Arjen Robben droeg het, net als Zinédine Zidane en David Beckham en natuurlijk de twee bekendste Ronaldo's uit de voetbalhistorie. Bij Kylian Mbappé, Vinícius Júnior en Jude Bellingham hangt het tegenwoordig om de schouders: het koninklijk wit van de Madrileense grootmacht. Ooit gehoord van Rupert Sandilands? Of Charles Wreford-Brown, oud-aanvoerder van het Engelse nationale elftal? Ook zij stonden in het smetteloze wit op de velden. Niet bij Real, maar bij het Londense Corinthian FC, de club die de Spanjaarden inspireerde in hun kledingkeuze.
Vernederingen
Dit verhaal begint meer dan een eeuw geleden aan de andere kant van Het Kanaal. Aan het eind van de negentiende eeuw bibberden The Three Lions als ze voetbalden tegen de Schotten. Keer op keer kregen de Engelsen op de broek. "Echt, het waren vernederingen. Ons nationale elftal werd met kinderlijk gemak ingemaakt. Mensen ervoeren het Engels voetbal als een schande", vertelt Dominic Bliss, hoofd erfgoed van Corinthian-Casuals FC, de club die een voortzetting is van het oude Corinthian FC, tegenover onze medewerker Steven Walter in de Shirtspecial van ELF Voetbal, een extra dikke uitgave die via deze link handig is te bestellen.
Bij de Engelse voetbalbond bedacht Nicolas Lane Jackson een oplossing voor de misère. De Schotse truc was namelijk dat hun internationals zo goed op elkaar waren ingespeeld omdat zij buiten de interlands wekelijks allemaal voor dezelfde club uitkwamen: Queens Park. Dat model moest Engeland ook maar gaan toepassen, vond Jackson. Bliss: "In 1882 besloot Jackson Corinthian FC op te richten. Hier zouden met regelmaat de beste Engelse amateurs samenspelen. Zie het als een soort kweekvijver voor nationale elftalspelers."
Theologische bagage
Er ging nog een gedachte schuil achter deze opzet. De ploeg moest niet alleen staan voor wonderschoon spel door de beste spelers, maar diende ook als toonbeeld van sportiviteit. "Het was het tijdperk van koningin Victoria, imperialisme, kolonialisme en religieuze missies. De Corinthians waren een soort missionarissen van het voetbal. Ze trokken het hele land door. Er zat alleen geen politieke agenda achter. Ze hadden geen theologische bagage."
"Het draaide om eerlijk voetbalspel en zo probeerden ze anderen te inspireren ook te gaan spelen." In de clubreglementen stond zelfs opgenomen dat er niet om een prijs of beker zou worden gestreden. Om die reden kwam de club dan ook niet uit in een reguliere competitie. Op zaterdag werd niet gespeeld, zodat de voetballers gewoon konden blijven uitkomen voor hun eigen clubs. Op de agenda stonden enkel doordeweekse, vriendschappelijke wedstrijden."
Uitnodigingen
In het artikel is te lezen hoe het plan van Jackson uitpakt, het misverstand dat heerst rondom het witte shirt van het Engelse nationale team en dat van Corinthian FC, de legendarische status van Corinthian FC op dat moment, waarom de club de kleur van haar broekje al snel wisselde, de wereldreizen die werden gemaakt, de uitnodigingen die nog steeds op de deurmat belanden voor bijzondere invitatiewedstrijden, de invloed van de Eerste Wereldoorlog en de veranderingen die de club onderging nadat het noodgedwongen samenging met Casuals FC.
Het volledige artikel van Corinthian FC is te lezen in de Shirtspecial van ELF Voetbal. In het extra dikke nummer ook interviews met Wim Kieft over onder meer voetbalshirts, met shirtverzamelaar en oud-Ajax perschef David Endt en ook oud-topscheidsrechter Björn Kuipers heeft enorm veel shirts bewaard die mooie anekdotes opleveren. We maakten een overzicht van de elf duurste voetbalshirts ter wereld, een overzicht van de meest bijzondere shirtsponsors en de levende clubiconen Sjaak Troost en Ben Wijnstekers komen aan het woord over een leven lang Feyenoord. Drie oud-internationals komen aan het woord over hun enige interland die ze speelden: Mario Been, Bert van Marwijk en Nicky Hofs hebben allemaal een bijzonder verhaal daarover. Daarnaast een verhaal over Vintage Koning Héctor Bellerín, over modekoning en keeper Jorge Campos en de Braziliaanse club waarvan Real Madrid haar witte shirt overnam. En nog veel meer!
De ELF Voetbal Shirtspecial is bij onze abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De extra dikke editie ligt ook in de schappen van de vertrouwde supermarkten, bij de bekende (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-treinstations. De editie is uiteraard ook handig online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link handig afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!