In het kampioensseizoen van 2017/18 kende Jong Ajax geen vaste doelman die lange tijd onder de lat stond. De meeste wedstrijden (13) werden gekeept door Norbert Alblas. Na het behalen van de titel vertrok de nu 30-jarige doelman naar NEC, waar hij in drie seizoenen slechts 28 keer in actie kwam. Vervolgens speelde Alblas voor TOP Oss en Excelsior, waar hij afgelopen zomer zijn keepershandschoenen definitief aan de wilgen hing. Met tien wedstrijden was Kostas Lamprou de tweede keeper die het vaakst speelde. Als derde doelman van het eerste elftal kreeg hij bij Jong Ajax regelmatig minuten om ritme op te doen. Na zijn vertrek uit Amsterdam keepte Lamprou in Nederland periodes bij Vitesse, RKC Waalwijk, PEC Zwolle, Willem II en Feyenoord. Sinds deze winter verdedigt hij het doel van NAC Breda. De derde keeper die veelvuldig in actie kwam was Stan van Bladeren, met negen wedstrijden. Na zijn tijd bij Jong Ajax vervolgde hij zijn carrière in Denemarken, waar hij speelde voor Silkeborg IF en FC Helsingør. Afgelopen zomer keerde hij terug naar Nederland en is hij actief in de Tweede Divisie bij VV Katwijk.
Het hart van de defensie van Jong Ajax werd dat seizoen gevormd door Danilho Doekhi en Leon Bergsma. Doekhi vertrok na het kampioenschap direct naar Vitesse, waar hij zich met 140 wedstrijden in vier seizoenen ontpopte tot een van de sterkhouders van de Arnhemse club. In 2022 maakte de inmiddels 26-jarige verdediger de overstap naar Union Berlin. Daar groeide hij uit tot een vaste kracht en een van de beste centrale verdedigers van de Bundesliga. Hij speelde een belangrijke rol in de Champions League-kwalificatie van de Duitse club en miste dit seizoen geen enkele wedstrijd. Leon Bergsma, zijn partner in de verdediging, speelde 34 wedstrijden tijdens het kampioensjaar. Hij vervolgde zijn carrière bij AZ, maar kwam daar nauwelijks aan spelen toe. Na een verhuurperiode bij FC Den Bosch en een avontuur bij het Zwitserse FC Aarau keerde hij terug naar Nederland bij SC Cambuur. Afgelopen zomer koos de 27-jarige verdediger voor een nieuw buitenlands avontuur en tekende hij bij AC Oulu in Finland, dat als negende eindigde in de twaalf teams tellende competitie.
De backposities bij Jong Ajax werden in het kampioensseizoen door meerdere spelers ingevuld. Noussair Mazraoui was een van de opvallendste namen. De Marokkaanse verdediger speelde dat seizoen 22 wedstrijden, een prestatie die vooraf niet werd verwacht, aangezien hij het seizoen begon zonder profcontract. Mazraoui groeide echter uit tot een cruciale speler bij Ajax 1 en maakte later transfervrij de overstap naar Bayern München. Hoewel blessures zijn doorbraak in Duitsland vertraagden, bewees hij zijn waarde. Sinds dit seizoen speelt hij bij Manchester United, waar hij vaak als een van de drie centrale verdedigers fungeert. Ook Luis Orejuela kwam rechts achterin in actie. De Colombiaan was de derde Zuid-Amerikaan die in die periode naar Ajax kwam, na Mateo Cassierra en Davinson Sánchez, maar wist nooit echt te overtuigen. Hij speelde slechts één wedstrijd voor het eerste elftal. Na diverse omzwervingen in Brazilië en Colombia speelt hij nu voor São Paulo. Op links was Terry Lartey Sanniez een van de opties. Na zijn tijd bij Jong Ajax kwam hij voornamelijk uit voor NEC, waar hij de meeste wedstrijden van zijn carrière speelde. Sinds de zomer van 2023 zit de verdediger echter zonder club. Mitchel Bakker begon het seizoen als linksback en maakte uiteindelijk de overstap naar Paris Saint-Germain, ondanks dat hij slechts twee keer voor Ajax 1 speelde. Via Bayer Leverkusen en Atalanta Bergamo is Bakker nu actief bij LOSC Lille, waar hij dit seizoen op huurbasis speelt vanuit Italië.
