De Nederlandse voetbalwereld leek begin jaren tachtig aan de voeten van de Rotterdammer te liggen. Feyenoord had een lefgozertje, jongen van de stad, product van de eigen opleiding in de gelederen. Er was zoveel om trots op te zijn. 1984 werd zijn jaar en dat van zijn club. In de verkiezing van het Talent van het Jaar liet hij spelers als Marco van Basten, teamgenoot Ruud Gullit en Gerald Vanenburg achter zich. Het seizoen 1983/84 kreeg een diepgouden kleur doordat de club uit Zuid de dubbel pakte. "Met Cruijffie. Wat een mooie tijd was dat. Ik speelde in Jong Oranje, onder meer het WK in Mexico, waar we de kwartfinale verloren van Argentinië. Toen kwam eind 1984 de selectie voor het Nederlands elftal", vertelt Mario Been tegenover onze medewerker Steven Walter in de ELF Voetbal Shirtspecial, een extra dikke editie die via deze link handig is te bestellen.
Helemaal dizzy
Bondscoach Rinus Michels wilde de aanvallende middenvelder bij zijn groep hebben die het op 14 november opnam tegen Oostenrijk. Een WK-kwalificatiewedstrijd. Mariodona, zoals Been liefkozend werd genoemd door het Legioen in De Kuip, kampte echter met een probleem. "In de wedstrijd tegen FC Groningen botste ik met mijn hoofd tegen dat van verdediger Walter Waalderbos. Ik was helemaal van de wereld. Er zijn nog beelden te vinden waarop je mij in de muur ziet staan, helemaal dizzy."
"Op een gegeven moment moest ik echt van het veld af. De dokter onderzocht me en zei: 'Mario, 48 uur lang mag je niets doen'. Ja leuk, maar volgens mij moest ik mij anderhalve dag later melden voor het Nederlands elftal. Mijn eerste oproep! Ik zei tegen die dokter: 'Ik weet niet wat jij doet, vriend, maar ik ga'. Ze probeerden me nog tegen te houden door te zeggen dat een bokser na zo'n klap twee maanden niet mag boksen."
Niet zeuren
"Er mocht dus niemand aan mijn hoofd zitten. Ja, krijg wat. Ik ging toch. Bij Feyenoord zeiden ze het onverantwoord te vinden. Aan de KNVB vroegen ze daarom ernaar te kijken; ik was namelijk niet tegen te houden. Uiteindelijk liet de club mij toch gaan. Ik heb nog even met de bondsarts zitten lullen. Ik voelde me goed. Niet zeuren, lekker doorgaan. Wel ben ik een hele dag in een donkere kamer gaan liggen, omdat dat nog weleens wil helpen. Daarna gewoon gemeld. Dit Oranje-debuut wilde ik natuurlijk maken."
Het kwalificatieduel in de Alpen was er één van alles of niets. In de media voorspelde PSV-stofzuiger Willy van de Kerkhof dat er gebikkeld moest worden. Met het oog op plaatsing voor het wereldkampioenschap in Mexico konden beide landenteams het zich niet permitteren om als verliezer het veld te verlaten. Wat de oud-Feyenoorder zich nog van dat treffen herinnert, zijn de wedstrijdbespreking, de kou en het doelpunt van Michel Valke. "Ja, in eigen doel. Het enige doelpunt dat hij in het Oranje-shirt zou maken. In de rust mopperde Michels nog." Been imiteert de karakteristieke stem van de bondstrainer: "Ja, als we ze er nou zelf in gaan lopen schieten, dan kunnen we beter weggaan."
Trots
In het artikel vertelt Mario Been ook over zijn enige optreden in het Nederlands elftal, waarom een tweede interland uitbleef, waar hij zijn enige Oranje-shirt bewaart, door welke trieste gebeurtenis hij ontzettend veel andere shirts is kwijtgeraakt, een bijzondere bal die hij kreeg van de KNVB, welke gewonnen medaille hij aan zijn kleinzoon gaf en waarom juist die en waarom hij trots is op zijn carrière ondanks dat zijn interlandcarrière na slechts één duel stokte.
Het volledige interview met eenmalig international Mario Been is te lezen in de Shirtspecial van ELF Voetbal. Daarin ook de verhalen van twee andere eenmalig internationals, Bert van Marwijk en Nicky Hofs. In het extra dikke nummer ook interviews met Wim Kieft, shirtverzamelaar en oud-Ajax perschef David Endt en met de levende Feyenoord-iconen Sjaak Troost en Ben Wijnstekers. Ook oud-topscheidsrechter Björn Kuipers heeft enorm veel shirts bewaard die mooie anekdotes opleveren. We maakten een overzicht van de elf duurste voetbalshirts ter wereld en een overzicht van de meest bijzondere shirtsponsors. Een verhaal over Vintage Koning Héctor Bellerín, over modekoning en keeper Jorge Campos en de Braziliaanse club waarvan Real Madrid haar witte shirt overnam. En nog veel meer!
De ELF Voetbal Shirtspecial valt bij onze abonnees automatisch op de deurmat. De extra dikke editie ligt ook in de schappen van de vertrouwde supermarkten, bij de bekende (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-treinstations. De editie is uiteraard ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link handig afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!