Terug naar mei 1975. Het seizoen liep op zijn einde en op de voetbalagenda stond voor het Nederlands elftal nog een vriendschappelijke wedstrijd op het programma. In Belgrado wachtte Joegoslavië. De jonge twintiger Bert van Marwijk uit de Deventer volkswijk De Worp was verguld met zijn uitverkiezing door bondscoach George Knobel. "Het waren de laatste weken van mijn tijd bij Go Ahead Eagles. Met ingang van het nieuwe seizoen zou ik uitkomen voor AZ’67. Ook toen was het best bijzonder dat een Go Ahead-speler werd opgeroepen voor Oranje", vertelt Van Marwijk tegenover onze medewerker Steven Walter in de Shirtspecial, een extra dikke editie die via deze link handig online is te bestellen.
Voortdurend geblesseerd
"Vroeger had je geen nationale jeugdelftallen. Wel was er een UEFA-elftal voor jongeren tussen de zestien en achttien jaar oud. Daarnaast was er het landelijk militaire elftal en Jong Oranje. Die doorliep ik allemaal. Bijna overal heb ik het maximale aantal wedstrijden gespeeld. Dus een logisch vervolg was het Nederlands elftal. Probleem was alleen dat ik voortdurend geblesseerd was aan mijn knie. Daar kwam later ook nog mijn rug bij, waardoor ik steeds naast een uitverkiezing greep."
Toch kwam die uitnodiging uit Zeist alsnog. Het team dat zou afreizen naar Joegoslavië miste flink wat vedetten van het WK 1974. Dat betekende dat enkele jongelingen, onder wie dus Van Marwijk, de kans kregen zich te laten zien in Oranje. De pers schreef gekscherend over een 'scholierenteam'. Ondanks die kwalificatie was Van Marwijk trots, zo tekende dagblad De Vrije Zeeuw in mei 1975 op uit de mond van de aanvaller. "Toch ben ik blij dat ik vandaag mag spelen. En niet alleen om te bewijzen dat ik een plaats verdien in de Oranje-selectie, maar ook omdat ik in het stadion van Rode Ster wil laten zien dat volgend seizoen AZ de opmars in de binnenlandse competitie gaat voortzetten."
Bommetje barstte
Een bommetje barstte in de groep toen Wim Rijsbergen op de dag van vertrek een boodschap had van sterkhouder Willem van Hanegem. De Kromme zei geblesseerd te zijn en bedankte voor het duel. Bondscoach Knobel zat met de handen in het haar, maar op Schiphol zag hij kans om de opengevallen plek in de selectie alsnog op te vullen. FC Amsterdam-speler Heini Otto gaf namelijk doelman Jan Jongbloed een lift naar de luchthaven. "Zou jij toevallig een interland willen spelen?", vroeg Knobel aan de Amsterdammer. En zo geschiedde dat Otto, net als de latere bondscoach, toch een interland achter zijn naam heeft staan.
In Belgrado mocht Van Marwijk, ten overstaan van 25 duizend toeschouwers, aan de aftrap verschijnen. Het werd geen succesverhaal. "We verloren kansloos, met 3-0. Zelf speelde ik behoorlijk slecht. Mijn directe tegenstander was Ivan Buljan. Een toprechtsback. Hij speelde bij Hamburger SV, dat toen furore maakte in Europa. Trouwens, die gehele Joegoslavië-ploeg was heel sterk. Na 45 minuten zat het erop voor mij. Na de rust hoefde ik niet terug te keren in het veld."
Marktplaats
In het interview vertelt Van Marwijk welke andere debutant voor hem in het veld kwam, met welke international hij veel optrok, hoe hij als bondscoach debutanten benaderde, hoe zijn uitgeleende shirt aan het Nationaal Voetbalmuseum kwijtraakte, het plotseling op Marktplaats belandde en de zoekactie die daarna werd opgezet en natuurlijk komen zijn schoonzoon Mark van Bommel en kleinzoon Ruben van Bommel, die bij AZ speelt, aan bod.
Het interview met Bert van Marwijk is te lezen in de Shirtspecial van ELF Voetbal. Net als het bijzondere verhaal van twee andere eenmalige internationals, Mario Been en Nicky Hofs. In het extra dikke nummer ook interviews met Wim Kieft over onder meer voetbalshirts, met shirtverzamelaar en oud-Ajax perschef David Endt en ook oud-topscheidsrechter Björn Kuipers heeft enorm veel shirts bewaard die mooie anekdotes opleveren. We maakten een overzicht van de elf duurste voetbalshirts ter wereld, een overzicht van de meest bijzondere shirtsponsors en de levende clubiconen Sjaak Troost en Ben Wijnstekers komen aan het woord over een leven lang Feyenoord. Een verhaal over Vintage Koning Héctor Bellerín, over modekoning en keeper Jorge Campos en de Braziliaanse club waarvan Real Madrid haar witte shirt overnam. En nog veel meer!
De ELF Voetbal Shirtspecial is bij onze abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De extra dikke editie ligt ook in de schappen van de vertrouwde supermarkten, bij de bekende (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-treinstations. De editie is uiteraard ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link handig afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!