De absolute kilometervreter van het kampioensseizoen 2017/18 was Dani de Wit. De inmiddels 26-jarige middenvelder speelde de meeste minuten van alle spelers bij Jong Ajax. Na zijn overstap naar AZ werd hij een belangrijke kracht in Alkmaar, maar deze zomer waagde hij de sprong naar de Bundesliga, bij VfL Bochum. Vlak voor de winterstop was hij zijn basisplaats kwijtgeraakt. De andere aanvallende middenvelder die veel in actie kwam was Zian Flemming, die na zijn tijd in Amsterdam indruk maakte bij Fortuna Sittard. Flemming werd daar een clubheld door in de cruciale degradatiestrijd letterlijk een bal van de lijn te halen, waarmee hij Fortuna in de Eredivisie hield. De controleurs van het middenveld waren Azor Matusiwa, Darren Sidoel en Teun Bijleveld. Van dit drietal heeft vooral Sidoel een avontuurlijke carrière. Hij speelde bij clubs in Engeland, België, Bulgarije, Spanje en India en is nu actief bij Akademisk BK, een Deense club op het derde niveau. Bij Teun Bijleveld heeft zijn carrière een bijzondere wending genomen. Waar hij bij Jong Ajax als middenvelder werd ingezet, speelt hij nu als linksback. Na periodes bij Heracles Almelo, FC Emmen en Roda JC vertrok hij afgelopen zomer naar Italië. Bij Triestina, actief in de Serie C, krijgt hij inmiddels regelmatig speeltijd.
Voordat we bij de centrumspitsen komen, bekijken we eerst de buitenspelers van Jong Ajax in het kampioensjaar. Ché Nunnely speelde aan de rechterkant. Hoewel hij nooit minuten maakte in het eerste elftal van Ajax, kreeg hij bij Willem II wel zijn kans. Daar speelde hij zelfs in de voorronde van de Europa League, na een knappe vijfde plaats in het door corona afgebroken seizoen. Na de degradatie van Willem II vertrok hij naar sc Heerenveen, waar hij momenteel vaak genoegen moet nemen met invalbeurten, mede door een langdurige blessure. De linkerflank werd bestreken door Dennis Johnsen, een Noorse vleugelspeler die in 2017 overkwam van sc Heerenveen. Hoewel zijn tijd bij Ajax teleurstellend verliep en hij werd verhuurd aan PEC Zwolle, vond hij in Italië zijn draai. Na een periode bij Venezia is hij inmiddels actief bij Cremonese, waar hij al een jaar onder contract staat. In de spitspositie waren er twee opvallende namen. Kaj Sierhuis speelde een belangrijk deel van het seizoen in de punt van de aanval. Om meer ervaring op te doen werd hij verhuurd aan FC Groningen, waar hij indruk maakte. Dat leverde hem een transfer op naar het Franse Stade Reims. Zijn avontuur in Frankrijk bleef echter onder de verwachtingen. Na een verhuurperiode aan Heracles Almelo keerde Sierhuis definitief terug naar de Eredivisie, waar hij bij Fortuna Sittard speelt. Helaas is hij momenteel geblesseerd en wacht hij op zijn rentree. De onbetwiste goalgetter van Jong Ajax in het kampioensjaar was Mateo Cassierra. De Colombiaanse spits maakte met achttien goals in 29 wedstrijden grote indruk, maar wist de stap naar het eerste elftal niet te maken. Na verhuurperiodes bij FC Groningen en Racing Club in Argentinië kwam hij via Portugal in Rusland terecht. Daar bloeide zijn carrière volledig op bij Zenit Sint-Petersburg, na een sterk seizoen bij Sochi. Bij Zenit laat hij eindelijk zijn potentieel zien, met een geschatte marktwaarde van 11 miljoen euro volgens Transfermarkt.com.