"Hoe ging dat bij jou, Ben? Ik herinner me het moment van mijn eerste contract bij Feyenoord nog goed." Sjaak Troost lepelt vanuit loge 24 op de eerste etage van Stadion De Kuip een anekdote op over hoe hij als zeventienjarige jeugdspeler op het kantoor van manager Guus Brox verscheen. "Dat grote gebreide kleed met Feyenoord-logo lag op de tafel. Ik had mijn vader meegenomen. Ik twijfelde of ik ging tekenen. Ik werkte een jaar in de Rotterdamse haven en had net promotie gemaakt naar een kantoorfunctie. Het beviel me daar goed," is te lezen in de Shirtspecial van ELF Voetbal, een extra dikke editie die via deze link handig online is te bestellen.
Hyperventileren
"Toen ik mijn gevoel kenbaar maakte, had mijn vader een plastic zakkie nodig. Hij hyperventileerde haast. Mijn vader was een enorme Feyenoord-fan, trots dat zijn zoon nu bij de grote meneer Brox op kantoor zat. Ik had nooit bewust een carrière als profvoetballer nagestreefd. Ik voetbalde sinds mijn tiende bij Feyenoord. Als dank voor de contributie kregen we een seizoenkaart voor vakkie P. Elk thuisduel zat ik op de tribune, maar ik hield me helemaal niet bezig met het gegeven dat ik van voetbal mijn beroep kon maken."
Ben Wijnstekers, goed voor 419 officiële wedstrijden in Feyenoord 1, knikt. "Bij mij leefde die gedachte ook nooit. Ik was op mijn dertiende, in de C-jeugd, overgekomen van RVAV Overmaas. Mijn vader Henk was jeugdleider bij Feyenoord en bracht me drie keer in de week naar de training. Dan zat ik achterop het fietsie. Ook ik kreeg een uitnodiging om met mijn vader bij Brox te komen."
Hofmeester
"Ik zat destijds in militaire dienst. Ik was hofmeester in de Koning Willem I-kazerne in Den Bosch. Daar stond ik met mijn dienblad vol kroketten voor de officieren. Ik hoefde geen baan op te zeggen voor mijn contract bij Feyenoord. Het overkwam me. Net als mijn debuut in het eerste elftal (op 7 juni 1976, red.). Rechtsback Dick Schneider was geblesseerd. Ik nam zijn plek over en ben niet meer uit het team verdwenen."
Twee jaar later kwam er met Sjaak Troost nog een op Varkenoord opgeleide speler in de ploeg. "Ik was een middenvelder. Trainer Vujadin Boskov zei dat ik de volgende dag mee moest naar FC Groningen. Ik wist niet of dat kon. Ik ben naar mijn afdelingschef in de Rotterdamse haven gelopen en vroeg of ik de volgende dag mee mocht. ‘Natuurlijk moet je dat doen’, reageerde hij. Boskov was een geweldige trainer. Jammer dat hij die zomer vertrok. Václav Jezek kwam. Onder hem heb ik het vier jaar volgehouden. Laat ik het daarop houden. Maar afhaken kwam nooit in me op."
Wim Jansen
"Ik vergeet nooit dat ik me voor de eerste keer bij de selectie meldde. Ik keek op tegen de grote mannen. Willem van Hanegem, Wim Jansen, Wim Rijsbergen; zij hadden een WK-finale gespeeld. Ik wachtte keurig bij de deur van de kleedkamer. Jansen haalde me op. 'Ga daar maar zitten.' Wim is mijn hele carrière een voetbalvader voor me geweest. Hij hielp me gevraagd en ongevraagd." Wijnstekers: "Ik had dat met Willem van Hanegem. Met hem was het incasseren en uitdelen. Ik leek niets goed te kunnen doen. Toen hoorde ik van iemand dat ik blij moest zijn dat Willem tegen me sprak en me adviseerde. Liet hij niets horen, dan had je een probleem."
Het is slechts een kleine greep uit de anekdotes van het interview met Feyenoord-clubiconen Sjaak Troost en Ben Wijnstekers. Het duo met een roodwit hart vertelt over de komst van Johan Cruijff, de samenwerking met de beste Nederlandse voetballer aller tijden, waarom de prestaties na het vertrek van het icoon achteruit gingen, waarom Wijnstekers Feyenoord altijd trouw bleef maar uiteindelijk toch vertrok. Hij zat huilend in de auto. Waarom Troost een transfer naar Ajax op het laatste moment liet lopen en hoe hun paden na hun afscheid toch weer kruisten. "Twee uur voor de aftrap van elke thuiswedstrijd nemen we een glaasje rode wijn."
Het dubbelinterview met Sjaak Troost en Ben Wijnstekers is te lezen in de Shirtspecial van ELF Voetbal. In het extra dikke nummer ook interviews met Wim Kieft over onder meer voetbalshirts, met shirtverzamelaar en oud-Ajax perschef David Endt en ook oud-topscheidsrechter Björn Kuipers heeft enorm veel shirts bewaard die mooie anekdotes opleveren. We maakten een overzicht van de elf duurste voetbalshirts ter wereld, een overzicht van de meest bijzondere shirtsponsors en we spraken drie oud-spelers die één keer het Oranje-shirt droegen: Bert van Marwijk, Nicky Hofs en Mario Been. Een verhaal over Vintage Koning Héctor Bellerín, over modekoning en keeper Jorge Campos en de Braziliaanse club waarvan Real Madrid haar witte shirt overnam. En nog veel meer!
De ELF Voetbal Shirtspecial is bij onze abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De extra dikke editie ligt ook in de schappen van de vertrouwde supermarkten, bij de bekende (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-treinstations. De editie is uiteraard ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link handig afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!