De selectie van Oranje was eensgezind bij ontvangst van het shirt bestemd voor Nederlands deelname aan het EK in West-Duitsland. "We vonden het lelijk. Afschuwelijk zelfs", vertelt Wim Kieft in de Shirtspecial van ELF Voetbal, die vorige week is verschenen en gemakkelijk via deze link is te bestellen. "Het zat ook nog te strak. Nu is het een cultshirt geworden."
Weggegeven
In zijn eigen garderobe hangen geen shirts. Zelfs voor een cultshirt is geen plaats, legt de spits die Oranje tijdens het EK 1988 naar de halve finale kopte uit. "Ik heb mijn EK-shirts allemaal weggegeven. En datzelfde geldt voor de shirts die ik bij andere clubs droeg. Ik heb helemaal niets meer. Ik ruilde ook zelden. In die tijd mocht je als speler jouw shirt vaak niet houden." Al is op foto's te zien, dat hij na de laatste groepswedstrijd tegen Ierland met een shirt van de tegenstander van het veld loopt. Nota bene na de EK-wedstrijd waarin hij zijn belangrijkste doelpunt voor Oranje maakte. "Volgens mij het shirt van Paul McGrath, maar dat weet ik niet meer zeker."
Kieft noemt de huidige shirt een commercieel product. "Een derde shirt, een Europees shirt. Ik weet niet hoeveel verschillende shirts een club tegenwoordig draagt in een seizoen. Wij kenden een thuis- en een uitshirt. Ik ben altijd fan geweest van Italiaanse voetbalshirts en het nationale shirt van Argentinië vind ik prachtig. Om te dragen, vond ik de Italiaanse shirts in mijn tijd minder comfortabel. Ze waren van wol. Heel dik. Die shirts werden tijdens een wedstrijd steeds zwaarder."
Korte broekjes
Wim Kieft vertelt met een glimlach over het EK van 1988. "Ik herinner me ook onze broekjes nog. We wilden graag dat ze wat langer waren. Dat had iets eleganter gestaan. Ze hadden voor ons allemaal maatje 3 besteld. Die korte broekjes zagen er bij bepaalde jongens wel erg spannend uit. Dat zullen alleen de vrouwelijke fans hebben gewaardeerd. Maar ja, alles was gesponsord. Wij spelers hadden daar geen enkele inbreng in."
Kieft droeg tijdens de gewonnen Europese titelstrijd het shirt met rugnummer 14. "Daar was ik helemaal niet blij mee. Ik wilde niet gespiegeld worden aan Johan Cruijff, maar ook daarin had ik geen inspraak. Ik heb met Romário gespeeld, met Marco van Basten, met Ruud Gullit, maar Cruijff was verreweg de beste speler met wie ik samenspeelde. Ik was net negentien jaar toen Cruijff terugkeerde bij Ajax. Tijdens de trainingen keek ik vooral. Hoe doet hij dat nou? Hoe leest hij het spel? Hoe gaat hij om met die voortdurende druk van buitenaf? Ik leerde ontzettend veel van Cruijff."
Gouden Schoen
In het interview komt Kieft uiteraard terug op zijn belangrijke doelpunt tegen Ierland waardoor Oranje uiteindelijk het EK kon winnen. Hij vertelt over de finale, waarop hij helemaal niet met een prettig gevoel terugkijkt, over de terugkeer in Nederland. Hij vertelt over zijn transfer naar Italië, waarom hij bij Pisa maar telkens moest afwachten of hij zijn geld kreeg, over zijn gewonnen Gouden Schoen, waar die nu staat en waarom hij hem wil terughalen, zijn avontuur bij Girondins de Bordeaux dat leuk begon en na drie maanden in mineur eindigde. En meer!
Het volledige interview met Wim Kieft is te lezen in de Shirtspecial van ELF Voetbal. In het extra dikke nummer ook interviews met shirtverzamelaar en oud-Ajax perschef David Endt en met de levende Feyenoord-iconen Sjaak Troost en Ben Wijnstekers. Ook oud-topscheidsrechter Björn Kuipers heeft enorm veel shirts bewaard die mooie anekdotes opleveren. We maakten een overzicht van de elf duurste voetbalshirts ter wereld, een overzicht van de meest bijzondere shirtsponsors en we spraken drie oud-spelers die één keer het Oranje-shirt droegen: Bert van Marwijk, Nicky Hofs en Mario Been. Een verhaal over Vintage Koning Héctor Bellerín, over modekoning en keeper Jorge Campos en de Braziliaanse club waarvan Real Madrid haar witte shirt overnam. En nog veel meer!
De ELF Voetbal Shirtspecial is bij onze abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De extra dikke editie ligt ook in de schappen van de vertrouwde supermarkten, bij de bekende (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-treinstations. De editie is uiteraard ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link handig afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!