op Facebook de sneer: "Je werd ook weggestemd vanwege falend voetbal".
Beloften niet nagekomen
In het artikel beschrijft Walter ook hoe Weah zijn verlies tijdens de meest recente presidentsverkiezingen nam, wat volgens een bekende mensenrechtenactivist het hoogtepunt uit de regeerperiode van Weah was en welke beloften hij juist niet nakwam. Ook is te lezen hoe de jeugd van Weah in Liberia verliep, hoe hij de situatie in zijn thuisland tijdens zijn voetballoopbaan in Europa niet uit het oog verloor en welke reacties ontstonden toen Weah bekendmaakte president te willen worden. En nog meer anekdotes en achtergrondinformatie over het leven van George Weah na de bal.
Het volledige artikel over George Weah is te lezen in de extra dikke Na(ast) de bal Special van ELF Voetbal, de editie over Carrièreswitches. Daarin spraken we ook Royston Drenthe over zijn bijzondere leven na het voetbal, net als Jhon van Beukering die na een turbulente periode nu als huisvader door het leven gaat, en Kew Jaliens die topmensen in de medische en financiële sector mentaal bijstaat. We gingen op bezoek op de huidige werklocaties van oud-profs Remco Torken, Fons Mallien, Willem van der Ark, Ramon Zomer en Michel Adam. We spraken met betrokkenen over het ondernemershart van Johan Cruijff en met betrokkenen over het bijzondere leven van de Turkse (ex-)volksheld Hakan Sükür. We maakten overzichten van voetballers die (een deel van) hun leven in de cel doorbrachten, die in de politiek gingen en die een restaurant begonnen. En nog veel meer!
De extra dikke ELF Voetbal Na(ast) de bal Special is bij de abonnees automatisch in de brievenbus gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de vertrouwde supermarkten, bekende (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!